Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Родитељи
Преузимање
Контакт

МОЈА СРБИЈА

У склопу патриотског пројекта за младе „Моја Србија" који реализује "Психолошки центар" Костолац под покровитељством Градске општине Костолац, расписан је литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа Браничевског округа. Ученици су по слободном изобру писали песме или прозне радове на две теме „Домовина се брани лепотом, чашћу и знањем" и „Ја знам ко сам по звону што са задужбина немањићких пева". На конкурс је стигао укупно 51 рад из разних крајева Браничевског округа - Пожаревца, Костолца, Великог Градишта, Кучева, Голупца, Малог Црнића... Од ученика седмог и осмог разреда основних школа стигло је 30 радова док је од ученика средњих школа пристигао 21 рад. Ученици наше школе, другог и трећег разреда, њих седам, послали су своје радове и учествовали у пројекту, уз координацију педагога Александре Димитријевић. У категорији средња школа - песма: Прво место освојила је Софија Драга Стефановић, ученица другог разреда гимназије. У категорији средња школа - прозни рад: Треће место освојила је Јована Лукић, ученица трећег разреда гимназије. Награда за ауторе награђених радова биће четвородневни боравак у Костолцу, дружење са вршњацима, обилазак историјских знаменитости Браничевског краја и објављивање радова у часопису „Глас младих". Честитамо награђенима и захваљујемо свим учесницима у пројекту.

Свечана додела диплома

У понедељак 20. јуна у Свечаној сали школе одржана је свечана додела диплома матурантима. Додела је отпочела извођењем студентске химне „Гаудеамус игитур“. Затим је директорка одржала говор за матурант. Награђени су ђаци генерације, Горан Кнежевић и Никола Ранђеловић, затим носиоци „Вукове дипломе“, одлични као и сви ученици који су дали допринос у ваннаставним активностима и постигли резултате на такмичењима.

„Да се никада не заборави, Холокауст, да се никада не понови – музика пише сећања“.

У петак, 17. јуна у 17:30 у Свечаној сали Средње школе “Милоје Васић“ у Великом Градишту у организацији Српско-јеврејско певачко друштва одржан је јавни час „Да се никада не заборави, Холокауст, да се никада не понови – музика пише сећања“. Српско-јеврејско певачко друштво већ десет пуних година организује трибину, која уједно представља час историје, музичког и психологије, настојећи да оснажи и едукује младе у борби против нетолеранције, агресије, предрасуда и антисемитизма. Из више углова представља се прича о Холокаусту и на тај начин подиже свест о штетности предрасуда, стереотипа, а млади људи едукују да препознају злочин и да схвате важност борбе против расизма и ксенофобије. Учесници трибине су: професор Драган Попадић, социјални психолог (Филозофски факултет) као и аутор трибине Марлена Вајнбергер – Павловић, председница Српско-јеврејског певачког друштва, доктор историје Сања Петровић Теодосијевић. Посебност ових јавних часова чини и учешће преживелих жртава. Господин Јозеф Баруховић је врло инспиративно препричао своја болна сећања из другог светског рата. Ова занимљива трибина праћена је наступом хора и шаље поруку трибине − музика пише сећања на све жртве.

Матурско вече

У четвртак 16. јуна матуранти наше школе прославили су завршетак средњошколског школовања. Матуранти и професори су се окупили испред школе. После фотографисања, уследила је традиционална шетња, главном улицом. Велики број родитеља и наших суграђана пратио је догађај. Младошћу и лепотом украсили су главну улицу, а њихова шетња измамила је радост, а понеку и сузу њихових најближих.
Матурско вече је одржано на тераси хотела Сребрно језеро. У опуштеној атмосфери, уз музику, заједно са својим професорима, матуранти су уз игру, песму у духу младости и лепоте учинили да овај тренутак буде незабораван.

Мобилност ученика

Дана 7.6.2022. године у оквиру активности на ширењу резултата – дисеминацији пројекта „Образовање – карта за бољу будућност“ ученици и наставници ЕУШ „Вук Караџић“ из Велике Плане су посетили средњу школу „Милоје Васић у Великом Градишту. Током те посете су ученицима 2. разреда образовног профила Туристичко-хотелијерски техничар као и наставницима стручних предмета, презентовали резултате мобилности спроведене у Малаги у Шпанији. Приказане су презентације са саме мобилности, снимци направљени током боравка у Шпанији, а ученице које су биле на мобилности су поделиле своја искуства и испричале утиске како у вези са практичном наставом коју су тамо обављале тако и у вези са самим боравком у Шпанији и свим посетама и обиласцима које су том приликом имале. Пријем од стране ученика и наставника је био веома добар, комуникација је била активна, а цела презентација је представљала и својеврстан подстрек ученицима ове Школе да се и сами пријаве на мобилност која и њих очекује у наредном периоду.

Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу у настави предмета математике

Дана 8.6.2022. године у одељењу друге и треће године гимназије у Голупцу, професорка математике и физике Душица Видуљевић одржала је час са темом "Решавање задатака - квадратна једначина", на коме су тестиране смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу. Ова активност је део пројекта "Квалитетно образовање за све" у оквиру заједничког пројекта ЕУ/СУ у Србији.

Матурантски плес

03.06.2022 Матуранти наше школе су учествовали у манифестацији „Матурантски плес”. Плес су вежбали на часовима физичког васпитања са својим професорима Милановић Дејаном и Пајкић Драганом. Ученици су плес извели у градском парку у присуству директорке, наставника школе и родитеља.

Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу у настави предмета психологије

Дана 2.6.2022. године у одељењу друге године гимназије, професорка психологије Марија Стојановић и педагог Александра Димитријевић одржале су угледни час са темом "Идентитет и културолошка припадност", на коме су тестиране смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу. Часу су поред ученика другог разреда, присуствовали и ученици из Македоније који су гости наше школе у оквиру пројекта Ryco канцеларије. Они су дали допринос групном раду и закључцима наводећи специфичности њихове земље.
Ова активност је део пројекта "Квалитетно образовање за све" у оквиру заједничког пројекта ЕУ/СУ у Србији.

Superschools

Друга размена у оквиру пројекта Superschools "Differen't doesen't mean wrong" почела је свечано увече 30. маја када су стигли ученици и професори наше партнерске школе из Ресена, Северна Македонија. Дружење је отпочело мотивационим активностима. Гости су смештени у вили „Динчић“. Данас, 31. маја, одржане су прве радионице на тему идентитета и прихватања уз асистенцију Милице Борјанић из КОМС-а. На радионицама је присуствовала и Ивана Маркулић, као локални програмски из RYCO-a.

Дан школе

У петак 27. маја у нашој школи, свечано је прослављен Дан школе. У препуној Свечаној сали у присуству запослених и пријатеља школе одржана је свечана академија. Академија је почела говором директорке и доделом признања, појединцима и установама које пружају подршку школи. Председник општине господин Драган Милић је честитао запосленима Дан школе, захвалио се на признању и поклонио школи износ од 150.000,00 динара. Наташа Стевић је представила други број часописа „Електронски чичак“. Тим за културну делатност припремио је богат програм који је одушевио све присутнe. Изведен је фрагмент представе „Dramatis personae“ коју је написао професор Бојан Јелић, а режирао професор Ненад Михајловић. Са драмском секцијом је радила професорка Милена Дрндаревић. Хор школе уз клавирску пратњу Надежде Цветковић је поред химне отпевао још две песме. Стихове су говориле Сташа Ивановић, Јована Лукић и Ања Јовановић. Последњу плесну тачку је припремила професорка Драгана Пајкић. Музичаре је припремио професор Марко Петровић. На крају академије, директорка је уручила похвале и књиге ученицима који су током ове школске године постигли успехе на такмичењима. У холу школе је постављена изложба ликовних радова коју је приредила професорка Сања Стефановић.

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

У петак, 27. маја 2022. у Свечаној сали реализовале су се активности Дана демократске културе у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“. Професорка Биљана Лукић је заједно са тимом вршњачких едукатора: Силвестра Денић, Јелисавета Дамњановић и Марија Ђокић реализовала радионицу „Борба против дигиталног насиља“. Професорка Јасмина Глишић је са ученицима: Јована Лукић, Вукашин Перњаковић, Алекса Јевтић, Кристина Ђорђевић и Лазар Милош Грујић реализовала јавни час из филозофије: „Суђење Сократу“. Професорка Сања Стефановић је заједно са ученицима прве, друге и треће године организовала изложбу ученичких радова насталих током школске године. Директорка Весна Новковић је представила активности у оквиру пројекта у свом обраћању на Свечаној академији. Професорка Наташа Стевић представила је нови број часописа „Електронски чичак“ у коме се редовно представљају активности пројекта. Захваљујемо се ученицима и колегама на доприносу и сарадњи у реализацији активности пројекта.

„Електронски чичак број 2“

Електронски часопис Средње школе "Милоје Васић"
online верзија
pdf верзија

Безбедност почиње са тобом

У организацији општине Велико Градиште, уз подршку Агенције за безбедност у Средњој школи „Милоје Васић“ у Великом Градишту, Центар за стручно образовање „Концепт 192“ одржао је трибину за матарунте наше школе о безбедности у саобраћају. Имајући у виду да се приближава матурско вече и да тренутак непромишљености и одлазак на матурско вече аутомобилом може бити кобан, трибина је имала циљ да се подигне свест матураната о значају безбедног понашања у саобраћају и да се апелује на матуранте да на матуру не иду аутом. Учешће на трибини, као и практичним саветима за безбедну вожњу придружила се и полицијска станица Велико Градиште и командир ватрогасно—спасилачке јединице Ненад Милићевић. Трибину је отворио господин, Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште. Говорио је о предстојећој прослави матуре и замолио матуранте да то вече не возе аутомобил већ користе такси, помоћ пријатеља или родитеља како би били сигурни да ће то вече прославити и памтити га за цео живот. После тога су говорили представници полиције и придружили се апелу за поштовање саобраћајних прописа и очување безбедности у саобраћају. Командир ватрогасно—спасилачке јединице Ненад Милићевић, приказао је кратак видео који говори о опасности коришћења мобилног телефона у вожњи. Главни део трибине водио је представник Центра за стручно образовање „Концепт 192“, Миодраг Димитријевић, који је на врло пријемчив начин одржао презентацију матурантима и указао на опасности због неприлагођене брзине, невезивања појаса, употребе телефона у току вожње, употребе алкохола, као и важности коришћења заштитне опреме при вожњи мотоцикла. У дворишту школе су матуранти могли да добију практичне савете од представника полиције и да сазнају како се безбедно вози мотоцикл. Сви учесници су се сложили да је боље деловати превентивно и да је потребно континуирано радити на едукацији младих људи, будућих возача.

