Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Галерија
Преузимање
Контакт

Позивница

Монографија

Част нам је да Вас обавестимо да је поводом прославе 140 година у току припрема монографије о гимназији у Великом Градишту 1879.-2019. и Летописа великоградиштанске гимназије. Тим поводом стало нам је да прикупимо што више старих фотографија и оригиналних докумената (ђачке књижице, сведочанства, дипломе . . ) која сведоче о овом јубилеју, раду гимназије као и раду Интерната.
Зато вас молимо и позивамо да нам помогнете и у што краћем року сачуване и пронађене фотографије и документа донесете нама. Све што нам доставите биће вам након обраде враћено одмах.


Данашња Средња школа основана је 1879. године. Налази се на Житном тргу у делу просторне културно-историјске целине старог језгра Великог Градишта. Смештена је у згради бивше Државне гимназије престолонаследника Петра саграђеној наменски и освећеној 1929. године и спада у најлепше грађевине у нашем граду. Тадашње Велико Градиште имало је само нешто више од три хиљаде становника, али захваљујући својим школованим трговцима и њиховој вези са Пештом, Бечом и пречанским градовима, доживљавало је економски и културни процват. Зато није ни чудо што се баш у то време појавила потреба Градиштанаца да имају своју гимназију. Посматрано из угла целокупне историје школе, а на основу досадашњих истраживања и расположивих извора, од познатих личности који су је похађали у првих педесет година можемо издвојити следећа имена: др Милоје Васић, археолог и професор Београдског универзитета, Милан Миловановић, шеф Југословенског генералштаба, Велимир Бајкић, познати финансијски стручњак, Павле Ђорђевић, високи конзуларни представник у Берлину, Лондону, Паризу и Вашингтону у периоду између два светска рата. За каснији период нема сређених података. Ученици градиштанске средње школе из осамдесетих година XX века који су се афирмисали у области спорта, јесу одбојкаши Владимир Трифуновић, Слободан Ковач, Ненад Ђорђевић и рукометашица Славица Ђукић. У плану је да професори и ученици школе у току 2018. године изврше истраживање, напишу и објаве „Лексикон познатих ученика градиштанске средње школе“. ...

Преузмите цео портрет школе. (85kb)