Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Галерија
Преузимање
Контакт

ДАН ШКОЛЕ 2020. ГОДИНЕ

Реч директора Online свечана академија

УПИС 2020. ГОДИНЕ

Конкурс за упис 2020/2021


МАТУРСКИ ИСПИТ 2020. ГОДИНЕ

Распоред активности везаних за матурске испите


ВАСКРС 2020.

Велики четвртак Велики петак Васкрс Посланица - Васкрс


Обавештење за наставнике, ученике и родитеље

Препоруке за превентивно понашање ученика и запослених

Ментално здравље у ванредном стању

Психолошка моћ корона вируса, страх од непредвидивог... О.Хајровић

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/ЗАКОНСКЕ ЗАСТУПНИКЕ

РАСПОРЕД ЕДУКАТИВНИХ САДРЖАЈА ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

ЕДУКАТИВНИ САДРЖАЈИ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

Међуокружно такмичење из хемије

Међуокружно такмичење из хемије за ученике средњих школа, одржано је 14.3.2020. године у СШ „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци. На такмичењу су учествовали ученици од првог до трећег разреда средњих техничких школа и гимназија из Жагубице, Велике Плане, Великог Градишта, Пожаревца, Смедеревске Паланке и Смедерева. Такмичење је одржано у веома пријатном окружењу по планираном распореду у јако добро опремљеној лабораторији и протекло је у најбољем реду. Ученик наше школе, другог разреда Гимназије – Горан Кнежевић, из Голупца, освојио је прво место. Тест, који је ове године по мишљењу свих чланова комисије, био јако тежак, Горан је урадио одлично освојивши 30,25 поена. И практични рад, како из „кванти“ тако и из „квали“ анализа, урадио је са скоро максималним бројем поена. На крају такмичења, укупан број поена је био 95,5 што само потврђује квалитет и знање нашег ученика и спремност за даље такмичење. Овако одличним резултатом Горан Кнежевић пласирао се на Републичко такмичење које би требало да се одржи у мају ове године. Још једном, све похвале за организацију такмичења СШ „Жикица Дамњановић“, гостопримству, лепој и успешној сарадњи, али и честитке нашем ученику Горану Кнежевићу и професорки Наташи Грујић на оствареном завидном резултату и пуно успеха на Републичком такмичењу.

Сајам образовања

Као и претходних година наша школа организовала је посету најважнијем сајму образовања у региону - EDUfair 2020 - за ученике трећег и четвртог разреда у петак 6. марта 2020. у Белекспо центру на Новом Београду. На сајму образовања представило се преко 90 образовних институција из 13 земаља - бројни државни и приватни универзитети, факултети и високе и средње школе из Србије и иностранства (Аустрије, Немачке, Француске, Грчке, Канаде, САД, Велике Британије, Словеније, Хрватске, Холандије, Швајцарске...) - а ученици су могли да се на једном месту информишу о свему ономе што је битно приликом избора области коју ће студирати а тиме и опредељивања свог животног пута и каријере: Преко 45 најбољих српских факултета и образобних институција, Преко 40 престижних интерната и универзитета из 13 различитих земаља, Инфо центар Интеграл Еду – директне апликације и стипендије, Сјајни попусти на различите едукативне програме- до 10% попуста на одабране курсеве, Тестови професионалне оријентације, Панел дискусије са психологом за родитеље. Такође, ученици су посетили и изложбу духовно и културно наслеђе манастира студенице - древност, постојаност савременост у галерији САНУ. Реч је о интерактивно дизајнираној изложби која се састоји од инсталација и експоната из ризнице манастира Студеница. Била је то прилика да се ученици уз помоћ технологије проширене стварности (Augmented Reality), у посебно за ову прилику дизајнираном амбијенту и уз стручно вођење кустоса кроз изложбу, информишу о историји и развоју овог културног и духовног средишта и знаменитих личности - најважнијих ктитора Манастира Студенице, као и из српске историје. Ову посету организовале су професорке Биљана Лукић и Сања Стефановић, координаторке Тима за каријерно вођење.

Семинар из биологије – Истрaживачка станица Петница

У периоду од 29.1.2020. до 4.2.2020. ученица наше школе, Анастасија Милошевић, била је полазница Зимског семинара из биологије у Истраживачкој станици у Петници. Зимски семинар је теоријског типа и садржи веома интензиван програм предавања, разговора и вежби, укључујући и проверу предзнања полазника. Писала је семинарски рад из области генетике на тему „Вортекс изумирања и МВП“. Ученица се путем овог семинара боље упознала са научном дисциплином за коју се определила.

Јавни час

Дана 28. фебруара обележава се Национални дан књиге. Тим поводом, у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Великом Градишту професорка српског језика и књижевности, Сања Ђокић, одржала је јавни час са ученицима другог разреда Средње школе „Милоје Васић“. На часу, који је био посвећен Иву Андрићу, великом приповедачу и добитнику Нобелове награде за књижевност 1961. године, професорка и ученици говорили су о најпознатијим приповеткама чувеног уметника, истакавши то да је уметност начин да се победе усамљеност и пролазност, а да је библиотека место на којем се ствара будућност.

Промоција књиге "Адолесценти-спој науке и праксе "

Дана 26.2.2020. у свечаној сали Средње школе "Милоје Васић " у Великом Градишту, одржана је промоција књиге "Адолесценти-спој науке и праксе " аутора Оливере Хајровић, специјалисте медицинске психологије. Допринос промоцији дали су, поред аутора књиге, ученици: Ања Јовановић, Алекса Јевтић, Милица Јоцић и педагог Александра Димитријевић. Исцрпним излагањем, родитељима, наставницима и ученицима, предочен је адолесцентни период са свим својим обележјима и специфичностима, који могу бити подршка младима у процесу одрастања.

Пројекат "Мрежа младих Србије против корупције " у Великом Градишту

У Средњој школи “Милоје Васић” у Великом Градишту, последњи дан првог полугодишта школске 2019/20. године, био је посвећен обележавању Међународног дана борбе против корупције. Вршњачки едукатори са својим вршњацима, у центру града, делили су балоне и разговарали са пролазницима о корупцији.

Прослава Светог Саве

27. јануара 2020. године Средња школа „Милоје Васић“ из Великог Градишта прославила је своју славу Светог Саву. На почетку смо чули Светосавску химну у заједничком извођењу ученика основне школе, средње школе и музичке школе из Великог Градишта. Затим се приступило резању славског колача. Потом је директор школе, Зоран Ташић, у свом говору подсетио све присутне на активности и резултате у претходној години, која је била веома успешна. Том приликом, директор је ставио акценат на обележавање јубилеја школе, промоцију монографије и прославу првог дана школе. У наставку програма, Светосавску беседу читала је Јана Милић, матурант наше школе, а потом су ученици наше школе извели представу коју су осмислили професори књижевности и професор историје Ненад Михајловић. По завршетку представе, дружење је настављено у холу школе уз пригодан коктел.

Окружно такмичење – одбојка

У петак 24.01.2020. у Економско-трговинској школи у Пожаревцу одржано је окружно такмичење школских средњошколских одбојкашких екипа. Мушка одбојкашка екипа наше школе у полуфиналу победила је екипу Пожаревачке гимназије 2:0 (25:11, 25:24) и у финалу екипу Средње школе „Младост из Петровца на Млави 2:0 (25:9, 25:4). Тиме је освојила прво место и пласман на међуокружно такмичење. Женска одбојкашка екипа освојила је треће место.
Честитамо свим такмичарима и професорима Дејану Милановићу и Драгани Пајкић

Уручене награде најбољим радницима у локалној самоуправи

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић у уторак 31. децембра уручио је на свечаном пријему награде радницима “за најистакнутијег запосленог у 2019. години“ у Oпштинској управи и јавним установама и предузећима локалне самоуправе. Награду је добила Сања Стефановић, професор историје уметности у Средњој школи “Милоје Васић“ Велико Градиште. Честитамо!

Промоција књиге „Поп књижевност“ Мухаремa Баздуља

Још једном је добра сарадња институција у Великом Градишту изнедрила догађај вредан пажње. У организације народне библиотеке „Вук Караџић“, а у сарадњи са Културним центром „Властимир Павловић Царевац“, Средњом школом „Милоје Васић“ и Домом културе „Студентски град“ из Београда, у среду 25. децембра у препуној Свечаној сали .Средње школе, одржана је промоција књиге „Поп књижевност“ Мухарем Баздуља. Промоцију је отворила директорка градиштанске библиотеке, Милена Димитријевић, која говорила о биографији писца. Са писцем је разговарао професор Средње школе, Ненад Михајловић. Промоцији је присуствовала и уредница Дома културе „Студентски град“ Тамара Митровић. Мухарем Баздуљ је писац, новинар и преводилац. Објавио је више романа. Његови романи су објављени и у преводима на енглески, немачки, пољски, бугарски и македонски језик. Осим романа, пише кратку прозу те есеје и публицистику. Поједине приче и есеји преведени су на петнаестак језика. Редовно пише за сарајевски дневни лист Ослобођење, као и за београдску Политику и магазин Недељник. 2013. године добио је награду за најбољег новинара у штампаним медијима у Босни и Херцеговини од стране Друштва новинара БиХ. Редакција београдског листа Данас доделила му је награду „Станислав Сташа Маринковић“ за новинарску храброст и истраживачко новинарство. Исте године добио је и награду „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије за најбољи коментар.

Награда на ликовном конкурсу "Моја европска заједница " за Јовану Јанковић

На ликовном конкурсу за календар ЕУ ПРО-а за 2020. годину "Моја европска заједница " ученица трећег разреда наше школе Јована Јанковић освојила је вредну награду - мобилни телефон. У конкуренцији 53 школе из 32 општоне и преко 150 радова Јованин рад "И ми смо хероји " пласирао се у првих 10, од укупно 12 награђених. Овогодишња тема ставила је пред средњошколце и средњошколке задатак да у својим заједницама препознају које групе становништва су на неки начин занемарене или искључене из друштвених токова, односно којима је потребна помоћ, а затим и да на креативан начин предложе идеје како би могло да им се помогне и тако допринесе да буду равноправни чланови друштва. Победницима конкурса награде је уручио Сем Фабрици, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, 18. децембра у Научно-технолошком центру у Чачку, где је уприличена и изложба радова учесника овогодишњег конкурса.