„Квалитетно образовање за све“

Од 16. до 18. маја 2022. у хотелу Сунце у Сокобањи одржана је друга вршњачка едукација у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“.
Представници школе на овом догађају били су Велина Стојковић и Александра Димитријевић, ментори/тренери нових школа у пројекту. Обука се односила на израду и припрему плана тренинга за РОКДК. Била је ово прилика за размену примера добре праксе и промоцију школа у пројекту.

Крос РТС „КРОЗ СРБИЈУ”.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Спортског Савеза Србије, 13.05.2022 организује Крос РТС „КРОЗ СРБИЈУ”. Крос је реализован на градском фудбалском стадиону. Трчало је 87 ученика наше школе у 4 категорије, посебно девојчице и дечаци. Најбољима су додељене дипломе. Честитамо свој деци која су учествовала и показала фер плеј и спортски дух.

РАДИОНИЦА: Креирање и израда стрипа

Ученици трећег разреда гимназије, који похађају изборни предмет религије и цивилизације, добили су задатак да нацртају стрип и осмисле маштовиту причу од шест сцена на тему Првобитни облици религије. Стрип се показао као добро наставно средство и може се користити као основа за дебату и разговор. Ово је само један од креативнијих начина за указивање на одређене проблеме друштва, али и средство за учење нових појмова. Првобитни облици религије настају, пре свега, из незнања. Формирају се још у најранијим епохама духовног развоја човека. Веровања у то доба настају због недовољног познавања физичких законитости у свету. Данас се поставља питање колико се у ствари променио ум савременог човека. Ученици су много научили о теми развијајући посебна интересовања за наставну јединицу и док су сликовито приказивали првобитна веровања, они су на изузетно интересантан начин коментарисали многе проблеме са којима се раније сусретала цивилизација. Зато је важно давати значај неким старим обележјима кроз ритуале. Њихови радови су изложени на школској огласној табли.

Републичко првенству у футсалу

На републичком првенству у футсалу одржаном у Параћину и Ћуприји 09. и 10. маја у конкуренцији осам екипа Средњих школа, мушка екипа наше школе заузела је 4. место! Као другопласирани у групи испред Зрењанина и Бачке Паланке, према пропозицијама такмичења, наша екипа је директно играла меч за треће место, у ком је поражена од екипе из Књажевца са 4:3
Честитамо ученицима и професору Миодрагу Тодоровићу

Окружно такмичење из биологије

У недељу 08. маја у гимназији „Младост“ у Петровцу, одржано је Окружно такмичење из биологије. На такмичењу су учествовале две наше ученице, Сара Винуловић и Невена Вермешановић. Невена Вермешановић, ученица другог разреда гимназије освојила је треће место и пласирала се на Републичко такмичење.
Честитамо ученици и професору Горану Мишићу!

Државно првенство у џудоу

У Београду 05.маја 2022.године одржано је Државно школско првенство Србије. Нашу школу су представљали: Марија Ђокић, ученица другог разреда, Матија Милошевић, ученик првог разреда и Ђорђе Живковић, ученик трећег разреда. Матија Милошевић је освојио треће место.
Честитамо Матији и професорки Драгани Пајкић!

Упис 2022/23. Средња школа „Милоје Васић“ Велико Градиште

Образовни профили школе
  • BRVGMA4R03S |Гимназија - Општи тип-Број места: 60
  • BRVGMA3K08S | Кувар-Број места: 15
  • BRVGMA3K13S | Посластичар-Број места: 15
  • BRVGMA4K16S | Туристички техничар-Број места: 30
Изборни програми школе
  • Језик, медији и култура
  • Појединац, група и друштво
  • Уметност и дизајн
  • Здравље и спорт
Доступни предмети страних језика у школи
  • Енглески језик
  • Немачки језик
  • Француски језик

Светски дан дизајна

Светски дан дизајна, 27. април, установљен је још 1995. године са циљем подизања свести о вредности графичког дизајна, међусобног повезивања дизајнера широм планете, али и намером да учини видљивом креативну продукцију која обликује општу ликовну културу и постаје саставни део савременог живота и свакодневне комуникације. На иницијативу професорке Сање Стефановић ученици првог и другог разреда гимназије наше школе, у оквиру изборног предмета уметност и дизајн, обележили су овај датум учешћем у уметничкој радионици. Имајући у виду да је графички дизајн постао оруђе велике друштвене вредности и да адолесценти могу са великом креативношћу да се крећу по овом свету. Задатак који су ученици имали био је да пренесу неку поруку или идеју на што је могуће једноставнији, маштовитији и креативнији начин тако што ће различитим ликовним решењима редизајнирати предмете за свакодневну употребу и дати им нов и оригинални печат. Радови ученика биће представљени на изложби чија је припрема у току.

ВАСКРС 2022.

Посланица - Васкрс


ПИСА - The Program for International Student Assessment (PISA)

По трећи пут, у Средњој школи „Милоје Васић“ реализовано је ПИСА тестирање ученика (5. 6. и 7. априла). Организатори и извршиоци су чланови ПИСА школског тима: координатор Александра Димитријевић (педагог) и тест администратор Биљана Лукић (професор рачунарства и информатике). Тестирано је 39 ученика који су рођени 2006.године. Тестирању је присуствовао и просветни саветник Школске управе Пожаревац, Драшко Грујић. Овај програм истраживања реализује ОЕЦД (Organization for Economic Cooperation and Development). Помоћу ПИСА тестова, код ученика су процењивани: способност да примене своје знање у реалним животним ситуацијама и способност да анализирају, расуђују и ефикасно комуницирају док представљају, тумаче и решавају проблеме у различитим ситуацијама. Испитивања су се ослањала на когнитивне области: читалачку, математичку, научну писменост и креативно мишљење. Ученицима и родитељима захваљујемо на сарадњи. Ученици су од Националног Писа тима добили на поклон ранчеве. Школа ће им се такође захвалити на пригодан начин.

Окружно такмичење у рецитовању

У суботу, 16.4.2022, на Окружној смотри рецитатора у Жагубици наши ученици освојили су награде. Друго место припало је Ањи Јовановић, ученици 3-1, а треће место делили су Сташа Ивановић, ученица 1-2 и Алекса Јевтић, ученик 3-2.
Честитамо ученицима и професоркама Милени Дрндаревић и Сањи Ђокић!

Пласман на Европско првенство

Јуниорска одбојкашка репрезентација Србије, победом у трећем колу турнира у Убу, победом над репрезентацијом Француске, пласирала се на Европско првенство. Наш ученик Лазар Јеремић, ученик трећег разреда гимназије био је део ове успешне екипе.
Честитамо и желимо успех на Европском првенству! (фотографија преузета са сајта Одбојкашког савеза Србије)

"Зато што те се плашим"

11.4.2022. године у сали Културног центра "Властимир Павловић Царевац" у Великом Градишту, одржан је ауторски програм превенције вршњачког насиља под називом „Зато што те се плашим“.
Програм је подржан од Општине Велико Градиште за сву децу од 1. до 3. разреда Средње школе "Милоје Васић" и децу Основне школе у Великом Градишту. Три целине су чиниле програм. Први део је представа, под истим називом, која даје приказ добрих и лоших модела понашања, учећи младе људе да је једино право решење проблема здрава комуникација. У другом делу програма деци се обратио психолог, проф. др Жарко Требјешанин који је током свог излагања присутне упутио у проблем вршњачког насиља, а затим кроз комуникацију са децом истакао најчешће облике насиља и начине борбе против овог проблема. У трећем делу програма деца су својим идејама глумцима сугерисала како да реше одређене конфликте из представе, што је глумачка екипа одмах дочаравала на сцени. На тај начин покушано је да се деци, на њима приступачан, прихватљив и интересантан начин прикаже како да решавају проблеме и избегну сукобе у свакодневном животу.
У име школе, организатор представе, била је педагог Александра Димитријевић, која је имала ту част да са глумцима учествује у једној од сцена.

Окружно такмичење "Књижевна олимпијада"

На окружном такмичењу "Књижевна олимпијада", одржаном 20. марта у Пожаревцу, Ања Милетић, ученица III2, освојила је треће место, док је Марија Милојковић, ученица II2, освојила друго место и пласирала се на републичко такмичење.
Честитамо ученицима и професорки Сањи Ђокић!

Међуокружно такмичење из хемије

На Међуокружном такмичењу из хемије које је одржано у Медицинској школи у Пожаревцу, Горан Кнежевић, матурант гимназије, освојио је прво место и пласирао се на републичко такмичење.
Честитамо Горану и професорки Јулијани Радосављевић!

Пласман на Европско првенство

Јуниорска одбојкашка репрезентација Србије, победом у трећем колу турнира у Убу, победом над репрезентацијом Француске, пласирала се на Европско првенство. Наш ученик Лазар Јеремић, ученик трећег разреда гимназије био је део ове успешне екипе.
Честитамо и желимо успех на Европском првенству! (фотографија преузета са сајта Одбојкашког савеза Србије)

Окружно такмичење из Српског језика и језичке културе

Већ традиционално, наша школа је домаћин Окружног такмичења из Српског језика и језичке културе. У суботу 9. априла били смо домаћини такмичења. На такмичењу су учествовали ученици Браничевског округа. Наша ученица Невена Вермешановић, ученица другог разреда гимназије , освојила је треће место.
Честитамо ученици и професору Војкану Јовановићу!

Tech Case Study 2022

Технолошко-металуршки факултет је и ове године организовао, по четврти пут, Технолошку студију случаја „Tech Case Study 2022“ за ученике завршних година средњих школа на територији Србије. Такмичење је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са пројектима ИЕД Србија и еВОЦ које финансијски подржавају Амбасада Шведске и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду. Финале је одржано 1.априла у Београду. Горан Кнежевић, матурант наше школе је и ове године био део тима PRACTICAL SOLUTIONS GROUP. Прошле године је тим освојио друго место, а ове године су тријумфовали! Тим је освојио прво местo, златну медаљу и посебну награду за најиновативније решење.
Честитамо на изузетном успеху!

Такмичење у џудоу

На школском првенству Централне Србије у џудоу учешће су узела 4 наша ученика. Ђокић Марија 2-1, Јовановић Лука 1-2, Матија Милошевић 1-2 и Ђорђе Живковић 3-3. Ученица Марија Ђокић је освојила 2. место, а ученици Матија Милошевић и Ђорђе Живковић 3.место. Сво троје су стекли право учешћа на Републичком такмичењу.
Честитамо ученицима и професорки Драгани Пајкић.

Окружно такмичење у малом фудбалу

На окружном такмичењу у малом фудбалу одржаном у Костолцу 21.03.2022. године, мушка екипа наше школе освојила је прво место победивши у финалу Техничку школу "Никола Тесла" из Костолца и тиме изборила пласман на међуокружно такмичење.
Честитамо професору Миодрагу Тодоровићу и ученицима!

Окружно такмичење у историји

На Окружном такмичењу из историје, одржаном у Економско-трговинској школи у Пожаревцу, 19.03. наши ученици су били врло успешни. Три ученика су се пласирала на Републичко такмичење. Алекса Богићевић, ученик четвртог разреда гимназије, освојио је треће место, Вељко Богдановић, такође матурант, треће место, а Александар Милчић, ученик трећег разреда, друго место.
Честитамо ученицима и професору Ненаду Михајловићу.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА EDUfair 2022.

Након паузе од скоро две године у суботу 12. марта 2022. године у хотелу Москва у Београду одржан је најважнији сајам образовања у региону- EDUfair 2022.
Преко педесет ученика завршних разреда наше школе посетило је овај сајам са професоркама Биљаном Лукић и Сањом Стефановић, чланицама Тима за професионални развој.
На сајму образовања ‘EDUfair 2022’ преко 40 образовних институција из 12 земаља - бројни државни и приватни универзитети, факултети и високе и средње школе из Србије и иностранства (Аустрије, Немачке, Француске, Канаде, Велике Британије, Словеније, Холандије, Швајцарске...) представило се будућим бруцошима, али свим заинтересованим ученицима. Наши ученици као посетиоци сајма могли су да се информишу о свему ономе што је битно приликом избора области коју ће студирати а тиме и опредељивања свог животног пута и каријере: индивидуални састанци са представницима врхунских образовних институција у иностранству, eксклузивни попусти на летње кампове током ЕДУфаир-а, тематске презентације стручњака у образовању са актуелним, детаљним и тачним информацијама, специјализовани штандови за пријављивање на студије у иностранству.
Ученици су од ових образовних институција (садaшњих студената и наставног кадра) добили потребне информације о пријемним испитима, начинима студирања, условима студирања као и пригодне поклоне.
Осим тога, ученици су посетили и изложбу у Галерији САНУ „ КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО„ – Модернизам у делима из Галерије Матице српске као и музеј Zeppter, у Кнез Михајловој улици.

Интервет – ученичка пракса у иностранству

Стефан Обрадовић, ученик III4 одељења смер Кувар, је у великој конкуренцији остварио право на стипендију за ученичку праксу у струци у иностранству. Пројекат Интервет стажирање за Западни Балкан је у организацији Унисера - Италија и Привредне коморе Србије. Одабраним кандидатима, ученицима средњих стручних школа, је пружена могућност да стекну техничке и професионалне вештине у складу са исходима учења које се тичу кључних компентенција и професионалних вештина. Кроз обуку у оквиру стажирања успостављена је методологија координације засноване на структури конзорцијума, са циљем установљења мобилности као што налажу стратешки документи Европске уније.
Стефан је праксу обављао у Лиону у Француској у трајању од месец дана. Стекао је непоновљиво искуство у професионалном раду и дружењу са вршњацима и поносно и достојанствено представљао школу „Милоје Васић“ и ван граница наше земље.

Окружно такмичење из математике

На окружном такмичењу из математике које је одржано у Пожаревачкој гимназији, 20.02.2022. учествовала је Силвестра Денић, ученица другог разреда гимназије. Силвестра Денић је освојила прво место. Честитамо ученици и професору Марку Петровићу.

Догађај “Упознај Супершколе из Србије”

Регионална канцеларија за сарадњу младих (Regional Youth Cooperation Office – RYCO - канцеларија у Србији уз подршку Немачке (ГИЗ) организовала је догађај “Упознај Супершколе из Србије” у Београду у хотелу Мона Плаза, 8. фебруара 2022. године. Циљ догађаја је био представљање 18 одабраних пројеката средњих школа из Србије које ће бити подржане у оквиру Првог отвореног позива регионалног програма размена Супершколе.
Догађају је испред наше школе присуствовала директорка Весна Новковић и координатор пројекта, Урош Миловановић који је презентовао пројекат Средње школе „Милоје Васић“. Партнерска школа у пројекту је школа СОУ “Цар Самоил“ из Ресена у Македонији.
Догађај је свечано отворио Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Србије, господин Бранко Ружић, министар омладине и спорта Србије, господин Вања Удовичић, шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. господин Емануеле Жиофре, Амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Њ.Е. Томас Шиб и директорка локалне канцеларије RYCO, Ивана Антонијевић.

Oнлајн радионица "Reimagining education"

У суботу 29. јануара одржана је онлајн радионица под називом "Reimagining education" за ученике и наставнике из Србије, а у организацији тима Design For Change. Циљ ове радионице био је да учесници покушају да дају одговор на питање "Шта ако је циљ школе да ђаци буду срећни и активни грађани/ке друштва?" кроз интерактивне задатке на релацији наставник - ученик. Наставници су кроз различите активности радили са својим ученицима и сараднички долазили до решења пролазећи кроз Design For Change методологију коју ће касније моћи да користе у настави.
Софија Скочић, ученица првог разреда гимназије и проф. Сања Стефановић биле су учеснице ове радионице.

Школска слава Свети Сава

Средња школа “Милоје Васић“ је 27. јануара обележила Дан Светог Саве онлајн академијом, коју је припремио Тим за културну и јавну делатност. Директорка Весна Новковић је поздравила присутне наставнике и ученике и честитала им школску славу. Домаћин славе била је Александра Димитријевић, која је колач предала будућем колачару, Душици Уђиловић. Традиционално, поред пригодног програма, ученик завршног разреда чита светосавску беседу. Овога пута та част је припала Вери Живковић.

Поштоване колеге, ученици, родитељи!

Нека свима вама Свети Сава да здравље, срећу и сваки дан испуни осмехом! Нека вам осветли пут, да инспирацију, мудрост и храброст за нове подухвате! Ко следи пут Светог Саве, следи пут знања, љубави, поштења, достојанства, хуманости.
Користим прилику да свима вама честитам школску славу, уз жељу да још дуго славимо, негујући успомену на великог српског просветитеља Светог Саву, кроз вредности, које његов лик и дело чине непролазним!
Директор
Весна Новковић

Посланица Епископа Игњатија о Божићу 2022. године

Завршетак првог полугодишта

У Средњој школи „Милоје Васић“ последњи дан првог полугодишта прослављен је свечано. У организацији Ђачког парламента, одржан је маскенбал. Ђаци су били врло маштовити, а најбоље маске су награђене као и најбоље уређена учионица. У школи је био и Деда Мраз који је поклонима обрадовао децу наших радника. Уз симболичне поклоне и закуску за запослене, школа је и поред специфичних епидемиолошких услова, успешно завршила још једну годину. Надамо се да ће друго полугодиште почети на време и да ће се настава реализовати непосредно. Свим ученицима, запосленима и свима који су заинтересовани за развој школе, желимо срећну Нову 2022. годину!

Општина Голубац даривала гимназијалце

Још једном је руководство општине Голубац показало да веома води рачуна и схвата значај образовања. Поводом новогодишњих празника, Марко Стојаковић, заменик председника општине уручио је свим ученицима гимназије у Голупцу књиге пригодног наслова и пожелео им успешну 2022. годину. Догађају је присуствовао и директор основне школе из Голупца, Саша Ђорђевић.

ПОДСТИЦАЊЕ БОЉЕГ РАЗУМЕВАЊА САД-А

Програм „Подстицање бољег разумевања САД-а“ реализован је од 1. новембра до 7. децембра 2021. Програм је представљао бесплатну обуку за ученике средњих школа из Србије који се фокусирао на друштво, културу и вредности САД-а. Програм је подржала и финансирала Америчка амбасада у Београду. У програму је учествовало 10 школских тимова из одабраних средњих школа. Школски тим укључивао је представнике сваког разреда који су бирани на основу показаних резултата из области енглеског језика и ментор професор. Тим наше школе чинили су ученици наше школе, Михаило Миљковић, ученик првог разреда, Јелисавета Дамњановић, ученица другог разреда, Владимир Ташић, ученик трећег разреда и Тијана Стојановић, ученица четвртог разреда и ментор професор, Наташа Милић. Програм је реализован на енглеском језику у дигиталном окружењу. Ученици су током обуке имали прилику да прошире своје знање о Сједињеним Америчким Државама, унапреде своје језичке вештине и дигиталне компетенције, развијају вештине критичког и аналитичког мишљења, размењују мишљења са вршњацима из других школа, стекну искуство и идеје за будуће пројекте у својим школама и окружењу.

Кућица од слаткиша

Ученици првог разреда, образовни профил посластичар, заједно са професором посластичарства, Мирком Симићем, дали су свој допринос новогодишњој свечаној атмосфери у школи.
На часовима посластичарства направили су кућицу од слаткиша. Кућица ће красити кабинет председника општине у знак пажње за подршку коју школа добија током године од општине и председника.

Новогодишња радионица

Када ходнике школе испуне слаткасти мириси ђумбира, каранфилића и цимета, ученици знају - припремају се новогодишњи кексићи. Кувари 2-4 и 3-4 одељења су и ове године у овиру Новогодишње радионице показали умеће и креативност у припреми украсно јестивих медењака.
Срећне Новогодишње и Божићне празнике желе Вам Кувари, Посластичари и њихови предметни наставници!

Пројекат Ђачког парламента

Ђачки парламент Средње школе“Милоје Васић“, током године, реализује различите активности и учествује у различитим пројектима. Општина Велико Градиште разуме потребе школе и ученика и увек је спремна да подржи ученичке идеје и допринесе подизању квалитета образовања у локалној заједници. Ђачки парламент је и ове године осмислио пројекат који је општина подржала.
Писању пројекта претходиле су различите активности и сарадња са Одељењем за финансије, општине Велико Градиште. Јелена Пантић, руководилац Одељења за финансије, са сарадницима одржала је низ консултативних састанака са Ђачким парламентом. На састанцима било је речи о могућностима да Ђачки парламент обезбеди средства у локалном буџету за своје пројекте. У оквиру парламента говорило се о неколико пројеката, од којих је један добио подршку свих чланова: Опремање простора за Ђачки парламент. У петак 24. 12. 2021. простор је предат Ђачком парламенту на коришћење. Простор је пријатан, опремљен лаптопом, пројектором, штампачем, интернетом, гарнитуром за седење. Догађају су осим директорке присуствовали: координатор парламента, Наташа Стевић, руководство Ђачког парламента, Јелена Пантић, руководилац Одељења за финансије са сарaдником Марком Стокићем и Милена Димитријевић, директорка библиотеке, члан радне групе за буџет. Директорка се захвалила и истакла значај пројекта за школу и ученике. Пројекат промовише ученички активизам, мотивише ученике да се ангажују у креирању општинског буџета и доношењу важних одлука за локалну заједницу. Јелена Пантић је изразила задовољство што је пројекат реализован и позвала ученике да и даље износе своје идеје и осмисле неки нови пројекат који ће општина подржати.