Завршна конференција пројекта "Кул је да знаш“

У среду, 18.12.2019.године, у Пожаревачкој гимназији, организована је конференција која је завршна активност пројекта "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља" на којој су представљени резултати спроведених активности. Конференција је окупила Тимове вршњачких медијатора и њихове наставнике - супервизоре из 7 партнерских средњих школа. Пројекат спроводи Удружење "Свет речи" из Велике Плане уз подршку Министарства омладине и спорта, а у оквиру спровођења националне стратегије за младе. Средња школа "Милоје Васић" Велико Градиште, понела је велики број захвалница и једну награду и диплому за филмић на тему медијације. Супервизор Александра Димитријевић, заједно са вршњачким медијаторима из своје школе, Алексом Јевтић, Милом Јоцић и Анђелином Благојевић, презентовала је активности школе у овом пројекту.

Пројекат "Квалитетно образовање за све"

6-7.12.2019. у хотелу Цептер у Врњачкој Бањи одржана је друга обука ментора школа у оквиру пројекта Савета Европе "Квалитетно образовање за све" (Quality Education for All – Quality ED Serbia). Представници Средње школе "Милоје Васић" биле су професорка енглеског језика Велина Стојковић, координатор и педагог Александра Димитријевић, члан пројектног тима. Овај пројекат је наставак двогодишњег пројекта "Подстицање демократске културе у школама". Пројекат " Квалитетно образовање за све" представља трогодишњу активност коју заједнички финансирају ЕУ и Савет Европе, а у оквиру програма Европске уније и Савета Европе под називом „Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey – 2. faza“. Програм реализује Одељење за образовање Савета Европе у сарадњи са канцеларијом Савета Европе у Београду и Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС. Пројекат има за циљ да промовише квалитетно образовање пружањем подршке школама, њиховој локалној заједници у њиховим напорима у погледу борбе за уклањање предрасуда и дискриминаторних приступа ка осетљивим групама, као и превенцији насиља у школама.

Фестивал науке „Разоткривање“ 2019.

Ученици наше школе су и ове године, у петак, 6. децембра 2019. посетили Фестивал науке у Београду. Уз пратњу професора Новковић Весне, Лукић Биљане и Живковић Бојане, наши ђаци су имали прилику да учествују у различитим радионицама као што су „Знање покреће“, „Феномен међу нама“, „Енергија која покреће свет“... На фестивалу је учествовало више од 60 научних и образовних институција, удружења, али и појединаца из Србије и иностранства. Сваки посетилац могао је наћи нешто занимљиво у разноврсности сајма, који је покривао теме из физике, хемије, биологије, психологије и медицине, роботике, астрономије и географије.... Кључни дио ове мисије био је приближити науку ненаучној публици тј. ученицима наше школе и изазвати интересовање за научни рад, а у будућности изазвати разумевање научних утицаја на свакодневни живот.

Ликовни конкурс „Моја европска заједница“

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге објавила је резултате ликовног конкурса за календар ЕУ ПРО-а за 2020. годину. На конкурс су стигла 153 рада из 53 средње школе. Награђено је 12 најбољих радова. Ученица 3. разреда наше школе Јована Јанковић освојила је 3. награду - мобилни телефон.
Званични резултати

Meet and Code

У оквиру недеље програмирања ученици Средње школе „Милоје Васић“ Адамовић Матеја, Милијић Лазар, Лукић Вељко и Живковић Павле су били такмичарски тим на међународном такмичењу које је организовала иницијатива Meet and Code. Професор информатике Биљана Лукић је била ментор овог тима испред Удружења професора информатике Србије. Они су се такмичили у категорији Community а њихова тема је била „КОД за МУЗЕЈ“. Продукт рада тима наше школе је веб сајт Народног музеја у Великом Градишту где су ученици остварили планирани циљ а то је видљивост ове значајне установе широм света.
Сајт музеја
На часовима рачунарства и информатике остали ученици су имали прилику да електронским путем гласају за тим наше школе. Европску недељу програмирања покренулa је 2013. године група саветника бившег комесара ЕУ за дигиталну агенду Nelies Кrоеs, а подржала их је Европска комисија. Ове године, Европска недеља кодирања одржала се од 5. до 20. октобра 2019. године. Meet and Code иницијативу су подржали SAP, Haus des Stiftens gGmbH и одговарајући партнери у земљама чланицама TechSoup Europe мреже.

Ликовна радионица „Моја европска заједница“

Развојни програм ЕУ ПРО расписао је наградни ликовни конкурс за ђаке средњих школа и гимназија из 99 градова и општина, међу којима је и Велико Градиште на тему „Моја европска заједница“ како би подстакао младе да боље сагледају своје локалне заједнице и увиде проблеме са којима се њихови суграђани и суграђанке из осетљивих група суочавају. Конкурс се традиционално организује тринаести пут са циљем да се подстакне креативност, али и активизам младих из локалних самоуправа укључених у програм те да се талентовани ђаци, као и школе које подржавају креативно стваралаштво младих, награде. Тим поводом у понедељак 28. октобра у свечаној сали наше школе одржана је ликовна радионица на којој је учествовало двадесетак ученика од првог до четвртог разреда из Великог Градишта и Голупца, а радионицу су водиле професорка историје уметности Сања Стефановић и педадог Александра Димитријевић. Ова тема пред ученике је поставила задатак да у својим заједницама препознају које групе становништва су на неки начин занемарене или искључене из друштвених токова односно којима је потребна помоћ, а затим и да предложе и креативно прикажу идеје како би могло да им се помогне и тако допринесе да буду равноправни чланови друштва. Најбољи радови по оцени жирија наћи ће се на страницама календара ЕУ ПРО-а за 2020. годину, док ће њихови аутори и ауторке бити награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима. Организатор конкурса позива и саме школе да организују интерна такмичења на којима ће изабрати радове за учешће на конкурсу, а школа која се буде показала као најбоља у ангажовању и организацији добиће као награду лаптоп и пројектор.

Радионице „Имам право на безбедан интернет“

У току септембра и октобра 2019/20 школске године одвијале су се радионице које су за циљ имале подизање свести о безбедности ученика првог разреда у дигиталном окружењу. Радионице је водила Биљана Лукић, професор рачунарства и информатике заједно са вршњачким едукаторима Катарином Милошевић, Невеном Јованови и Анђелом Милићев, ученицама 4-2. Програм радионица је заснован на приручнику Дигитално насиље - превенција и реаговање чији су издавачи Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Педагошко друштво Србије. Радионицама су присуствовалa и члан тима за превенцију насиља, занемаривања и злостављања ученика у нашој школи професор Вера Стокић и професор рачунарства и информатике Милена Васић.

„Културом против насиља"

У оквиру пројекта: „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља!" Удружења грађана „Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 28.10.2019. одржана је манифестација „Културом против насиља". Mанифестација је реализована кроз истраживачке задатке ученика који похађају наставу изборног предмета: Језик, култура и медији, ученика који уче стране језике у нашој школи и оних који имају таленат за ликовно изражавање. Кроз културу Немаца, Енглеза и Француза представљено је културно понашање и опхођење ових заједница према маргинализованим групама у својим земљама. Тако су ученици добили идеју да се ликовно изразе и узму учешће на ликовном конкурсу ЕУ ПРО на тему: Моја европска заједница. Циљ конкурса је подстаћи младе да боље сагледају своје локалне заједнице и увиде проблеме са којима се њихови суграђани и суграђанке из осетљивих група суочавају. Манифестација је допринела да се увиди значај културног понашања према различитостима и да се избегне свако евентуално насиље.

Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању

24.10.2019. На конференцији у пуној Великој сали Београдског сајма, издавачка кућa Клетт промовисала је Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању. Приређивачи лексикона су др Миленко Кундачина и др Мирјана Пајић. У Лексикону су представљени најбољи васпитачи, учитељи, наставници и педагози који су оставили велики траг у нашем образовном систему. Имена професора Средње школе "Милоје Васић" чије се биографије налазе у овом Лексикону су: Весна Новковић (на дужности директора у време спољашњег вредновања установе(4)); Велина Стојковић, виши педагошки саветник; Биљана Лукић, педагошки саветник; Александра Димитријевић, педагошки саветник

Mултимедијално вече културе

У Свечаној сали Средње школе „Милоје Васић“ у петак, 18. октобра 2019. године, уз помоћ Општине Велико Градиште одржано је мултимедијално вече културе у организацији уметничке групе „Луцидо“. Уз изложбу слика и фотографија академских сликара Браничевског округа и ученика Основне и Средње школе и Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца (истурено одељење у Великом Градишту), своје стихове рецитовали су и завичајни песници, а ученици поменутих школа допринели су програму кроз учествовање у музичком и књижевном делу. Догађај је забележен и у медијима: Курир, www.espreso.rs и tpknews

Октобарске активности у екосекцији

Рециклери из Пожаревца су папир сакупљaн крајем прошле школске године, допуњен новим количинама од 30.9.2019. од стране свих актера у школи, а спакован и прилагођен за одношење од стране активиста екосекције, однели 16.10.2019.године. Сакупљено је између 400 и 500 кг папира, чиме је остварен циљ спасавања 6-8 стабала дрвећа, а с обзиром на то да је акција носила назив "Подршка рециклерима!", сав папир је поклоњен, што значи да су они утрошили једино средства за транспорт, док су време, енергију и сировине заједнички уложили актери школе, активисти екосекције (нарочито) и рециклери, а све то на волонтерској бази.
У сарадњи активиста екосекције и одељења 1-4 (кувара и посластичара), у школи је обележен Дан здраве хране. Уз послужење је одржано предавање о новим научним знањима која се тичу начина исхране, од дејстава хормона, преко утицаја психе на исхрану, до различитих режима исхране (интермитентно гладовање, терапеутско гладовање и аутофагија – концепт обележен Нобеловом наградом 2016. године), којима се надопуњују и модификују принципи здраве исхране, односно, објашњава се како је могуће вршити превенцију неких озбиљних обољења променом режима исхране.

„Музиком против насиља“

У оквиру пројекта: Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља! Удружења грађана "Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 14.10.2019. одржана је манифестација „Музиком против насиља“. У свечаној сали школе професорка музичке културе Надежда Цветковић одржала је две музичке радионице са прва два разреда наше школе. Као продукт настале су две композиције које говоре о ненасиљу и позитивним вредностима. У холу школе, путем разгласа, за време трајања наставе и за време одмора емитовани су страни хитови са темом позитивних осећања и мисли. Желели смо да поручимо да музика може да промени наше мисли и осећања и да сви заједно негујемо ненасилну атмосферу у Средњој школи „Милоје Васић“.

Трибина "НИСТЕ САМИ"

Поводом Дана менталног здравља, у свечаној сали наше школе, 8.10.2019. године одржана је трибина у оквиру пројекта "НИСТЕ САМИ". Пројекат спроводи Петроварадин медија. Циљ овог пројекта, подржаног од стране Уницефа, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Народне скупштине, јесте пружање подршке особама са проблемима из области менталног здравља и особама са инвалидитетом. На трибини су говорили професор, лекар, Ранко Рајичевић, председник Општине Великог Градиште, Драган Милић и родитељи и сарадници организација које се баве превенцијом менталног здравља и проблемима развоја деце.

Посета Шефа мисије Савета Европе

У петак 04.10.2019. средњу школу „Милоје Васић“ посетили су шеф мисије Савета Европе у Србији Tobias Flessenkemper и координатор за пројекте Савета Европе Кристијан Рајковић. Посета је уследила по завршетку пројекта „Подстицање демократске културе у школама Србије“ који је био реализован у организацији Савета Европе у коме је наша школа показала завидне резултате. Овај пројекат ће имати и наставак – трогодишњи пројекат „Квалитетно образовање за све“, такође у организацији Савета Европе и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Средња школа „Милоје Васић“ ће у овом пројекту имати улогу ментор школе. Г.дин Flessenkemper је разговарао са директором школе, са координатором пројекта, са пројектним тимом, а касније је провео скоро сат времена у разговору са ученицима школе који су на крају дискусије имали бројна питања за њега.

Kонференција „Каријерно вођење и саветовање“

У четвртак, 3. октобра 2019. године у Београду је одржана седма национална Euroguidance конференција „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи“. Након отварања конференције, поздравне речи и доделе награда у склопу Нациолалног такмичења добрих пракси и области каријерног вођења и саветовања учесници конференције били су у прилици да чују предавања везана за Рефлексивну праксу у каријерном вођењу и саветовању: унапређење квалитета активности каријерног вођења и саветовања у школској пракси, улога рефлексивног практичара (панел дискусија), каријерно вођење и саветовање и развој вештина кроз европске перспективе и новости, каријерно вођење и саветовање и развој вештина кроз националне перспективе и новости. Конференција је завршена панел дискусијом Подршка на преласку из школе на тржиште рада: Јачање вештина за запошљивост младих. Конференцији су присуствовале професорке наше школе Биљана Лукић и Сања Стефановић, чланице Тима за професионални развој.

Представа „Magistra vitae...“

Ауторска позоришна представа ученика и професора средње школе „Милоје Васић“ наменски написана за прославу јубилеја и први Дан школе имала је још два извођења. У уторак 24. септембра представа је изведена у ревијалном делу програма на свечаном отварању 5. фестивала „Штап и канап“ у сали културног центра у Великом Градишту. Том приликом је нашој школи додељена захвалница за успешну дугогодишњу сарадњу. У петак 27. септембра представа је одиграна у Голупцу уз помоћ Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ из Голупца. У представи наступа 27 ученика од првог до четвртог разреда од којих је 24 глумца и три музичара. Текст за ову представу написао је професор књижевности Бојан Јелић, режисер је професор историје Ненад Михајловић, а асистент режије је професор књижевности Милена Дрндаревић. Видео материјал урадио је бивши ученик наше школе Александар Вељковић. Почетак представе везан је за настанак гимназије у Великом Градишту далеке 1879. године, а затим ток представе прати друштвена дешавања у земљи током 19 и 20. века. Аутори су представили дешавања која нису везана само за школу, већ описују дешавања с краја 19. века, првог и другог светског рата, распада бивше Југославије, бомбардовања 1999. године па све до данашњих дана. Са овом представом Средња школа „Милоје Васић“ покушаће да се кандидује за Фестивал средњошколских позоришта који се наредне године одржава у Крагујевцу.
Вест на Сат Тв-у
Иза сцене

Обележавање Светског дана туризма

27.09.2019. године у холу "Средње школе Милоје Васић" обележен је светски дан туризма у организацији професора економске групе предмета. Том приликом одржан је јавни час са ученицима четврте године туристичког смера и указано је на значај туризма како у економском тако и у социо-психолошком смислу. Час су пратиле презентације ученика на разне теме које се обрађују у оквиру наставног плана. Такође овом приликом пожелели смо још једном добродошлицу најмлађим ученицима овог смера. Пратећи пропагандни материјал је био изложен у холу школе.

Европски спортски школски дан 2019.

Под слоганом #BeActive, Европска недеља спорта одржава се од 23. до 30. септембра широм Србије у циљу подизања свести о здравом животу и важности спорта и физичких активности. Европска недеља спорта одржава се по други пут у Србији у организацији Олимпијског комитета Србије и Министраства омладине и спорта под покровитељством Европске Уније.
Средња школа „Милоје Васић“ се као и претходне године укључила у овај пројекат и 27.09.2019. организовала „Европски спортски школски дан“. У реализацији су учествовали професори физичког васпитања и ученици свих разреда. Манифестацију су подржали и остали професори нае школе. Ученици су презентовали фолклор, џудо, баскет 3х3 и одбојку.

Спортом против насиља

У оквиру пројекта: Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља! Удружења грађана " Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 27.9.2019. одржана је манифестација: Спортом против насиља. Професори физичког васпитања Драгана Пајкић и Дејан Милановић дали су велики допринос овој манифестацији, организацијом свог рада, на данашњи дан, који је обележен и као Европски школски спортски дан. Осим промоције спорта, професори физичког васпитања и педагог Александра Димитријевић, објаснили су значај и предности бављења спортом и позвали присутне на неговање здравих стилова живота.

Европски дан језика

26. септембра у нашој школи обележен је Европски дан језика. Низом активности промовисана је вишејезичност, вишекултуралност, интеркултурална сарадња, толеранција, отвореност према другим народима и језицима. Међусобном сарадњом библиотекара, наставника српског језика и наставника страних језика организована је радионица на којој су ученици израђивали паное на тему "Европа...", користећи фотографије личности из различитих сфера живота појединих европских земаља и уз њих исписивали на више језика кључне речи које представљају те личности (интеркултурални дијалог). Кроз дату активност истакли смо универзални карактер и значај појединих појава без обзира на језик на коме су изречене. Ученици су такође радили плакат са пословицама на више језика (српски, енглески, италијански, румунски, руски, немачки, француски, латински...). Једна група ученика делила је ученицима и наставницима током дана пословице и изреке на више језика и говорили су о значају богате културне ризнице свих народа која се темељи на изрекама и мудростима које су универзалне само другачије изречене.

Акције екосекције реализоване у септембру 2019. године

У организацији ученика 3-1, који су успоставили контакт са фирмом Gomex, где се такође сакупљају чепови и предају активистима акције "Чепом за хендикеп", а уз помоћ ученика и професора школе, који су доносили чепове у школу, успешно је реализована акција предаје сакупљене пластике на рециклажу. На слици су ученици 3-2, који су притекли у помоћ када је чепове требало припремити за транспорт.
Акцију паковања и уређења нагомиланог папира у школи реализовали су ученици 3-1 Ања Јовић, Марија Тадић, Јован Поповић, Емилија Ђокић, Јана Станојевић, Милица Мајсторовић (записничар) и Кристијан Булатовић. Они су, истовремено, преузели улогу екипе-организатора активности у екосекцији. Значајну помоћ добили смо и од секретара школе Татјане Богичевић, Милене Васић професорке која учествује у свим акцијама екосекције и домара школе Љубише Лезића и других, који нам помажу при чувању и решавању проблема који искрсавају у току реализовања акција.

Матурска екскурзија 2019.

Од 16.09. до 21.09.2019. ученици завршних разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта били су на матурској екскурзији у Италији. Матуранти наше школе су после путовања преко Хрватске и Словеније стигли у Монтекатини, бању у Тоскани. Другог дана посетили су Фиренцу кроз које су их водили туристички водичи које је обезбедила туристичка агенција. Трећег дана ученици су посетили Ђенову. Четвртог дана ученици су посетили Трг чудеса у Пизи и поподне су стигли у летовалиште на обали Јадранског мора Лидо Ди Јесоло. Те вечери организован је заједнички одлазак у дискотеку. Наредног дана ученици су бродом отишли на целодневно разгледање Венеције. Последњег дана екскурзије ученици су посетили Трст и у касним вечерњим часовима вратили су се у Велико Градиште. Заједнички закључак ученика и професора је да је екскурзија испунила очекивања, да је план у потпуности испуњен и да су остварени сви образовно-васпитни циљеви.

Пројекат "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља"

У оквиру пројекта (УГ Свет речи) "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља", од 15-17. 9. у хотелу Вир у Великој Плани, одржан је тренинг за вршњачке тимове за медијацију и њихове професоре-супервизорe. Циљ тренинга је био оспособљавање вршњачких медијатора за ненасилно решавање сукоба. Учесници пројекта су школе из шест општина Браничевског и Подунавског округа. Тим наше школе су ученици: Анђелина Благојевић, Мила Јоцић, Невена Јовановић, Алекса Јевтић и педагог Александра Димитријевић. Детаљније

Форум школских библиотекара

У оквиру пројекта „Дигитални погон“ који партнерски организују новосадска новинарска школа и Удружење Библиотека плус из Београда, уз подршку Делегације Европске Уније у Београду је 11. и 12. септембра одржан Форум школских библиотекара под називом "Креативност и иницијатива", а који се бавио информационом писменошћу и пројектном наставом. У оквиру званичног програма било је речи о следећом темама : суперповезани интернет, дигитални медији и технодруштвеност (проф.др. Мери Чејко, Универзитет Рутгерс, САД), медијска култура, информациона писменост и велика промена (др. Добринка Кузмановић, Факултет за медије и комуникације, Београд), информациона писменост и изборни програми (Дејана Милијић Субић, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Наташа Стојановић, Педагошко друштво Србије, Драган Ђорђевић, Тринаеста београдска гимназија, Тамара Џамоња - Игњатовић, Филозофски факултет Београд. Форуму је присуствовала професорка наше школе Сања Стефановић

ЛЕТЊИ КАМП МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ КОПАОНИК 2019.