Окружно такмичење у одбојци

На окружном такмичењу за средње школе у одбојци, наша школа је имала представнике у мушкој и зенској конкуренцији. Такмичење је одржано у сали Економске школе у Пожаревцу, у понедељак 20.12.2021. Жребом такмичења, наше ученице су оствариле директан пласман у финале, где су се сусреле са екипом Економске школе из Пожаревца. У веома узбудљивом мечу, са пуно преокрета, наша школа је ипак изгубила резултатом 2:1 ( 17:25, 25:18, 12:15) и заузела 2. место у укупном пласману. У конкуренцији ученика, наши одбојкаши су играли полуфинале са СШ ”МЛАДОСТ” из Петровца, и остварили победу резултатом 2:0 (25:12,25:13), и стекли право учешћа у финалу. У финалу, виђена је изузетна одбојкшка представа, у којој је на крају екипа из Пожаревца, Економска школа, победила резултатом 2:1 (21:25,25:11,13:15) а наша екипа заузела 2. место у укупном пласману.

Радионице са циљем подстицања ненасилног решавања конфликата

Под покровитељством Мисије ОЕБС-а у Србији са циљем подизања капацитета локалних савета за безбедност у периоду од 25.11.2021, до 31.12.2021. одржана је онлајн обука посвећена превентивном раду са децом и младима, којом је присуствовала професор психологије Марија Стојановић. Током обуке присутни су стекли додатна знања и вештине за одржавање радионица са децом, са циљем превенције вршњачког насиља, побољшања комуникације међу децом и са одраслима. Програм едукације водила је искусна експерткиња, госпођа Бранкица Тарбук Јанковић, која је у претходним годинама успешно пилотирала сличне пројекте са школама на територији београдске општине Звездара. Друга фаза пројекта била је одржавање радионица у нашој школи. Дана 16.12.2021. године Марија Стојановић је уз подршку педагога Александре Димитријевић одржала две радионице на тему „Сукоб“. Више...

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

Међународни дан људских права, 10. децембар обележава се широм света како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца.
Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности. Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност и социјалну сигурност и удруживање. Људска права су основна права која има свака особа, која се стичу рођењем, која су неотуђива и недељива, својствена свим људима, без обзира на држављанство, пребивалиште, пол, национално и етичко порекло, боју коже, веру, језик или било који други статус. Обележавајући овај важан датум ученици првог и дргог разрада наше школе су у оквиру часова грађанског васпитања на креативан и одговоран начин својим радовима указали на неопходност разумевања универзалности и недељивости људских права.

Публикација "Демократска култура у дигиталном окружењу"

Публикација "Демократска култура у дигиталном окружењу" једна је од активности пројекта Савета Европе " Квалитетно образовање за све" који се спроводи у нашој школи. Аутори дела садржаја јесу и чланови Тима овог пројекта. Публикација ће бити доступна на сајту наше школе и на енглеском језику.

Међународни дан волонтера

Међународни дан волонтера обележава се 5. децембра када се слави и промовише волонтирање. Црвени крст је највећа и најстарија волонтерска организација у земљи. Дуги низ година наша школа има волонтере у оквиру ове организације који предано раде на остварењу њихових циљева и акција. Ученице које су прошле обуку у оквиру ЦК Србије о добровољном давалаштву крви, презентовале су својим вршњацима активности и позвале су их да им се прикључе и дају свој допринос.

Стиховизија

Ученица другог разреда гимназије Јелисавета Дамњановић учествовала је у 13. Стиховизији, такмичењу у рецитовању на страном језику у организацији Народне библиотеке у Смедереву. Јелисавета је рецитовала песму Шарла Бодлера "Везе" (Correspondences) на француском језику. Учесници овог такмичења слали су видео-снимке са рецитованим песмама, а полуфинални део одржан је 27.11.2021. Наша Јелисавета пласирала се у финале Стиховизије. Честитамо на пласману и достојном представљању наше школе ученици и професорки Светлани Обрадовић.

"Знањем мењамо свет"

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је конкурс на тему "Знањем мењамо свет".
Катарина Стокић, ученица четвртог разреда наше школе, на креативан начин представила је видео материјалом наставника који је инспирише и мотивише да се бори за бољи свет, свет у којем влада знање, и освојила друго место!
Честитамо!

Дан просветних радника

Општина Велико Градиште велику пажњу посвећује улагању у образовање кроз различите видове подршке. Поред материјалног улагања у опрему и објекте, посебан вид улагања је награђивање успешних ученика и наставника, најмање два пута годишње. Као и претходних година 08. новембра на Дан просветних радника и Дан ватрогасаца, председник општине Велико Градиште Драган Милић и председник Скупштине општине Владимир Штрбац уприличили су свечани пријем за најуспешније у овим областима и уручили пригодне награде. Свечаном пријему присуствовали су и директори просветних установа, командир Ватрогасне јединице из Великог Градишта као и руководиоци локалне самоуправе Ове године награђене су Наташа Стевић, професор латинског језика и Марија Стојановић, професор психологије. Награђене професорке је једногласно предложило Наставничко веће Средње школе“Милоје Васић“, ценећи изузетан допринос у наставним и ваннаставним активностима у протеклој години.Честитамо колегиницама! (Фотографије преузете са сајта општине Велико Градиште.)

Трибина: послови будућности - биоинформатика и биоинжењеринг

У петак 05.11.2021. године одржана је online трибина: "Послови будућности: биоинформатика и биоинжењеринг". Излагачи на трибини били су Невена Николић (Seven Bridges, Београд), Александар Вељковић (Математички факултет, Београд) и Небојша Јовановић (Abbott, Чикаго). Невена и Александар су до скора били ученици наше школе.
Сва три излагача се баве биотехнологијом и биоинформатиком. Они су кроз своје презентације упознали остале учеснике са овом изузетно занимљивом и актуелном темом, представили предмет изучавања биоинформатике и њену практичну примену кроз биотехнологију. Такође су укратко представили послове које они свакодневни обављају, као и предмет академских истраживања којима се баве.
Организатори трибине су професори Биљана Лукић, Горан Мишић и Зоран Ташић.

Светски дан менталног здравља

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, 10. октобра, наша школа је спровела низ активности. Једна од значајнијих је истраживање у виду упитника за ученике Средње школе “Милоје Васић” у вези са свакодневним функционисањем и знањем о менталном здрављу. Професор психологије Марија Стојановић је средила добијене податке и презентовала их на Наставничком већу, а исти се могу погледати и у одељку Родитељи на сајту наше школе. види више...

Извештај са завршне конференције

Извештај са завршне конференције у оквиру пројекта у који је укључена и наша школа ЕФИКАСНО ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА КРОЗ УСПЕШНО УПРАВЉАЊЕ ПРОМЕНАМА – ИЗРАДА КАПАЦИТЕТА ЗА ДИРЕКТОРЕ/КЕ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ/ТЕХНИЧКИХ ШКОЛА

"„Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“

У кабинету информатике и рачунарства, 25.10.2021. професорка Биљана Лукић, представила је пројекат од националног значаја „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“ који се реализује у нашој школи. Презентацији су присуствовали: директорка, педагог и одељењске старешине.
Директорка је говорила о улагањима у кабинет, који је ове године реновиран и опремљен новим рачунарима и пожелела успех и добре резултате у настави. Професорка Биљана Лукић је присутне упознала са циљевима, динамиком и активностима у оквиру пројекта. Значајно је напоменути да је у овај пројекат укључено укупно 200 школа, а у нашој школи ће кроз пројекат, непосредно бити укључено 100 ученика, а о пројекту ће кроз органе школе бити информисани сви ученици, запослени, родитељи.

"Тврђаве за регион – регион за тврђаве"

19. октобра 2021. године у Палати Тврђаве Голубачки град, одржана је Међународна радионица "Тврђаве за регион – регион за тврђаве.
Једнодневна радионица део је међународног пројекта „Дворци и региони" који је подржао Вишеград фонд В4 Плус програм. Водећи партнер је Национални музеј Мађарске, а поред Тврђаве Голубачки град партнери су и Удружење програмера мађарских насеља и региона у Мађарској, Тврђава Комарно у Словачкој и Окружни музеј у Сандомјержу у Пољској. Непосредни учесници Пројекта су Тврђава Голубачки град, Тврђава Естергом, Тврђава Комарно, дворац Вишеград и музеј у Сандомјержу. Учешће у радионици узела је и директорка Весна Новковић.
Основни циљ Пројекта јесте успостављање сарадње и мреже институција учесница као и подршка развоју улога тврђава и двораца у региону. Иако су дворци и тврђаве важни споменици културног наслеђа и туристичке дестинације са регионалног становишта, дворци и тврђаве у земљама В4 (Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска) и на Западном Балкану не достижу свој пуни потенцијал у регионалном развоју, диверсификацији туризма и у формалним образовним системима. Учесници ове радионице имали су прилику да сазнају више о овом пројекту, али и да својим предлозима допринесу његовом даљем развоју.

Семинар Црвеног крста

Црвени крст Пожаревац уз подршку Црвеног крста Србије организовао је семинар из области добровољног давалаштва крви, на коме су учествовали и млади из наше школе: Адријана Атанацковић, Милица Траиловић, Милица Обрадовић и Марија Перић. На овом семинару обучено је 22 волонтера, који ће своје време, знање и вештине користити за добробит других људи и заједнице помажући у реализацији акција добровољног давања крви.

Изложба уметничких рукотворина

На штанду Библиотеке на Сребрном jезеру, данас 10.09. је отворена изложба уметничких рукотворина глумице Горице Поповић. У представљању изложбе учествовале су ученице СШ "Милоје Васић", чији је музички наступ припремила професорка Надежда Цветковић. Ауторка Горица је представила своје радове израђене различитим техникама и на разноврсним материјалима - вез, сликање на дрвету, пачворк. Изложбу можете погледати сваког дана током септембра од 10 -13 часова.