На Кoпаонику је од 15. до 20. августа одржан Летњи камп медијске писмености за ученике средњих школа из десет градова Србије а у организацији Удружења Библиотека плус и Новосадске новинарске школе, уз трајну подршку OEBS-a и издавачке куће CLIO. Нашу школу представљале су ученице другог разреда гимназије Мила Јоцић, Вера Живковић и Тијана Стојановић, а њихов ментор била је професорка Сања Стефановић. Бавећи се осетљивим темама медијске стварностии могућностима развијања медијске писмености шездесетак ученика и двадесетак професора из десет школа Србије активно су пратили и учествовали у програмима који су се одвијали током целог дана, дружили се са предавачима, менторима и гостујућим експертима. Разлог окупљања ученика, ментора и предавача је реализација пројекта Дигитални погoн који подстиче трансформацију школске библиотеке и развој медијске писмености, тачније медијске креативности и медијске критике у средњим школама. Током боравка сваки од ученика имао је задатак да направи два филма мобилним телефоном. Један је био интерпретација лекције из одабраног школског предмета, а други је документарно бележење одабраног догађаје или појаве на самом кампу. Улога ментора била је да учествују у раду као стручни сарадници и подржавају активности свог тима заједно са организаторима и предавачима, припремају и учествују у дебатним анализама. На завршној свечаности, у конкуренцији шездесет остварења насталих на кампу приказано је десет филмова, а међу њима и филмови Вере Живковић „Судбина једног клавира” и Тијане Стојановић „Радијација”. Најбољи аутори добили су одабрана издања издавачке куће CLIO.

Општинска награда општине Велико Градиште

У четвртак 01. августа одржана је свечаност поводом прославе Дана општине Велико Градиште. Ове године додељено је 14 Општинских награда за постигнуте резултате и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију општине. Општинску награду добио је у области образовања Растко Јокић, ученик генерације Средње школе „Милоје Васић“.

ITAcademy и Краљевска фондација додељују бесплатна школовања за ђаке генерације

Са задовољством вас обавештавамо да ће и ове године ђак генерације наше школе имати могућност да освоји једногодишње бесплатно школовање на ITAcademy. Трећу годину заредом компанија ЛИНК гроуп (у чијем су саставу ITAcademy, BusinessAcademy , Савремена основна школа, Савремена гимназија и друге образовне институције), у сарадњи са Фондацијом Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, доделиће 30 бесплатних школовања за ђаке генерације из Србије и Републике Српске. Како да конкуришете? На следећој страни можете прочитати више о акцији, а пријаве за једногодишње бесплатно школовање на ITAcademy биће отворене на истој страни од 21. јуна, након 18 часова. Пријава ће бити отворена до 15. јула. На вама је да саставите мотивационо писмо у коме ћете објаснити због чега конкуришете за бесплатно школовање и зашто бисте волели да упишете неки од програма на ITAcademy, а најубедљивији и најоригиналнији одговори ће бити награђени. Имена победника биће објављена 30. јула на истој страници, а свечана додела бесплатних школовања биће одржана у септембру на Белом двору. Школовање за најтраженија ИТ занимања Ђаци генерације који освоје бесплатно школовање моћи ће да бирају програм а школоваће се онлине, путем најсавременије платформе за учење на даљину. Полазници могу да се школују на шест различитих одсека, који садрже укупно 30 програма. На њима је да одаберу област у којој се најбоље сналазе – Програмирање, Дизајн, Администрација, 3Д дизајн и др. ITAcademy, поред тога што својим полазницима обезбеђује знања и вештине за нека од најплаћенијих занимања данашњице, омогућава им и полагање за неке од најпрестижнијих међународно признатих сертификата. Не пропустите прилику! Пријави се и отвори себи врата ИТ света. Ове године можда баш ти освојиш бесплатно школовање на неком од ИТ програма по избору.

Општина Велико Градиште наградила најуспешније ученике и наставнике

У општини Велико Градиште у петак 21. јуна уприличена је свечаност поводом доделе награда најуспешнијим ученицима, наставницима и студентима у протеклој школској години које им је уручио председник општине Драган Милић. Ученицима који су освојили прво место на републичким такмичењима, ђацима генерације и најбољем студенту, општина је поклонила путовање у Праг. Ђаци генерације награђени су и ваучерима за куповину техничке робе у износу од 35.000 динара и фотографијом на градском билборду, ученици који су освојили друго место на репубичком такмичењу ваучерима од 27.000, а треће место ваучерима од 20.000 динара. Џудисти су добили кимона или тренерке, каратисти тренерке и опрему, док је одбојкашима уручен комплет – патике, тренерка, поло мајца, бермуде, торба и десет лопти за Клуб. По комплет дресова за ОШ „Иво Лола Рибар“ и СШ “Милоје Васић“ уручен је директорима установа. Ови ученици добили су и сезонске карте за “Силвер лејк“ аква-парк. По 3.000 динара додељено је носиоцима дипломе “Вук Караџић“, а два најбоља студента са територије општине Велико Градиште награђена су са по 30 и 20.000 динара.
У име награђених захвалио се ђак генерације Средње школе “Милоје Васић“, Растко Јокић, рекавши да су награде диван гест, али пре свега, велики подстрек за рад. “Велика је привилегија бити ђак и одрасти у Великом Градишту, похађати једну од најлепших основних школа, гимназију са традицијом дугом 140 година, музичку школу. Свако дете је могло да пронађе и искаже себе у неком од спортова, музици, балету, глуми и разним другим активностима, а сви испраћени изузетним учитељима, професорима, наставницима, врхунским тренерима и музичарима. Знам да су ђаци генерације давали све од себе на свим такмичењима у жељи да покажемо и докажемо колико наша школа и наша мала варош заиста вреде.“, рекао је, пожелевши да будуће генерације буду још боље и успешније.

Свечана додела диплома матурантима

У уторак 18.06. генерација 2019. је и званично завршила школовање у Средњој школи „Милоје Васић“ у Великом Градишту. Пред препуном свечаном салом школе директор школе са одељенским старешинама завршних разреда уручио је матурантима дипломе, награде, признања и похвалнице. По први пут у историји школе програм за ученике осмислили су и извели професори школе.
Свим матурантима желимо успешан наставак школовања.

Матурско вече

У петак 14. јуна 2019. ученици завршних разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта са својим професорима прославили су матурско вече.
После окупљања и фотографисања испред школе, матуранти су кренули у „Матурску шетњу“ кроз главну улицу праћени бројним друговима, рођацима и пријатељима на опште одушевљење окупљених грађана. Велико Градиште је те вечери било пуно младости, лепоте и радости.
Славље је до касно у ноћ настављено у ресторану Ледерата.

Средња школа „Милоје Васић“ у медијима

Прослава јубилеја школе – 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту била је медијски изузетно пропраћена. Промоција монографије школе, ревијална одбојкашка утакмица, изложба слика и свечана академија изазвале су пажњу великог броја електронских и штампаних медија. Објављен је већи број чланака у новинама и на интернет порталима и снимљен је већи број телевизијских прилога. Линкови ка појединим вестима:
Сат Тв - Дан школе
Реч народа - монографија
Реч народа - Дан школе
Сат тв - монографија
Хит радио
По Портал
Boom 93 - ревијална утакмица
Институт за савремену историју

Радионица

У четвртак, 6.6.2019. ученицима Средње школе "Милоје Васић" професорка немачког језика Биљана Јовановић и педагог Александра Димитријевић одржале су радионицу на којој су представиле програм Еразмус + и седмодневну обуку које су прошле у оквиру пројекта "АСТ - Active citizens Тodaу” чешке организације Еuropeаn Yоuth Centre из Брецлава. У оквиру радионице, ученици су имали прилике да изнесу и прошире своје знање о познавању Европе и ЕУ. Главни задатак им је био израда теста за држављанство своје земље, по узору на тзв.naturalisaton тестове других земаља. Радионица је протекла у радној и пријатној атмосфери. Ученици су постављали занимљива питања из географије, историје, опште културе.

Председница Владе Србије и министар просвете разговарали са успешним наставницима

У среду, 5. јуна 2019. у Влади Републике Србије премијерка Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одржали су састанак са 17 успешних наставника основних и средњих школа Србије о реформама образовања које се спроводе и њиховим предлозима и сугестијама за унапређење образовног система. Наставнике који присуствују састанку предлажу руководиоци школских управа као истакнуте наставнике који су показали успешну и иновативну праксу. Састанку је присуствовала професорка Велина Стојковић као представник Браничевског и Подунавског региона.

Семинар "Антидруштвеност медија”

У понедељак, 03. јуна у свечаној сали наше школе одржан је семинар под називом "Антидруштвеност медија". Семинар је организован у сарадњи са Дигиталним погоном, Библиотеком плус и Новосадском новинарском школом, а у оквиру програма семинара стручног усавршавања унутар установе за професоре, стручне сараднике и директоре средњих школа. Предавачи су били Далибор Петровић, професор Универзитета у Београду, Сања Домазет, професор Факултета политичких наука и Зоран Хамовић, Библиотека плус.
Ментор семинара била је професорка наше школе Сања Стефановић.

140. рођендан средње школе у Великом Градишту

Свечаном академијом одржаном 27. маја 2019. године обележено је 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту. У великој сали Културног центра у присуству великог броја гостију и радника школе обележен је 140 рођендан "Великоградиштанске гимназије" која је основана далеке 1879. године. О настанку и данашњим резултатима говорио је директор Средње школе "Милоје Васић" Зоран Ташић. Председник општине Велико Градиште, Драган Милић је на овој свечаности рекао да је образовање у овој општини квалитетно и често истиче да је рад у школи веома тежак и одговоран посао. "То показује око сто хиљада деце или људи која је ова школа ишколовала за ових 140 година. Поред тога што су многи од њих постали лекари, инжењери, доктори наука, просветни радници, спортисти, они су пре свега постали добри људи. То је захваљујући вама, просветним радницима који радите у овој школи. Поносам сам када чујем за резултате на неким од факултета и када су наша деца на медицини, на машинству, на електротехници, међу првих пет или десет. То је велики успех и ми ћемо као општина да наставимо то да награђујемо".
“Када погледате прошлост ове школе схватите да она има и академика, сликаре и спортисте и када бирамо спољашни оквир за вредновање, међу 40 школа у Србији су и две из Великог Градишта. Треба се поносити сваким новим успехом Великоградиштанске средње школе. Такви успеси, таква креативност, јесте у ствари резултат доброг рада запослених, резултат оног обећања од 1879. године да овде школа и даље ради” рекла је Марија Крнета, представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Потом је уследио наступ хора “Одјек” професора музичке школе “Стеван Мокрањац” из Пожаревца, а ученици средње школе "Милоје Васић" извели су премијерно ауторску позоришну представу “Магистра Витае…”.

Изложба слика

У свечаној сали средње школе „Милоје Васић“ у понедељак 27. маја отворена је изложба слика бивших ученика школе који су данас академски сликари, као и садашњих ученика школе који се баве сликарством. Изложба слика је једна активност у склопу обележавања првог Дана школе као и јубилеја – 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту. Изложбу слика отворили су директор школе Зоран Ташић и професор историје уметности наше школе Сања Стефановић. Велики број посетилаца уживао је у радовима 14 излагача у свечаној сали наше школе која је тог дана била трансформисана у својеврсну галерију.

Ревијална одбојкашка утакмица

Поводом 140 година од оснивања Гимназије у Великом Градишту, 25. маја, у спортској хали одржана је ревијална одбојкашка утакмица између мушке одбојкашке екипе Средње школе “Милоје Васић“ Велико Градиште и Одбојкашке репрезентације Београда коју чине најбољи играчи одбојкашких клубова из Београда. Екипа средње школе постала је првак Србије прошле недеље и то је, уједно, и четврта шампионска титула за редом по чему су градиштански средњошколци јединствени у земљи. У то име, председник општине Велико Градиште, Драган Милић је уочи утакмице, честитао првацима Србије и најавио пригодне награде – спортску опрему, десет лопти и петодневно путовање у Праг. Уједно, Одбојкашки савез Србије доделио је овом приликом Средњој школи „Милоје Васић“ захвалницу за дугогодишњу успешну сарадњу и изузетан допринос на афирмацији одбојке.

Промоција монографије „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“

У петак 25. маја 2019. године у свечаној сали средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту одржана је промоција монографије „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ Монографија „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ резултат је истраживања и прикупљања најзначајнијих података у вези са настанком и радом гимназије у Великом Градишту. Странице ове монографије, која је први пут написана у историји Школе, испричале су само делић приче о њеном животу, о њеним особеностима, успесима њених ученика и бројним активностима. Циљ истраживања и рада на Монографији „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ био је упознавање шире јавности са чињеницама о гимназијском образовању у Великом Градишту, као и о образовном систему у Србији крајем 19. и током 20. века. На свечаној промоцији монографије, пред препуном свечаном салом школе, говорили су аутори Јасмина Живковић, Слободанка Цветковић, Весна Новковић и Зоран Ташић, као и рецезенти. Рецезенти монографије били су др Драгомир Бонџић, виши научни сарадник са Института за савремену историју као и др Милица Тапавички Илић, виши научни сарадник са Археолошког института из Београда. Занимљивост је да је Милица Тапавички Илић праунука Милоја Васића по коме средња школа у Великом Градишту од септембра 2018. године носи име. Сви присутни били су сагласни да је монографија једно капитално дело које представља драгоцену оставштвину за будућност и сведочанство једне богате и дуготрајне традиције.

Радионица – Erasmus+ пројекти

У четвртак, 23.5.2019. представницима Ученичког парламента Средње школе "Милоје Васић" професорка енглеског језика Велина Стојковић и педагог Александра Димитријевић представиле су програм Еразмус + и говориле су о предностима укључивања младих у његове пројекте. Лично искуство у овом програму су поменуте професорке имале у јануару месецу 2019. године, заједно са професорком немачког језика Биљаном Јовановић, када су прошле седмодневну обуку у оквиру пројекта "Empowering Minorities - Project to improved practices for work with minorities" у Тирани. У понедељак, 3.6.2019.године, у Средњој школи " Милоје Васић" , која је сарадник УГ "Свет речи" на пројекту "Empowering Minorities - Project to improved practices for work with minorities"/ Erasmus + одржана је радионица која је за циљ имала освешћивање младих о положају и интеграцији мањинских група. Радионицу су водиле професорка немачког језика Биљана Јовановић и педагог Александра Димитријевић.

Прваци Србије - одбојка

На републичком такмичењу у одбојци, одржаном у Кладову, наша средња школа „Милоје Васић“ је постала државни првак Србије и то четврти пут за редом што је највећи историјски успех одбојкаша у школском спорту икада. У групи смо прву утакмицу играли са средњом школом из Новог Сада „Јован Јовановић Змај“, у којој смо остварили победу у крајње неизвестном мечу резултатом 2:1. Другу утакмицу побеђујемо убедљивим резултатом 2:0 средњу школу „Никола Тесла“ Ниш. У трећем мечу, одлучујућем за прво место у групи и пласман у финале, надигравамо средњошколце из Зрењанина и побеђујемо резултатом 2:1. Финале је било спектакуларно, уз изузетну подршку нашег колектива средње школе, ученика, родитеља, остварујемо величанствену победу над гимназијом „Таковск0и устанак“ из Горњег Милановца, резултатом 2:1 у сетовима, што је била практично реприза прошлогодишњег финала на републичком првенству у Пријепољу у квалификацијама за Светско првенство. Иначе, ово је званично, прва титула првака државе под новим називом наше Средње школе „Милоје Васић“. Сви смо поносни на успех наше деце и професора Дејана Милановића.

Матуранти плешу

У петак 17. маја 2019. године на градском тргу у Великом Градишту тачно у 12 сати ученици завршних разреда наше школе извели су матурски плес. Уз музику Јохана Штрауса више од 100 матураната наше школе играло је кадрил. Плес је након добро увежбаних корака, за које је заслужна професорка физичког васпитања Драгана Пајкић, завршен у нешто опуштенијој атмосфери уз ужичко и влашко коло. Био је то празник младости и лепоте који су бројни присутни суграђани поздрављани громогласним аплаузима.

Стручно усавршавање наставника немачког језика у Визнеку (Wiesneck), СР Немачка, у периоду од 12 – 18. маја 2019. године

На основу Протокола о сарадњи између Републике Србије и немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, а у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, професорка немачког језика, Биљана Јовановић, била је са групом професорки немачког језика из Србије од 12. до 18. маја 2019. године на стручном усавршавању за наставнике немачког језика у Центру за стручно усавршавање Визнек, (Wiesneck, Institut fur politische Bildung Baden-Wirttemberg) у Бухенбаху код Фрајбурга. Овај семинар је подржан и финансиран од стране Министарства за културу, омладину и спорт покрајине Баден-Виртемберг. Током ове студијске посете, професори су учествовали у разним радионицама, слушали предавања и имали могућност да посете немачке школе и присуствују настави, боље упознају Фрајбург као и да посете Стразбур и Европски парламент

Републичко такмичење – књижевна олимпијада

У суботу, 12. маја у Сремским Карловцима одржано је републичко такмичење из српског језика – књижевна олимпијада. Средњу школу „Милоје Васић“ представљала су 4 такмичара. Остварен је велики успех . Сви наши такмичари освојили су једно од прва три места. Ученица првог разреда Анастасија Милошевић освојила је друго место, ученица трећег разреда Катарина Милошевић освојила је друго место, ученица првог разреда Анђелина Благојевић освојила је треће место и ученица другог разреда Емилија Ђокић освојила је треће место.
Честитамо свим ученицима и њиховим професорима Бојану Јелићу и Сањи Ђокић.

Републичко такмичење – хемија

Од 10. до 12. маја у Београду је одржано републичко такмичење из хемије. Нашу школу представљао је ученик првог разреда Горан Кнежевић као најбољи хемичар браничевског региона. У јакој конкуренцији Горан је освојио похвалу.
Честитамо Горану и професору Весни Новковић!

Награда на конкурсу "Европски дневник"

Ученица другог разреда гимназије, Јована Јанковић, освојила је друго место на наградном конкурсу "Европски дневник", у организацији Делегације Европске уније у Републици Србији. Награду је освојила критичко-уметничким текстом "Спратови хотела Колберг", који третира проблематику људских права и превенције насиља кроз нивое моралног сазревања личности и друштава. Јована ће, заједно са својим ментором, Гораном Мишићем, професором, присуствовати свечаном пријему награђених ученика и ментора 9. маја у Београду. Домаћин церемоније ће бити шеф Делегације Сем Фабрици, дипломата, а она ће се одржати у ЕУ инфо центру и Комбанк арени. Награђени тимови имаће прилику да од 8. до 14. јула путују кроз неколико земаља ЕУ - Хрватску, Словенију и Италију.

Окружно такмичење у рецитовању

У суботу 20. априла у основној школи у Жагубици одржано је окружно такмичење у рецитовању. Ученица наше школе Теодора Урошевић у категорији ученика старијег узраста освојила је треће место. Честитамо

Вебинар "Како савладати трему пред завршни испит?

У четвртак 18. априла у свечаној сали наше школе одржан је вебинар "Како савладати трему пред завршни испит?" за ученике завршних разреда гимназије као и средњих стручних школа. Ово је већ други вебинар у месецу априлу који Тим за каријерно вођење и саветовање наше школе организује, а у циљу активног и контунуираног информисања ученика о могућностима избора и припрема за упис факултета и високих школа као и начинима коришћења релевантних информација ради лакшег доношења одлука које су битне за даљи наставак школовања и управљање каријерним развојем. Овај вебинар организован је у сарадњи са Фондацијом Темпус, а реализацију вебинара координисале су професорке наше школе Биљана Лукић и Сања Стефановић.