Студије у Словенији

Луна Јовановић, ученица 4-6, наставља своје школовање у Словенији, факултет архитектуре.
„За упис факултета у страној држави одлучила сам се због многобројних прилика које такво студирање може да пружи. Словенија, богата културом и естетски привлачна, била ми је једна од најочигледнијих избора за студирање. Диплома ЕУ кључ је који може отворити разна врата. Наравно, оваква одлука уз себе носи велику одговорност и никако не треба да се схвати олако. Одлазак од куће на студије није једноставна ствар, поготово ако је у питању одлазак у другу државу. Прилагођавање језику, околини и свакодневни живот уз сасвим нови, другачији ритам могу бити стресни, али с друге стране и забавни. На студијама се на овај начин могу упознати и нови људи, пријатељи, животни сапутници, а указује се прилика и у дељењу и прихватању културних разлика. Уколико можете ускладити жељу и амбиције и ситуацији приступити зрело, онда препоручујем студирање у иностранству. У нашој средњој школи сам стекла радну навику, као и одлично образовање које ми је омогућило да успешно положим пријемни испит. Верујем да свакоме ко жели да студира у иностранству, школовање у средњој школи „Милоје Васић” пружа сасвим адекватну подлогу за даљи успех у страним државама.“

Први септембар

Данас, првог септембра, почела је школска година у матичној школи у Великом Градишту и издвојеном одељењу у Голупцу. На срећу свих нас школска година је започела по такозваном првом моделу. Часови трају 45 минута. Ученици су на почетку првог часа, који је био час одељењског старешине слушали химну „Боже правде“ са школског разгласа. Затим је прочитано обраћање министра просвете. У школи је од данас нова генерација првака, распоређених у четири образовна профила. У нади да ћемо наставити рад по овом моделу, свим ученицима и професорима желимо успешну годину и добро здравље!

Обраћање министра просвете 01.09.2021.

Распоред часова

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

Стручно упутство за организацију рада у школској 2021/2022. години

Стручно упутство за организацију рада средњих школа


Матурско вече

У понедељак 12.јула после успешно завршених пријемних испита и уписа на факултете, матуранти наше школе прославили су завршетак средњошколског школовања. Матурско вече је одржано на тераси хотела Сребрно језеро. У опуштеној атмосфери, уз музику, заједно са својим професорима, матуранти су уз игру, песму у духу младости и лепоте учинили да овај тренутак буде незабораван.

"Зарони у књигу!"

Кутак за читање Народне библиотеке "Вук Караџић" Велико Градиште свечано је отворен 2. јула на шеталишту на Сребрном језеру, под слоганом "Зарони у књигу!". Циљ овог пројекта био је представљање библиотеке и промовисање културе читања увек и на сваком месту, на један интересантан и иновативан начин. Реализацији овог пројекта допринели су и ученици другог разреда гимназије наше школе, одељења 2-2, који су својим креативним идејама и предлозима учествовали у осмишљавању кампање "Зарони у књигу!", као и у дизајнирању флајера (Јована Вујић и Алекса Јевтић) који прати овај пројекат, уз менторску подршку професорке Сање Стефановић.

Додела награда у општини

Председник општине Велико Градиште Драган Милић је 26. јуна у Свечаној сали општине у присуству представника локалне самоуправе и директора школа доделио вредне награде најуспешнијим ученицима и њиховим наставницима у протеклој школској години. Председник Драган Милић се пригодним речима обратио присутнима и истакао да просветни радници и директори добро раде свој посао, а да се општина труди да кроз обезбеђење услова у школама – кроз кабинете, финансирање наставних и ваннаставних активности, како би ученици имали што квалитетнију наставу. Уз честитке, награђенима се обратила и руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове, Сузана Ђорђевић, задужена за област основног и средњег образовања и још једном подвукла да образовање није трошак већ добра инвестиција и зато се сваке године у буџету планирају средства за образовање. У име награђених се захвалила Емилија Ђокић, матурант гимназије, ђак генерације. Свечаност је увеличало сјајно извођење ученица Школе за основно и средње музичко образовање “Стеван Мокрањац“ из Пожаревца – Одељења у Великом Градишту уз клавирску пратњу Немање Васића. Фалкоњериjеву композицију “Окјети амати“ извела је Ања Рајковић док је песму “Тихо ноћи“, у аранжману Илије Рајковића, отпевала првонаграђена ученица Музичке школе Миа Марковић.

Свечана додела диплома

Традиционално, Средња школа „Милоје Васић“ испраћа матуранте и награђује најбоље ученике. Ове године, уз поштовање епидемиолошких мера, 21. јуна у Свечаној сали школе, у присуству наставника школе одржана је свечана додела диплома матурантима и додела награда ученицима који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима.На почетку доделе Јована Ђикановић отпевала је пригодну песму, уз клавирску пратњу Милице Ђикановић. Затим је стихове говорила учесница републичког такмичења у рецитовању Ања Јовановић. Ученицима се обратила директорка школе. Директорка је наградила пригодним књигама, освајаче републичких награда, носиоце „Вукових диплома“, диплома за изузетан успех и похвала за различите активности.

Додела диплома матурантима - Голубац

У четвртак, 17. јуна првој генерацији матураната гимназије у издвојеном одљењу у Голупцу додељене су дипломе. Ова генерација је била изузетна. Од 18 ученика, 11 ученика је разред завршило са одличним успехом, а 4 ученика су носиоци „Вукове дипломе“. Општина Голубац је припремила пригодне књиге и наградила најбоље ученике. Књиге је уручио заменик председника општине Голубац Марко Стојаковић, у присуству директорке Весне Новковић и директора Основне школе из Голупца, Саше Ђорђевића.

- Достигнућа младих -

Неоспорно је да су логика и филозофија присутне у сваком облику друштвеног живота. Почетак филозофије је почетак свих наука. Зато и не чуди што је једна од најзначајнијих организација- Достигнућа младих (основане 1919.године, у Србији 2005.), одговор на питање о егзистенцији и раду у времену светске опасности од вируса, потражила међу етичким, филозофским принципима. Ученик наше школе, Драган Илић је своје виђење проблема и решења преточио у писмени састав који је п охваљен најоргиналнијим филозофским приступом теми. Драган Илић је матурант пред којим је сада велики изазов око одабира животног позива. Уколико буде истрајао у жељи да се бави најхуманијим послом и свој животни пут настави у медицини, несумњиво је да же му овакав приступ и зрело размишљање бити велики ослонац у животу – како приватном тако и професионалном.

Матуранти

Традиционално, као и до сада, матуранти Средње школе „Милоје Васић” обележили су последњи дан школовања у дворишту школе са одељенским старешинама, директорком и осталим предметним професорима. Матуранти су носили мајице у разним бојама са натписима који су обележили њихово школовање.

Републичко такмичење из књижевности - "Књижевна олимпијада"

У недељу, 23. маја, на Филолошком факултету у Београду одржано је Републичко такмичење из књижевности - "Књижевна олимпијада". Наша ученица, Анастасија Милошевић, освојила је 2. место. Честитамо Анастасији и њеној професорки, Сањи Ђокић!

Онлајн приредба Изложба Часопис

Дан школе

Данас 27. маја у Свечаној сали школе, уз поштовање епидемиолошких мера, прославили смо Дан школе. Тим за културну и јавну делатност (професори Драгана Пајкић, Ненад Михајловић, Бојан јелић, Марко Петровић, Надежда Цветковић, Милена Дрндаревић) ангажовао је талентоване ученике и снимили су онлајн приредбу која је данас приказана. За снимање и монтажу био је задужен професор Урош Миловановић. После много година изашао је први број школског часописа “Електронски чичак“. Уреднички колегијум Наташа Стевић, Горан Мишић и Александра Димитријевић заједно са ученицима наше школе осмислили су концепцију часописа и урадили дизајн. Лектор је била професор Сања Ђокић. Часопис ће у почетку излазити једном годишње. Професорка Сања Стефановић је са ученицима спремила виртуелну ликовну изложбу. Неподељен утисак свих присутних да је Дан школе био посебан и да школа која има креативне професоре који знају да препознају и негују таленте ученика, да их промовишу на прави начин, има будућност! Велика захвалност свима који су узели учешће у припреми и реализацији овог догађаја.

Семинар у Петници

Од 15. до 19. маја ове године у Петници је одржан семинар „Знање за одрживи рaзвој“. На семинару је учестовало укупно 30 ученика из 15 школа. Нашу школу су представљала два ученика трећег разреда, Вељко Богдановић и Горан Kнежевић. Најбоље четири идеје ће добити средства за реализацију пројекта у својој локалној заједници.

Tрибина о безбедности у саобраћају „Будимо безбедни“

У свечаној сали Средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту одржана је јавна трибина о безбедности у саобраћају коју је водила председница удружења „Будимо безбедни“ Деа Ђурђевић, уз учешће председника општине Велико Градиште Драгана Милића. Председница Удружења „Будимо безбедни“ и новинарка ТВ Пинк Деа, преживела је тешку саобраћајну незгоду. Ово удружење бави се подизањем безбедносне културе грађана, а овог пута фокус је био на безбедности у саобраћају, с обзиром на чињеницу да су сви активни учесници, али и потенцијалне жртве саобраћајних незгода.
Вест преузета са сајта општине Велико Градиште.

Међународна изложба за децу и омладину - Скопље, Северна Македонија

На Међународној ликовној изложби за децу и омладину, одржаној у Скопљу, под покривитељством Министарства за животну средину и просторно планирање Републике Северне Македоније, под називом “Флора и фауна – извор на животот и убавината“, ученица четвртог разреда гимназије, Луна Јовановић освојила је прво место.

Републичко такмичење у одбојци - прво место

Данас, 27. маја, на Дан наше школе, мушка одбојкашка екипа под сигурним вођством професора Дејана Милановића, постигла изузетан успех. У Карташу, по шести пут заредом окитили су се златном медаљом и постигли својеврстан рекорд међу екипама. Честитамо!

Међуокружно такмичење у одбојци

На Међуокружном такмичењу у одбојци, одржаном 20. маја у Бору, мушка одбојкашка екипа наше школе освојила је прво место и пласирала се на Републичко такмичење. Екипа наше школе, већ шесту годину за редом осваја прво место на овом рангу и пласман на Републичко такмичење. Честитамо и желимо успех на Републичком такмичењу!

Окружно такмичење у одбојци

У фискултурној сали школе, 18. маја одржано је Окружно такмичење у одбојци. Мушка екипа наше школе освојила је прво место и пласман на Међуокружно такмичење, а женска екипа друго место. Честитамо!

Републичко такмичење у џудоу

Данас, 12.05.2021. у Београду на школском такмичењу Србије у џудоу, ученица четвртог разреда гимназије, Ана Милошевић, освијила је прво место. На такмичењу је учествовао и Ђорђе Живковић, ученик другог разреда смера туристички техничар. Честитамо !

Технолошка студија случаја „Tech case study 2021“

Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду трећу годину заредом организује Технолошку студију случаја „Tech case study 2021“ уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и у сарадњи са eVOC пројектом који финансијски подржава Амбасада Краљевине Норвешке у Београду. Овогодишње полуфинале Технолошке студије случаја „Tech Case Study 2021” је донело бројна решења средњошколских тимова за смањење емисије лако испарљивих једињења у процесу производње амбалаже у прехрамбеној индустрији. У полуфиналу се издвојило 10 тимова, који су се данас, 12.05.2021. надметали у финалу. Тим “Practical solutions group”, чији је члан, наш ученик Горан Кнежевић, ученик трећег разреда гимназије, освојио је друго место. Тим је освојио вредне награде.
Честитамо Горану и тиму“Practical solutions group“!