Сусрет професора - каријерних практичара

Од 15. до 16. априла у Београду је одржан сусрет професора - каријерних практичара из Републике Србије и Републике Чешке, у организације Фондације Темпус и Еурогуиданце мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању. Реч је о студијској посети професора из Чешке који се у својим школама баве каријерним вођењем и саветовањем и професора из Србије који активности каријерног вођења и саветовања спроводе у својим школама у оквиру школских тимова, а у циљу упознавања са системима каријерног вођења и саветовања у другим европским државама, умрежавања каријерних практичара из различитих држава и размене примера добрих пракси. Осим поједниначног представњања активности школа и примера добре праксе, када је реч о каријерном вођењу и саветовању, професори су радили и на заједничком пројекту о могућностима сарадње и повезивања школа на европском нивоу. Нашу школу представљала је професорка Сања Стефановић, координатор тима за каријерно вођење и саветовање.

Окружно такмичење – кошарка

У среду 17. априла у Пожаревачкој гимназији одржано је окружно такмичење најбољих кошаркашких средњошколских екипа Браничевског региона. Екипа наше школе освојила је друго место. Затим је одржано такмичење – кошарка 3 на 3. Наша екипа освојила је такође друго место. Честитамо кошаркашима и професору Драгани Пајкић.

Међуокружно такмичење – одбојка

У уторак 16. априла, Велико Градиште било је домаћин међуокружног такмичења најбољих одбојкашких тимова средњих школа Браничевског, Подунавског, Борског и Поморавског округа. Мушка одбојкашка екипа Средње школе „Милоје Васић“ у полуфиналу је победила екипу Средње школе из Кладова резултатом 2:0 (25:8, 25:9), а у финалу је победила екипу Техничке школе из Смедерева резултатом 2:0 (25:21, 25:17). Тиме је освојила прво место и пласман на републичко такмичење. Честитамо свим одбојкашима и професору Дејану Милановићу.

Међуокружно такмичење из хемије

У суботу 13. априла у Медицинској школи у Пожаревцу одржано је међуокружно такмичење из хемије за најбоље хемичаре Браничевског и Подунавског округа. Ученик првог разреда наше школе Горан Кнежевић освојио је прво место са максималним бројем бодова. Тиме је обезбедио пласман на републичко такмичење. Честитамо Горану и професору Весни Новковић.

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу 13. априла у Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу одржано је окружно такмичење из српског језика и језичке културе. Нашу школу предстаљало је шест такмичара. Анастасија Милошевић, ученица првог разреда освојила је друго место.
Честитамо ученицама и професорима Сањи Ђокић и и Милени Дрндаревић.

Вебинар „Шта након средње школе ?“

У уторак, 2. априла ученици завршних разреда наше школе заједно са професорима, члановима Тима за каријерно вођењење и саветовање и школским педагогом пратили су вебинар Фондације Темпус "Шта након средње школе ?" То је и једно од најважнијих питања за ученике завршног разреда. Вебинар је намењен и једнима и другима јер је циљ представљање корака у доношењу и реализацији одлуке као и припреми за наредне фазе каријерног развоја. Током априла и маја предвиђено је још неколико вебинара на тему каријерног вођења и саветовања за ученике завршних разреда. Жеља нам је да сви ученици наше школе буду обухваћени оваквом врстом едукације која би им помогла у самопроцени и вештинама представљања личних карактеристика значајних за даље професионално образовање и рад.

Окружно такмичење – књижевна олимпијада

У суботу 30. марта у Пожаревачкој гимназији одржано је окружно такмичење из српског језика – књижевна олимпијада. Нашу школу представљало је пет такмичара, ученице првог разреда Анастасија Милошевић, Анђелина Благојевић и Мила Јоцић, ученица другог разреда Емилија Ђокић и ученица трећег разреда Катарина Милошевић. Сви ученици остварили су изузетан успех, Анђелина и Катарина освојиле су прво место, Анастасија и Емилија друго место, а Мила треће место. Анђелина, Катарина, Анастасија и Емилија оствариле су пласман на републичко такмичење које ће се одржати у Сремским Карловцима.
Честитамо свим такмичарима као и професорима Сањи Ђокић и Бојану Јелићу.

Учешће у програму Ерасмус +

У периоду од 20. до 28. марта у месту Леднице у Чешкој, чешка организација Еuropeаn Yоuth Centre из Брецлава, организовала је тренинг у оквиру пројекта "АСТ - Active citizens Тodaу”. У пројекат је укључено дванаест земаља, а партнери на пројекту су, осим Србије, организације из Естоније, Македоније, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Италије,Румуније, Албаније и Шпаније. Представнице УГ "Свет речи" су Александра Димитријевић, педагог и Биљана Јовановић, професор, Средње школе "Милоје Васић" из Великог Градишта.

Окружно такмичење – биологија

У недељу 24. марта у средњој школи у Петровцу одржано је окружно такмичење из биологије. Нашу школу представљало је пет такмичара. Ученик четвртог разреда Владимир Јовановић освојио је друго место, а ученица трећег разреда Милица Брас освојила је четврто место.
Честитамо и желимо пуно успеха на републичком такмичењу.

Републичко такмичење – џудо

У среду 20. марта у Београду одржано је републичко такмичење у џудоу. Нашу школу представљала су два такмичара, ученица другог разреда Ана Милошевић и ученица трећег разреда Милица Милетић као најбоље на регионалном такмичењу. Ана Милошевић остварила је велики успех, освојила је прво место и златну медаљу.
Честитамо!

Окружно такмичење – одбојка

У уторак 19.03.2019. у Економско-трговинској школи у Пожаревцу одржано је окружно такмичење школских средњошколских одбојкашких екипа. Мушка одбојкашка екипа наше школе освојила је прво место и пласман на међуокружно такмичење. Женска одбојкашка екипа освојила је друго место.
Честитамо!

Презентација рада на пројекту

16.3.2019. семинару „Размени енергију демократије и толеранције", организованог за стручне сараднике и наставнике пољопривредних школа у Пожаревцу у Пољопривредној школи са домом ученика "Соња Маринковић" присуствовали су Александра Димитријевић, педагог и професор енглеског језика Велина Стојковић. Као представници Пројектног тима наше школе изложили су присутнима двогодишњи рад школе на пројекту "Подстицање демократске културе у школама".

Школско првенство Србије – карате

09.03.2019. у Панчеву одржано је школско првенство Србије у каратеу. Учествовало је 420 такмичара из 244 школе из целе земље, а учешће су обезбедили најбољи такмичари после квалификација. Нашу школу представљали су ученице 4. разреда Тијана Стојиљковић и Марија Ђорђевић и ученик првог разреда Алекса Стојиљковић. Тијана је у категорији борби – 53 кг освојила друго место и сребрну медаљу, а Марија је освојила треће место и бронзану медаљу. Честитамо!

Ученици Средње школе „Милоје Васић“ на сајму образовања

У петак 8. марта 2019. године ученици наше школе посетили су 16. међународни Сајам образованја EDUFAIR 2019. u Belexpocentru у Београду. Као и претходних година, ученици су на једном месту могли да добију корисне информације о основним и мастер програмима, студентским стипендијама, Work & Travel USA програмима, професионалној оријентацији... Своје програме представило је преко сто излагача из осамнаест земаља, укључујући и Србију. Посета Сајму образовања само је је једна од активности тима за Каријерно вођење и саветовање наше школе којом желимо да помогнемо ученицима у доношењу одлуке у вези наставка школавања и благовременог информисања око избора будуће каријере. Сајам образовања су са ученицима посетиле професорке Биљана Лукић и Сања Стефановић.

Завршна конференција

У уторак 05. марта у Земунској гимназији одржана је завршна конференција двогодишњег пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ у организацији Савета Европе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Циљ завршне конференције јесте да се представе резултати пројекта, главна достигнућа као и да се направи осврт на утицај који је оставио развој демократске школе. Учествовало је око 150 учесника из 20 пилот школа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, државних завода за образовање, домаћих и међународних стручњака и партнера, медија, организација и других релевантних партнера.

Промоција књиге Прича о супермаркету

У Народној библиотеци „Вук Караџић" у Великом Градишту, јуче, 26. 2. 2019. године, одржана је промоција књиге „Прича о супермаркету", грчког савременог писца, Димитриса Сотакиса. Промоција је организована у сарадњи са ИК „Клио" из Београда и Средњом школом „Милоје Васић" из Великог Градишта. Ученици наше школе су на веома инспиративан начин разговарали са писцем, показавши како компетентност за разговор о књижевном делу, тако и изврсно знање енглеског језика.Част нам је да се Велико Градиште нашло међу само пет градова у Србији (Београд, Нови Сад, Пожаревац, Бор и Велико Градиште) у којима је промовисан овај роман.

Хуманитарна акција - дом за децу и лица ометена у развоју „др Никола Шуменковић" Стамница

31. јануара 2019. године ученици и професори Средње школе "Милоје Васић" из Великог Градишта посетили су и обишли Дом за децу и лица ометена у развоју „др Никола Шуменковић" из Стамнице са чијим корисницима су се дружили уз песму и игру и са њима заједно учествали у радионици спремања паноа за Дан Заљубљених. Посећене су све њихове радионице, од радионице ткања до жичане радионице и обновљени „Француски павиљон" у који су смештени најмлађи корисници. Професори и ученици Средње школе "Милоје Васић" са партнерима ("Касина", "Еском", "Галерија", Апотека "Здравље", фарбара "Боки") су на дар установи поклонили веш машину и бројне слатке специјалитете за свакодневне потребе. У ту сврху је 11.01.2019. године организован и хуманитарни турнир у кошарци.

Подизање капацитета за оснаживање за рад са националним и верским мањинским групама

У оквиру пројекта "Подизање капацитета за оснаживање за рад са националним и верским мањинским групама”, професори Средње школе “Милоје Ваcић” Велина Стојковић, Биљана Јовановић и педагог Александра Димитријевић, уз подршку УГ “ Свет речи”, од 25.01. до 01.02. присуствовале су седмодневној обуци у Драчу у оквиру програма Ерасмус плус - Изградња капацитета у области младих, кључна активност 2.

Прослава Светог Саве

27. јануара 2019. године Средња школа „Милоје Васић“ из Великог Градишта прославила је своју славу Светог Саву. На почетку смо чули Светосавску химну у извођењу ученика основне школе из Великог Градишта. Затим се приступило резању славског колача. Потом је директор школе, Зоран Ташић, у свом говору подсетио све присутне на активности и резултате у претходној години, која је била веома успешна. Том приликом, директор је ставио акценат на успехе ученика на такмичењима, освојено треће место на светском првенству наших одбојкаша и учешћу Николе Кнежевића на међународној олимпијади из хемије. Потом је поменуо учешће школе у многим пројектима. Затим је најавио обележавање првог дана школе 27. маја и издавање монографије поводом 140 година од оснивања школе.
У наставку програма, Светосавску беседу читала је Јана Стевић, матурант наше школе, а потом су ученици наше школе извели представу коју су осмислили професори књижевности, професор Ненад Михајловић и професор Марко Петровић. По завршетку представе, дружење је настављено у холу школе уз пригодан коктел.

Посета трговинском центру

У четвртак, 27.12.2018. ученици наше школе смера трговац у оквиру Трговинског пословања и Практичне наставе, посетили су трговински центар “Делта сити“. Наши ученици упознали су се са различитим облицима продаје робе и услугама које пружају трговински центри. Уживали су у новогодишњој атмосфери и расположење је било одлично. Ова посета трговинском центру употпунила је њихово знање стечено из стручних предмета и практичне наставе.

Посета позоришту

26.12.2018.Ученици и професори Средње школе "Милоје Васић" посетили су Позориште на Теразијама и одгледали мјузикл "Продуценти", добитника многобројних награда. "Продуценти" су савршен глумачки, играчки и певачки склоп који подразумева врхунску продукцију и организацију. Било је то вече дружења у дивном амбијенту, на коме школа позива младе да наставе путем очувања културе.

Новогодишња радионица

У петак 28.12. ученици 1. разреда смер кувар и посластичар заједно са професором куварства Мирком Симићем и одељенским старешином Драганом Пајкић организовали су новогодишњу радионицу. Задатак је био – направити новогодишње медењаке. Сви су узели активно учешће и резултати су били одлични.

Станислава Савовић – координатор Уније средњошколаца Србије

Ученица трећег разреда наше школе, Станислава Савовић је након успешне пријаве и индивидуалног интервјуа постала локални координатор Уније средњошколаца/ки Србије. Присуствовала је тренингу локалних координарора који се одржао у Београду од 14.12. до 16.12. у Канцеларији за младе града Београда и Канцеларији за младе општине Врачар. Тренинг је садржао низ радионица и предавања како о Унији средњошколаца/ки Србије, тако и о радним плановима и обавезама локалних координатора. Честитамо Станислави и желимо јој пуно успеха у раду.

Семинар „Медијска писменост“

У понедељак, 17. децембра у свечаној сали средње школе "Милоје Васић", одржан је семинар МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ. Овај семинар организован је у сарадњи са Дигиталним погоном, Новосадском новинарском школом и Библиотеком плус, а у оквиру програма стручног усавршавања унутар школе за професоре, директоре и стручне сараднике средњих школа браничевског округа. О овој актуелној теми говорили су уредник и директор издавачке куће CLIO из Беорада Зоран Хамовић, професорка Факултета примењене уметности Маја Видојковић и професор Факултета политичких наука Мирољуб Радојковић.

Округли сто – препоруке креаторима образовних политика

Округли сто – препоруке креаторима образовних политика У среду 12. децембра у хотелу Зира у Београду одржан је округли сто на коме су представљене смернице и препоруке креаторима образовних политика у Србији. На овом догађају презентовани су резултати до којих се дошло у склопу реализације пројекта „Подстицање демократске културе у школама“. Презентцији и дискусији присуствовали су чланови пројектног тима Средње школе „Милоје Васић“ Зоран Ташић, Велина Стојковић, Александра Димитријевић и Горан Мишић.

Посета ученика и наставника школе „11 мај“

Посета ученика и наставника школе „11 мај“ У четвртак 14. децембра нашу школу посетили су ученици и наставници школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора „11. мај“ из Јагодине. Ова посета је једна од низа активности у оквиру реализације пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ у коме учествују обе школе. У поподневним сатима у пуној сали Културног центра ученици – средњошколци школе „11. мај“ извели су позоришну представу „Другачије будни“. Представа говори о жељама и сновима за будућност младог човека – особе са инвалидитеом и да се, уз развијено самопоуздање, труд и рад, све препреке у животу могу превазићи; све жеље могу остварити и сви снови достићи. Представа даје наду у будућност и показује пут за проналажење звезде водиље у животу особа са инвалидитетом. У представи су коришћена UV светла и сенке и одабрани поетски материјали праћени музиком и покретом.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у посети Средњој школи „Милоје Васић“

У петак 07.12.2018. Средњу школу „Милоје Васић“ у Великом Градишту посетили су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Наши гости били су министар Младен Шарчевић, државни секретар Ана Ланговић Милићевић, помоћник министра за инвестиције Споменка Симонић, посебни саветник и шеф кабинета Ненад Радић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, председник Браничевског округа Александар Ђокић и руководилац Школске управе Пожаревац Велиша Јоксимовић.
Министра и његове сараднике са радом и постигнутим резултатима школе упознао је директор школе Зоран Ташић, нагласивши при том да школа има одличну сарадњу како са Министарством просвете, тако и са општином Велико Градиште у реализацији бројних пројеката за стварање савремених услова за обављање наставе и постизање добрих резултата од стране ученика.

Министар је посетио часове географије и информатике где се задржао у краћем разговору са нашим ученицима и професорима, а затим је одржао радни састанак представника министарства просвете, локалне самоуправе и директора свих образовних институција са територије општине Велико Градиште.

Позоришна представа "Другачије будни"

У четвртак 13.12.2018. са почетком у 18:00 часова биће изведена позоришна представа "Другачије будни" у Културном центру „Властимир Павловић Царевац“. Представа се реализује у сарадњи са Школом са домом за ученике оштећеног слуха и говора „11.мај“ из Јагодине као још једна активност у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ у коме Средња школа „Милоје Васић“ из Великог Градишта учествује од септембра 2017. године са 20 одабраних школа из Србије, а под покровитељством Савета Европе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.
„Другачије будни“ je представа коју су драмски педагози ЦЕКОМ-a, применом креативног драмског процеса, урадили са средњошколцима - ученицима Школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора „11.мај“ из Јагодине. Представа говори о жељама и сновима за будућност младог човека – особе са инвалидитеом и да се, уз развијено самопоуздање, труд и рад, све препреке у животу могу превазићи; све жеље могу остварити и сви снови достићи.Представа даје наду у будућност и показује пут за проналажење звезде водиље у животу особа са инвалидитетом. У представи се користе UV светла и сенке и одабрани поетски материјали праћени музиком и покретом.Трајање представе је 30 минута. Улаз је слободан.

Светски дан против AIDS-a

У сарадњи са Црвеним крстом и Домом здравља из Голупца у издвојеном одељењу наше школе у Голупцу обележен је Светски дан против AIDS-a.
Предавање гимназијалцима I и II разреда у Голупцу одржале су патронажне сестре Дома здравља Голубац, Јасмина Андрејић и Ивана Тодоровић. Том приликом ученици су упознати са начинима преноса ХИВ-а као и мерама заштите, а подељене су им едукативне брошуре. Пошто је филм “Дечко који се стидео“ већина одгледала, овога пута није приказан, већ су присутни добили корисне информације о мерама заштите од полно преносивих болести, као и од нежељене трудноће. Циљ оваквог заједничког здравствено-васпитног рада са младима је очување њиховог здравља како општег, тако и здрављa репродуктивног система.
Ученици су добили и „домаћи задатак“ да погледају југословенски филм из 1977. године: “Луде године“ (I део).

Предавање – борба против AIDS-a

У среду 5.12.2018. наша школа, традиционално,у сарадњи са Домом здравља и Црвеним крстом,предавањем и дискусијом, обележила је Светски дан борбе против сиде. Велико ХВАЛА свим учесницима на помоћи и подршци у подизању свести код младих о опасности од ширења ове опасне заразне инфекције - болести.

Фестивал науке

Ученици наше школе су и ове године у петак 30. новембра 2018. посетили Фестивал науке у Београду. Уз пратњу професора Новковић Весне, Лукић Биљане и Живковић Бојане наши ђаци су имали прилику да виде како заиста функционише „Земља будућности“, што је и био циљ овогодишњег сајма.
На фестивалу је учествовало више од 60 научних и образовних институција, удружења али и појединаца из Србије и иностранства. Сваки посетилац могао је наћи нешто занимљиво у разноврсности сајма, који је покривао теме из физике, хемије, биологије, психологије и медицине, роботике, астрономије и географије... Џепове смо напунили знањем и радујемо се следећој посети.

Mеђународни дан борбе против насиља над женама у свету

25.11.2018. обележава се Mеђународни дан борбе против насиља над женама у свету. У нашој школи тим поводом спровешће се акција "16 дана активизма" у коју ће бити укључени ученици, родитељи, наставници, локална заједница према плану сваке одељењске заједнице. 10. децембра на Међународни дан људских права акција ће бити завршена и биће представљени продукти рада којим су сви актери у 16 дана покушали да освесте значај ове борбе и очување људских права.