Окружно такмичење у рецитовању

7. маја у Жагубици одржана je Окружна смотра рецитатора. Ања Јовановић, ученица другог разреда гимназије, освојила је прво место у категорији средњих школа и пласирала се на Републичко такмичење. Такмичење је одржано онлајн слањем снимака од три минута.
Честитамо ученици и професорки и желимо успех на републичком такмичењу.

Међуокружно такмичење из стрaних језика

У Великој Плани 09.05.2021. на Међуокружном такмичењу из немачког језика, ученица четвртог разреда, Александра Панћика освојила је треће место и пласман на Републичко такмичење. Честитамо ученици и професорки Биљани Јовановић и желимо пуно успеха на Републичком такмичењу!

Окружно такмичење у футсалу

На окружном такмичењу у футсалу одржаном у Пожаревцу 07.05.2021. године у конкуренцији четири школе, екипа Средње школе "Милоје Васић" освојила је друго место. Честитамо!

Такмичење “Технолошка студија случаја”

Под организацијом Технолошко-металуршког факултета (ТМФ), а уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, актуелно је такмичење “Технолошка студија случаја” (“Tech Case Study 2021”), промовисано и путем РТС-а. Пријављено је више од сто вишечланих тимова, састављених од ученика завршних разреда средње школе (3. и 4.), а проглашени су десет финалиста, међу којима је пето место у полуфиналу заузео тим “Practical solutions group”, кога чине два ученика из Пете београдске гимназије, један будући студент медицине и наш ученик трећег разреда, Кнежевић Горан, који су полазници ИС Петница. Овогодишње такмичење Tech Case Study 2021 је у вези са пројектом "eVOC Serbia", који је посвећен технолошким иновацијама за решавање проблема заштите животне средине. Финале ће бити организовано 12. маја, у форми "стрима", а позивамо све заинтересоване да такмичење прате уживо и гласају за своје фаворите.

Трибина "Ум на друм"

Представници Агенције за безбедност саобраћаја, у сарадњи са удружењем параплегичара Мачванског округа, одржали су 27.04.2021.године трибину за младе „Ум на Друм“ за ученике средње школе у Великом Градишту. Трибина је одржана „online“ у складу са свим епидемиолошким мерама. Трибини су, поред више од 80 ученика средње школе, присуствовали и представници локалног савета за безбедност саобраћаја као и запослени у средњој школи. Циљ трибине био је да се присутнима скрене пажња на значај безбедног понашања, као и на последице које се могу десити у супротном. Такође, било је прича и о изградњи исправих ставова, промени понашања и укорењу нових знања како би били безбеднији у саобраћају. Ученици су на крају трибине, дискутовали на предметну тему, износили своја мишљења и ставове по питању њихове безбедности у саобраћају и преносили нека лична искуства. Велики утицај на све оставила је и лична прича Славише Савића из удружења параплегичара Мачванског окрига. Агенција ће и у будуће и у другим локалним самоуправама наставити са својим превентивно-промотивним активностима како ка младима тако и ка осталим циљним групама а све у циљу смањења броја и последица саобраћајних незгода.

Знање за одрживи развој

Наша школа је крајем фебруара аплицирала учешће на конкурсу „Знање за одрживи развој“ који организују Национални конвент о Европској унији и Истраживачка станица Петница. Наша визија се односи на то да би на подручју општине Голубац, у складу са одрживим развојем туризма и пратећих делатности, било неопходно развијати еколошку свест и спроводити активности и мере у циљу очувања вредности, кроз одржање повољног еколошког статуса општине као туристичке дестинације. Том приликом смо презентујући своје идеје, успели да се пласирамо у првих 15, од укупно 102 пријаве. Ученици трећег разреда одељења у Голупцу, Горан Кнежевић и Вељко Богдановић похађаће семинар средином маја, у Истраживачкој станици Петница, како би своје идеје наведене у пријави даље спровели кроз израду пројекта. Образовни програм обухвата едукативни семинар на тему одрживог развоја и повезаности са ЕУ интеграцијама, као и развијање малих пројеката кроз усвојено знање на тему одрживог развоја значајних за локалну заједницу. Ово је изузетна прилика за ученике да усвоје нека нова знања и стекну додатно искуство у наведеној области и на најбољи начин представе своју школу. Координатор школског тима је професорка хемије Душица Уђиловић.

Ученици наше школе - ђаци репортери

Књижевна олимпијада

У недељу 25. априла, одржана је Књижевна олимпијада - окружно такмичење у Пожаревачкој гимназији. На такмичењу су учествовале две ученице трећег и једна ученица четвртог разреда гимназије из наше школе. Анастасија Милошевић и Анђелина Благојевић, ученице трећег разреда деле прво место, а Николина Перић, ученица четвртог разреда, друго место.
Честитамо ученицима и професорима!

Такмичење у џудоу

На регионалном школском такмичењу у џудоу које је одржано у Нишу 21.04.2021. наши ученици су постигли изузетне резултате. Ана Милошевић освојила је прво место, а Ђорђе Живковић друго.
Обоје су се пласирали на Републичко такмичење. Честитамо и желимо успех на Републичком такмичењу!

ШKОЛСKО ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ

Дана 18.04.2021.год. у Београду је одржано Државно Школско првенство Србије основних и средњих школа на коме је учествовало око 450 такмичара. Такмичење је одржано по правилима и препоруци Министарства омладине и спорта и Владе Републике Србије у вези одржавања спортских манифестација на јавним местима у затвореним и отвореним просторима без присуства публике. Такмичар Стоиљковић Алекса из KK "ВГСK" представљао је нашу школу у категорији -76кг. Алекса је постигао велики успех, освојио је друго место и сребрну медаљу. Честитамо!

Унапређење капацитета школа за спровођење компетенција из Модела компетенција за демократску културу Савета Европе у оквиру заједничког пројекта ЕУ/СЕ у Србији Квалитетно образовање за све

Циљ вебинара је унапређење капацитета запослених у школама које учествују у пројекту "Квалитетно образовање за све" да развијају компетенције из Модела компетенција за демократску културу, кроз приказивање примера активности, укључујући и онлајн подучавање, као и кроз размену знања између пројектних школа. Циљ вебинара је и припрема за израду публикације која ће садржати примере онлајн активности које подстичу развијање компетенција за демократску културу.
На вебинеру 1.4.2021. и 15.4.2021. Педагог школе презентује заједнички рад чланова тима: Горана Мишића, Наташе Т.Стевић и Биљане Јовановић, као и Биљанe Лукић, СањeСтефановић, Велинe Стојковић и Александре Димитријевић, које су присуствовале вебинеру.
Допринос рада тиму даје директор школе Весна Новковић.

Међуокружно такмичење из хемије

На Међуокружном такмичењу из хемије одржаном 10.04.2021. године у Средњој медицинској школи у Пожаревцу нашу школу су представљали ученици који су том приликом остварили следеће резултате:
Најмлађа категорија: Јована Бранковић ученица првог разреда освојено 1.место и Силвестра Денић ученица првог разреда освојено 2.место
Најстарија категорија: Горан Кнежевић, ученик трећег разреда освојено 1.место
Честитамо ученицима и професорима Душици Уђиловић и Живодарки Миливојевић и желимо им пуно среће на републичком такмичењу.

Конкурс за упис у школску 2021/2022.

„Креативно писање“

Народна библиотека „Вук Караџић“ у Великом Градишту, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, реализовала је пројекат „Креативно писање“ у жељи да библиотеку као културну и образовну институцију приближи младим људима. Зато полазници курса јесу управо ученици основних и средњих школа и студенти са територије општина Велико Градиште и Голубац.
Курс „Креативно писање“, који је водила професорка српског језика и књижевности Биљана Миловановић Живак, трајао је три месеца, а полазници, међу којима су и ученици наше школе (Анђела Живоиновић, Јована Јанковић, Николина Перић, Иван Богојевић, Драган Илић, Никола Арсић, Јован Арсић) имали су прилике да разговарају са нашим савременим писцима и предавачима, да дебатују, да пишу књижевне текстове, критике, рецензије...
Библиотека је објавила зборник радовa, у којем се, између осталих, налазе текстови Анђеле Живоиновић, Јоване Јанковић, Драгана Илића, Јована Арсића.

Златна медаља у каратеу

На квалификацијама за школско републичко такмичење у каратеу које је одржано 13. марта у Чачку, ученик трећег разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта, Алекса Стојиљковић, постигао је изузетан успех. У категорији испод 76 кг. освојио је прво место и златну медаљу. Честитамо!

Фото форензикa

У оквиру заједничког пројекта Савета Европе и Европске уније „Квалитетно образовање за све“, 11.3.2021. организована је онлајн дискусија - регионални сусрет ученика, на тему " Фото форензике" у форми модерираног отвореног разговора и дебате у којој су учествовале ученице и ученици средњих школа из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Представници наше школе били су Владимир Ташић, ученик другог разреда гимназије и Андријана Миљковић, ученица трећег разреда гимназије. Ученици истичу да им је учешће било корисно и занимљиво искуство и да је радионичарски део објединио знања и омогућио квалитетну примену наученог.

Окружно такмичење из математике

На окружном такмичењу из математике које је одржано у Пожаревачкој гимназији, 27.02.2021. учествовале су ученице: Силвестра Денић, први разред гимназије и Невена Станковић други разред гимназије. Силвестра Денић освојила је друго место. Честитамо ученици и професорки Бојани Живковић.

ПРОЈЕКАТ ЂАЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

У оквиру својих активности у школској 2020/21. години, Ђачки парламент Средње школе „Милоје Васић“ као и претходних година учествовао је са својим пројектом у креирању локалног буџета општине Велико Градиште. Писању пројекта претходиле су различите активности и сарадња са Одељењем за финансије, општине Велико Градиште. Представници Ђачког парламента имали су састанак са Јеленом Пантић, руководиоцем Одељења за финансије и њеним сарадницима. На том састанку било је речи о могућностима да Ђачки парламент обезбеди средства у локалном буџету за своје пројекте. У оквиру парламента говорило се о неколико пројеката, од којих је један добио подршку свих чланова: Опремање ходника школе табуреима за седење. У писању и реализацији пројекта подршку Ђачком парламенту дала је директорка Весна Новковић и координатор парламента професорка Наташа Стевић. Локална самоуправа је обезбедила средства у износу од 55.000,00 динара, а део средстава је обезбедила школа из сопствених средстава. Ходници су оплемењени табуреима и простор је постао функционалнији и лепши. Овај пројекат је значајан за школу зато што промовише активизам, мотивише ученике да се ангажују у креирању општинског буџета и да својим учешћем допринесу реализацији пројеката који унапређују положај младих људи и доприноси стварању повољнијег амбијента за учење и постизање бољих резултата.

„Дан розе мајица“ у Голупцу

Ученици трећег и четвртог разреда, гимназије, Средње школе „Милоје Васић“, издвојеног одељења у Голупцу, обележили су „Дан розе мајица“. Чланови парламента су се потрудили да у претходним данима објасне чему је посвећен Дан розе мајица, у својим групама на друштвеним мрежама , као и да подсете ученике у својим одељењима да, уколико имају, обуку розе мајицу, или бар неки други одевни предмет розе боје, 24.фебруара 2021. године. Луна Јовановић је на розе хамеру исписала наслов, који објашњава шта представља колективна фотографија свих ученика присутних у школи у том тренутку. Фотографије је забележио проф. Миљан, за време малог одмора, између 4. и 5.часа. Још један, празан розе хамер, остављен је у школи. Идеја је да у наредној недељи ученици првог и другог разреда направе посебан пано. На паноу би требало да се нађу стикери, на којима би сваки од ученика дописао своју верзију наставка реченице: "Вршњачко насиље нема смисла јер..." Догађај је организовао професор Горан Мишић, члан Тима за заштиту од ДНЗЗ .

„Дан розих мајицаˮ у Великом Градишту

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 24. фебруара 2021. године као и сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ. Ђачки парламент и Тим за заштиту од ДНЗЗ наше школе позвали су ученике и запослене да се укључе у акцију. Овом акцијом, наша школа се придружила школама у Европи које на овај начин скрећу пажњу на превенцију вршњачког насиља.

Школска слава „Свети Сава“

Средња школа „Милоје Васић“ је данас прославила школску славу. Слава је обележена резањем колача у цркви „Свети Архангел Гаврило“ у Великом Градишту после литургије у присуству великог броја верника. Домаћини славе били су Драгана и Дарко Пајкић. Део колача узела је Александра Димитријевић, педагог, будући домаћин славе. Резању колача присуствовала је директорка школе, Весна Новковић и поједине колеге. Тим за културну и јавну делатност припремио је онлајн приредбу која је постављена на сајту школе.

Светосавска академија 2021. године

Свети Сава 2021. године - реч директора

Поштоване колеге, поштовани ученици,
Вероватно, у дугој историји наше школе, ово није први пут да се Свети Сава не обележава на начин какав заслужује, али свакако је прави тренутак да се са још већом вером и уважавањем сетимо лика и дела великог миротворца и духовног градитеља српске цркве, државе, просвете и културе, светитеља и просветитеља Саве.
У години смо, када је, не само нас, већ и цео свет на тренутак успорила пандемија Ковид 19, променила нам животе, натерала нас да се замислимо шта су вредности за које се треба борити и којим путем треба ићи. Више него икада, потребно је ићи путем Светог Саве. У двадесет првом веку, веку савремене технологије, главно оружје којим човек може да освоји свет, али и да се избори са свим недаћама које га задесе јесте пут Светог Саве. Свети Сава је победио време, показао и отворио нам пут! Пут Светог Саве јесте знање, љубав, поштење, смиреност, достојанство, праштање, хуманост. Његово дело је непролазно и вечна инспирација која надахњује будуће генерације и подстиче на велика дела. У дугој и богатој историји наше школе и у најтежим временима генерације угледних професора и успешних ђака градиле су углед ове школе и обезбедиле јој значајно место у српском школству. Ми, њихови потомци, следимо њихов пут! Имамо јасну визију, истрајавамо на њој и освајајући знање, градимо бољу будућност!
Са жељом да наредне године Светог Саву прослављамо у школи, честитам свима школску славу са поруком: Нека светосавље вечно зрачи и обасјава пут којим треба да идемо, а будућим генерацијима наших ђака буде инспирација за проналажење сопственог животног пута!
Директор Весна Новковић

Супервизори о пројекту „НАЈјаче против насиља“

Удружење грађана „Свет речи“ уз подршку Министарства омладине и спорта реализовало је у протеклих шест месеци са седам партнерских средњих школа још један пројекат којим је настављена давно започета борба против насиља. На завршном симпозијуму у Великој Плани, 23.11.2020. супервизори као актери активности „НАЈјаче против насиља“ сумирали су резултате учињеног и изнели утиске о променама које су настале код ученика, многобројних посредних и непосредних учесника пројекта. Александра Димитријевић, педагог школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту поделила је са колегама задовољство учешћа на пројекту и постинутим резултатима. "Као и са свих осталих пројеката који су рализовани са „Светом речи“ носимо позитивне утиске почев од 2002. године. Ради се студиозно и стручно на јако битним проблемима у нашој друштвеној зајеници, решавају се проблеми присутни свуда у окружењу. Укључује се што више актера, не само ученика и наставника, већ и родитеља, самим медијским праћењем активности подиже се свест шире јавности да се таквим појавама о којима је реч стане на пут. Деца су била одушевљена, перфораманс јесте био један од до сада најзанимљивијих и најбољих активности, очигледно да стереотипне радионице треба да замени неки нови метод. Чланови тима су били одушевљени, са њима је радио професор Ненад Михајловић који зна са ученицима, који је у настави, тако да ми се чини да перформанс јесте нека будућност када се ради на проблемима и ширењу свести у друштвеној зајеници о (не)насиљу". Преко зум платоформе конференцију је пратила и учествовала у дискусији и излагању, ученица четвртог разреда наше школе, смера туристички техничар, Анђела Живоиновић којој се овом приликом захваљујемо.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“

Унапређење капацитета школа за спровођење компетенција из Модела компетенција за демократску културу Савета Европе у оквиру заједничког пројекта ЕУ/СЕ у Србији - Квалитетно образовање за све. Циљ вебинара који су одржани 5.11.2020 и 19.11.2020 је био унапређење капацитета запослених у школама које учествују у пројекту ”Квалитетно образовање за све” да развијају компетенције из Модела компетенција за демократску културу кроз приказивање примера у настави, ван наставе и у локалној заједници, укључујући и онлајн подучавање, као и кроз размену знања између пројектних школа. Чланови пројектног тима Средње школе „Милоје Васић“, Велина Стојковић и Александра Димитријевић, активно су учествовале у онлајн дискусији и излагању задатака који је заправо био пример иновација у настави и модел добре праксе. 16.12.2020. Савет Европе је у оквиру истог пројекта организовао онлајн дискусију - регионални сусрет ученика, на тему емпатије, у форми модерираног отвореног разговора и дебате у којој су учествовале ученице и ученици средњих школа из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Представници наше школе били су Бранкица Николић и Алекса Јевтић. Причаоницу је модерирао Др Николаос Димитриадис, експерт у области комуникација.

Кабинет хемије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је и ове године Јавни позив за подношење пријава гимназија и средњих школа које имају гимназијска одељења, за доделу финансијских средстава у циљу унапређивања услова за остваривање наставе и учења. Ове године обезбеђена су средства за 16 гимназија и средњих школа са гимназијским одељењима. Финансијска средства у висини 500.000,00 рсд су намењена за куповину машина и опреме за кабинете. Критеријуми за расподелу средстава били су циљеви који се постижу: обим задовољавања интереса ученика, степен унапређења стања у очигледности наставе и учења, број ученика у првом разреду гимназије, резултати спољашњег вредновања рада школе односно однос оцене за област «Настава и учење» и оцене за област «Ресурси».
Одлука је донета на основу високог квалитета наставе и учења у ограниченим материјално-техничким условима, доступности квалитетних услова за све ученике и релевантности намене опредељених финансијских средстава. На основу вредновања и рангирања пријава утврђена је листа гимназија и министар је донео Одлуку о избору гимназија за доделу финансијских средстава за унапређивање наставе и учења. Наша школа је средства искористила за опремање кабинета хемије, новим намештајем и електронском опремом.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА EDU fair 2020.

Ове године, по први пут, Сајам образовања EDU fair био је организован у новом иновативном облику - online. У виртуелном окружењу, 15. октобра 2020. године, у периоду од 14-20. сати, ученици као и њихови родитељи били су у прилици да се упознају са програмима универзитета, основним и мастер студијама, дипломама и сертификованим програмима у иностранству. Разговор се одвијао уживо са представницима врхунских универзитета уз помоћ интерактивне платформе, путем chat-a, аудио или видео позива. Посредством двадесет и пет виртуелних штандова, који су представљали десет различитих земаља (Велика Британија, Швајцарска, Ирска, Немачка, Аустрија, Француска, Канада, САД, Шпанија, Грчка, Мађарска) сваки посетилац је био у могућности да добије академске савете од најбољих иностраних факултета u online разговорима са представницима образовних институција из иностранства као и да се бесплатно консултује са искусним саветницима, који су имали индивидуални приступ према потенцијалним будућим студентима и који су им пружили разне информације о студирању, роковима за пријаву као и финансијским детаљима. Захваљујући линку за пријаву, који је био на званичном сајту наше школе, велики број ученика завршних разреда на веома лак и једноставан начин упео је да дође до жељених информација. Ову активност координисале су професорке Биљана Лукић и Сања Стефановић, чланице Тима за професионални развој. Наредни сајам образовања EDU fair заказан је за 15. март 2021. године, такође у виртуелном облику.

Конкурс „Сви заједно за родну равноправност“

Ученица 4. разреда гимназије, Јована Јанковић, учествовала је на конкурсу „Сви заједно за родну равноправност“, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама. У оквиру конкурса, Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Амбасадом Француске у Србији и Француским институтом у Србији, наградило је пристигле радова ученика основних и средњих школа, за допринос превенцији родних стереотипа и свих облика родно заснованог насиља и дискриминације. Награде су сваком од учесника и учесница доделили Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја, Француски институт у Србији и донатори. Због тренутне епидемиолошке ситуације награде су послате школама и ученицима преко надлежних школских управа Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Конференција МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ И НОВА КРЕАТИВНОСТ

Конференција МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ И НОВА КРЕАТИВНОСТ одржана је 27 и 28. новембра 2020. године у оквиру пројекта Дигитални погон. Покровитељи овог вишегодишњег пројекта, чији је учесник и наша школа су Новосадска новинарска школа, Библиотека плус, Мисија ОЕБС-а у Србији као и Делегација Европске уније у Србији. Осим еминентних учесника и предавача на конференцији су говорили и представници пројектних тимова, професори и учесници Летњег кампа медијске писмености Копаоник 2019. Филм ученице наше школе школе, Вере Живковић "Клавир", одабран је међу три средњошколска рада која су била приказана у ревијалном делу конференције. У образложењу жирија наведено је да филм "Клавир" поседује елементе документарног филма као и да је приступ теми дат на веома оригиналан, лирски начин. О томе како је настао рад, шта се дешавало током трајања кампа и шта је то што су чесници понели са собом у директном укључењу говориле су Вера Живковић и њен ментор професорка Сања Стефановић.

"СОЛИДАРНОСТ НАС СПАЈА" програм ЕU PRO

Поводом ликовног конкурса за календар за 2021. годину на тему "СОЛИДАРНОСТ НАС СПАЈА" који расписује развојни програм ЕU PRO, ученици наше школе су кроз више ликовних радионица и уз поштовање свих епидемиолошких мера, покушали да из своје визуре ликовно представе изазове пред којима се цео свет по први пут суочио 2020. године са појавом пандемије корона вируса, али и најпозитивније промене које је пандемија донела. Тема овогодишњег ликовног конкурса "СОЛИДАРНОСТ НАС СПАЈА" има за циљ да мотивише ученике да прикажу свој свет у години пандемије као и начин на који они доживљавају изазове које су нове околности поставиле пред све нас. Циљ конкурса је да се млади подстакну у да кроз ликовни израз дочарају позитивне примере солидарности које је пандемија донела у њиховом и животу њихове заједнице, али и ко је и како, из њиховог ближег и даљег окружења био највише погођен новим околностима у години када је цео свет наизглед стао. Више од седамдесет ученика наше школе одазвало се позиву да учествује на овом ликовном конкурсу, али је жири у саставу: Весна Новковић, директор, Александра Димитријевић, педагог, Биљана Јовановић, професор немачког језика и Сања Стефановић, професор историје уметности, сходно пропозицијама био принуђен да одабере само пет радова. Сви остали радови биће представљени на изложби ученичких радова која је планирана у децембру. Да подсетимо, претходне године ученица трећег разреда гимназије наше школе из Голупца, Јована Јанковић освојила је осмо место и њен рад се нашао у календару EU PRO за 2020.

Дан просветних радника

Општина Велико Градиште, традиционално, обележава Дан просветних радника вреднујући постигнуте резултате истакнутих просветних радника. Тим поводом и ове године, 09. новембра у сали општине, председник општине Драган Милић и председник Скупштине општине Владимир Штрбац, уручили су награде најуспешнијим радницима у протеклој години. На предлог Наставничког већа школе, награде су добили просветни радници наше школе Александра Димитријевић, педагог и Вера Стокић, професор економске групе предмета. Колегинице су заслужено понеле епитет најбољих просветних радника у нашој школи. Претходне године, кроз квалитетан и посвећен рад са ученицима у настави и ваннаставним активностима, учешћем у пројектима, кроз рад у тимовима и органима школе, дале су велики допринос афирмацији и угледу школе. Опширније...

CodeWeek2020.

И ове године, школа „Милоје Васић“ у Великом Градишту је учесник у међународном пројекту CodeWeek2020. Због епидемиолошке ситуације, професори информатике Биљана Лукић и Зоран Ташић су организовали активности за ученике поштујући комбиновани модел наставе. Проф. Биљана Лукић креирала је Google учионицу за ученике 1. и 2. разреда, као кратак курс ALICE програма за креирање анимација. Овој радионици прикључило се 10 ученика, који су доставили своје радове и тако показали своје вештине и креативност. Проф. Зоран Ташић је за ученике 3 и 4. разреда одржао радионицу савремени web design алати. Након предавања, ученици су водили дискусију са професором о великим променама и иновацијама у сфери web design-а. Сви ученици који су својим радом и активношћу допринели да и ове године овај већ традиционални пројекат буде успешан, награђени су сертификатима CodeWeek организације.

Пројекат "НАЈјаче против насиља"

У оквиру пројекта "НАЈјаче против насиља" који наша школа реализује као сарадник УГ "Свет речи" из Велике Плане под покровитељством Министарства омладине и спорта, спроведене су предвиђене активности. Перформанс је настао као плод радионица примене форум театра и театра статуа. Перформанс је осмишљен од стране великог броја ученика и професора Ненада Михајловића уз сталну подршку и организацију, Александре Димитријевић, педагога- супервизора пројекта. Стихове за приказ социјалног насиља/изопштавање из групе, осмислиле су ученице првог разреда гимназије Ана Савић и Марија Ђокић. Сцена сексуалног насиља приказана је стиховима Анђеле Живоиновић, вршњачког медијатора. Рад тимова против насиља - kао и сваке године, у оквиру рада Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања планом предвиђена активност за школску 2020/21. је упознавање свих одељењских заједница прве године са превентивним и интервентним активностима овог Тима као и са радом Тимова вршњачких медијатора са групама ученика који показују проблеме у понашању. Комбинованим моделом наставе мање је ђака присутно у школама и тиме мање има потреба за интервенцијама. Рађене су превентивне активности, посетом директора, педагога и појединих чланова Тима одељењима прве године и упознавањем са процесом и реализацијом медијације у школи. Изложба ликовних радова "НАЈјаче против насиља!" и ЗИД НЕнасиља - Ученици са талентом за ликовно изражавање поручили су младима како да освесте начине и помогну у борби против НАСИЉА.

Недеља програмирања - code week 2020.

Окружно такмичење – стони тенис

На окружном такмичењу у стоном тенису одржаном у Пожаревцу 14.10.2020. Средњу школу Милоје Васић у појединачној конкуренцији представљао је ученик четвртог разреда Стефан Настасовић. У конкуренцији четири школе Стефан је освојио треће место.

Светски дан менталног здравља

Поводом Светског дана менталног здравља, који се ове године обележава под слоганом "Покрет за ментално здравље: Хајде да инвестирамо у ментално здравље" Средња школа "Милоје Васић" предузела је низ активности како би превенцијом утицала на ментално здравље младих. Спроведено је анкетирање које су реализовале Марија Стојановић, психолог и Александра Димитријевић, педагог, на ову тему. Резултати истраживања биће полазна основа за низ активности које ће у наредном периоду бити спроведене у школи.

"ПРАТИМО ХИГИЈЕНСКО СТАЊЕ У ШКОЛИ"

"Пратимо хигијенско стање у школи" је вишенедељна акција у којој су учешће узели Ђачки парламент и екосекција. Циљ ове активности је креирање едукативне фото-збирке, на којој су забележене разноврсне мере заштите од заразних болести у нашој школи. На акцију смо покренути пошто су у школи спроведене бројне мере превенције од пандемијске кризе изазване вирусом ковид-19, али је чињеница да ове мере штите и од других, бројних микроорганизама, нарочито бактерија, које су типични изазивачи болести на местима на којима се окупља велики број људи. Више може сазнати на страници Ekosekcija SSVG...

Дан(и) пешачења

Последња два дана септембра ученици Средње школе "Милоје Васић" на часовима физичког и здравственог васпитања обележили су Дан пешачења шетњом ка Сребрном језеру, прешавши 10 км. Акцију "Корак ка здрављу" обележили су ученици прве и друге године заједно са професорком Драганом Пајкић.

Спортске игре младих

Спортске игре младих , највећа су спортска манифестација за децу и омладину на овим просторима, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства. На квалификацијама за Спортске игре младих у одбојци на песку под именом екипе Велико Градиште учествовали су два ученика Средње школе "Милоје Васић", Душан Живојиновић и Михајло Милошевић. Од укупно 8 екипа ,колико их је учествовало, наши ученици су освојили златну медаљу и пласирали се на Државно првенство које ће се одржати на Kопаонику од 25.9 до 27.9. ове године. Поносни смо на наше ученике, честитамо ученицима и Драгану Мандићу , који је водио ученике, са жељом да понове успех на државном првенству.

ПОБОЉШАЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ШКОЛЕ И ПРИВРЕДЕ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Култур Контакт Аустрија, средњим стручним школама и другим релевантним партнерима ради на реализацији Пројекта -ПОБОЉШАЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ШКОЛЕ И ПРИВРЕДЕ. Главни циљ је да се унапреди квалитет наставе у средњим стручним школама. У предходном периоду основни циљ пројекта је био побољшање и осигурање квалитета сарадње између образовних институција и партнера из привреде и он је у великој мери постигнут. У оквиру пројекта развијен је приручник за организаторе практичне наставе који се увелико користи.Поред тога, пројектом су дате препоруке у ком смеру је потребно радити даље исходно томе, Министарство просвете,науке и технолошког развоја настављајући сарадњу са Култур Контактом Аустрија/ОЕАД ГмбХ Аустрија, организује пет регионалних семинарапосвећених представљању: Правилника ореализацији практичне наставе и професионалне праксе за образовнепрофиле који се реализују по школскоммоделу стручног образовања (не дуални профили)Правилник који је израдила радна група коју је именовао Министар просвете,науке и технолошког развоја, након објављивања у Службеном гласникупочеће да се примењује у школској 2020/2021.години.Циљ регионалних семинара је да се правилник детаљно представи директорима школа и тако олакша његова примена у свакодневној пракси. На првом семинару у Београду , као представник наше школе , учествовао је Урош Дучић, организатор практичне наставе у нашој школи.

"НАЈјаче против насиља!"

"НАЈјаче против насиља!" је наставак пројекта "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља!" који је УГ " Свет речи" реализовало у 2019. години са нашом школом, уз помоћ МОСа. Обуци за професоре у Великој Плани од 29.08. до 30.08. присуствовао је наставник-супервизор вршњачког Тима за медијацију, Александра Димитријевић, педагог

Симпозијум

Симпозијум је завршна активност пројекта "МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ" који реализује УГ "Свет речи" из Велике Плане у 20 градова Србије, уз подршку Америчке амбасаде из Београда. Партнери на пројекту су школе из Великог Градишта, Сомбора, Београда, Зајечара, Бора, Мајданпека, Пожаревца, Кучева, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Деспотовца, Јагодине, Глоговца, Лапова, Крагујевца, Краљева, Врања, Бујановца, Владичиног Хана и Власотинца. Велики значај пројекта и рад Тима младих против корупције, испред СШ "Милоје Васић" изложила је Александра Димитријевић, координатор тима. Симпозијуму је присуствовала и професорка немачког језика СШ "Милоје Васић", Биљана Јовановић.

Додела награда општине Велико Градиште

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, на свечаности уприличеној за најбоље ученике и наставнике у школској 2019/20. години, 23. jуна у свечаној сали оштинског здања, уручио је награде као признање за њихов рад, труд и изузетан успех који су током школовања остварили. Ученицима се обратила Руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове, Сања Стојадиновић, задужена за област основног и средњег образовања, истакла је да је руководство општине Велико Градиште одавно схватило да улагање у образовање није трошак већ добра инвестиција која се виешеструко исплати као и да се због тога сваке године у буџету издвајају средстава за образовање. Затим је ученике и наставнике пригодним говором поздравио председник општине, Драган Милић и наградио носиоце „Вукових диплома“ и ђаке генерације. У име награђених се захвалила Катарина Милошевић, ђак генерације Средње школе “Милоје Васић’, матурант гимназије.

Раније вести и активности - АРХИВА