Радионица са пилот школама – пројекат „Подстицање демократске културе у школама“

Од 22. до 25. новембра на Златибору одржана је трећа радионица са пилот школама у склопу реализације пројекта „Подстицање демократске културе“ у коме учествује наша школа, а у организацији Савета Европе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На радионици су приказани примери добре праксе, разговарано је о дескрипторима компетенција за демократску културу и развијени су предлози методологије за мониторинг и евалуацију пројекта. Нашу школу представљали су чланови пројектног тима Зоран Ташић, Александра Димитријевић, Биљана Лукић, Весна Новковић и Сања Стефановић. http://www.mpn.gov.rs/odrzana-treca-radionica-u-okviru-projekta-podsticanje-demokratske-kulture-u-skolama/

Трибина – борба против наркоманије

Кампањом „Школа да, дрога не“ и организацијом трибина у школама Браничевског округа представници Мистарства просвете, науке и технолошког развоја – Школске управе Пожаревац, Завода за јавно здравље из Пожаревца, Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и Министраства за социјалну заштиту извели су низ активности које за циљ имају повећање свести ученика о штетности употребе наркотика. Тим едукатора за спровођење програма превенције злоупотребе дрога у четвртак 22.11. у нашој школи одржао је трибину за ученике 1. разреда као и за њихове родитеље. Извештај са трибине можете погледати на: https://www.youtube.com/watch?v=WCPfDBddhsA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0yDQwa77eWmO6v7WyFe6kqRgPrZ-gXPGYqvAVIg0NWYubcGY1rmBGiUeU

Etwinning пројекaт „Учим да учим“

Средња школа „Милоје Васић“ је један од учесника Etwinning пројекта „Учим да учим“ који се рализује од септембра 2018. до фебруара 2019. Активности у оквиру пројекта су усмерене на то да ученици у групи истражују, анализирају и усвоје различите технике учења, што ће им касније омогућити стечено знање примене у даљем учењу. Прикупљањем информација од породице и са интернета (ваншколског учења), других ученика, професора и педагога (школског учења) ученици ће уочавати поузданост и могуће грешке у односу на извор информација, као и да се пажљиво и културно понашају, постављају питања и учествују у разговору. Након завршетка овог пројекта ученици ће моћи да познају технике учења и примењују их на сопствено учење.
Чланови тима Средње школе ,,Милоје Васић“ су професори: Горан Мишић, Тања Јовановић и Велина Стојковић и стручни сарадник Александра Димитријевић као и ученице прве године Анђела Зарић, Андријана Миљковић, Драгана Романовић, Александра Живковић, и Катарина Стокић.

Семинар „Умеће комуникације 2“

У суботу 17.11. у свечаној сали наше школе одржан је семинар „Умеће комуникације 2“. Семинар су водиле Ирена Лободок Штулић и Милка Михаиловић испред удружења „Психокод“ из Београда. Професори наше школе су кроз низ занимљивих активности прошли кроз основне принципе и поступке добре комуникације. Кроз искусно вођење предавача, полазници семинара су радо учествовали у свим предвиђеним активностима и били спремни да са другима поделе своја размишњања, недоумице и искуства. Упознали смо се са специфичним комуникацијским техникама, развили смо личну осетљивост за уважавање потреба других и оснажили смо се да самопоуздано реагујемо у различитим васпитним ситуацијама.

Радионица „У туђим ципелама“

У оквиру активности предвиђених планом пројекта „Подстицање демократске културе у школама Србије“ у петак 16.11. нашу школу посетили су представници Основне школе „Душан Дугалић“ из Београда у којој се образују ученици са сметњама у менталном развоју. Представници школе представили су активности и начин рада у школи, а затим су са 50-так ученика наше школе водили радионицу „У туђим ципелама“ где су конкретно приказали са којим се тешкоћама сусрећу ученици са сметњама у развоју.

Тијана Стојиљковић шампион Србије

18.11.2018. у Београду одржано је првенство Србије у каратеу за кадете, јуниоре и млађе сениоре на коме је учествовало око 400 такмичара. У категорији млађих сениорки ученица четвртог разреда Тијана Стојиљковић освојила је прво место. Честитамо!

Семинар – каријерно вођење

У свечаној сали средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту у петак 09.11. одржан је семинар „Унапређење квалитета активности каријерног вођења кроз ефикасно планирање рада школског тима за каријерно вођење и саветовање (КВиС)/професионалну оријентацију (ПО)”. Euroguidance, европска мрежа за подршку каријерном вођењу и саветовању, одржала је обуку за представнике шест школа из браничевског региона. Обука је намењена наставницима и стручним сарадницима са искуством у области који већ спроводе ове активности у учествују у раду Тима за КВиС/ПО.
Учествовањем на овој обуци наставници и стручни сарадници ће моћи да унапреде своје знање о вештинама које су битне за ученике да би могли да управљају својом каријером и да сазнају о начинима организације активности тима које би доприносиле развоју релевантних вештина код ученика у складу са Предлогом стандарда услуга КВиС.
По завршетку семинара, представнци Фондације Темпус одржали су информативно предавање о могућности за учешће школа у Ерасмус+ програму.

Изложба слика "Вече Албатроса"

У свечаној сали наше школе у четвртак 08. новембра отворена је изложба слика "Вече Албатроса" наше ученице четвртог разреда гимназије, Иване Станојевић. Изложба обухвата радове на папиру, цртеже, мозаик, фотографије и слике, настале у протеклих неколико година. Инспирацију за назив изложбе Ивана је пронашла у стиховима песме "Албатрос" француског песника Шарла Бодлера.
Поистовећујући се са песником и албатросом Ивана Станојевић заправо прича о себи, о свом унутрашњем виђењу непостојећих слика и догађаја. Албатрос је персонификација путника кроз време, симбол слободе и велике уметничке ширине.
Осим сликарством и дизајном Ивана се бави и писањем поезије, а од недавно и фотографијом. Изложбу је отворила професорка историје уметности Сања Стефановић.

Дан просветних радника

У четвртак, 08. новембра у општини Велико Градиште обележен је Дан просветних радника. Најуспешније у протеклој години тим поводом примио је председник општине, Драган Милић, са сарадницима. Ове године, награђени просветни радници су Весна Новковић, професор хемије и Дејан Милановић, професор физичког васпитања Средње школе „Милоје Васић“. Најистакнутијим радницима у протеклој години подељена су пригодна признања за рад и изузетну улогу у друштву.

Конференција "Ел Системa“

6.11.2018. у малој сали Народне скупштине Републике Србије, одржана је конференција "Ел Система-образовање за 21.век"." Ел система" је глобални музички феномен, од стране UNESKO-а проглашен за најуспешнији социјално инклузивни пројекат на свету. Програм је започет пре више од 40 година у Венецуели, са једанаесторо деце, да би се данас школовало више од 4 милиона деце и младих у преко 60 земаља. Преко 650 деце корисника центара за социјални рад учесници су програма "Ел система" у Србији.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина, окупило је велики број учесника представивши овај програм у свету и код нас, истакавши значај инклузивно-образовног модела за развој локалних заједница.
За функционисање школе данас овај модел јесте пример добре праксе, иновација, која доприноси друштвеном развоју. Представник Општине Велико Градиште, Јелена Јелчић и педагог наше школе, Александра Димитријевић, присуствовали су овој конференцији.

10 година Интеркултуре у Србији

Дана 3.11.2018. професорка наше школе Сaња Стефановић присуствовала је дивном јубилеју организације којој припада и чији је представник у Великом Градишту. У питању је десетогодишњица деловања организације АФС у Србији, под називом Интеркултура. Захваљујући Ивани Газикаловић Павловић, професорки енглеског језика Филолошке гимназије из Београда, 2008. године обновљена је размена ученика средњих школа и до сада постигнуто много: 170 ученика из Србије је отишло на размену, а код нас дошло 174 страна ученика. У нашој земљи домаћини су биле бројне породице – њих 180, а у 11 локалних центара делује 60. Са 20 школа остварена је сарадња тако што су реализоване 43 размене одељења у којима је учествовало преко 1.000 ученика. Прослави Интеркултуре, која је одржана у суботу, присуствовали су представници централе из Њујорка, партнерских земаља – Италије, Мађарске, Данске, Русије, Индије и наравно Министарства просвете које подржава деловање Интеркултуре, поред Министарства спољних послова, као и организација попут ОЕБС-а, ТЕМПУС-а, те амбасада и културних центара Турске и Италије. Осим тога, прослави су присуствовали и директори школа, волонтери, породице које биле домаћини страним ученицима и др. У Средњој Школи у Великом Градишту на програмима размене до сада је боравило шест ученика из Бразила, Тајланда, Русије, Америке и Италије. Такође, били смо домаћини и организатори Културног викенда и неколико мини - размена за ученике који бораве у Србији у оквиру програма међународне размене.

Пројекат "Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља"

Једна од завршних активности пројекта "Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља" Удружења Грађана "Свет речи" у којем је учесник и наша школа, је израда Е - билтена у коме се могу видети све пројектне активности из 12 школа (9 округа). Наша школа је своје активности реализовала уз велику помоћ ученица-вршњачких едукатора под менторством проф. Велине Стојковић и уз консултације педагога школе Александре Димитријевић. Е билтен је доступан на: http://www.svetreci.org.rs/e-bilten%202018%20.pdf

Сајам књига

Као и претходних година у нашој школи владало је велико интересовање за одлазак на Сајам књига. У четвртак 25. октобра ученици и професори наше школе посетили су 63. Сајам књига. Сајам је био веома посећен, са великим бројем излагача, али и са великим бројем пратећих манифестација. После посете Сајму књига, посетили смо Музеј Савремене уметности. Уз стручно вођење аутора изложбе, др Дејана Сретеновића посетили смо изложбу „Секвенце”, дела из збирки Музеја која обухвата преко 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас. Аутор концепције је др Дејан Сретеновић, а поред њега кустоси изложбе су и мр Мишела Блануша и др Зоран Ерић. „Секвенце” су историјска изложба која укључује савремену уметност, чији је основни циљ да реафирмише збирке МСУ и понуди нов оквир за упознавање и разумевање уметности настале на овим просторима.

Европски дан против трговине људима

Црвени крст Голубац у сарадњи са нашом школом обележио је 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима. Ђаци првог и другог разреда гимназије одељења у Голупцу, одгледали су домаћи филм „Сестре“. Филм је оставио снажан утисак на ученике. Након филма добили су информације о томе да је трговина људима модеран облик ропства, да су жртве најчешће младе жене и малолетна лица, да су најприсутнији облици трговине сексуална и радна експлоатација као и о томе како да се сачувају.

Светски Дан борбе против сиромаштва

Поводом 24. октобра, светског Дана борбе против сиромаштва, на иницијативу Ученичког парламента наше школе, у тродневној акцији прикупљања помоћи, сакупљен је велики број средстава за хигијену и хране у конзервама. Председник Ученичког парламента Станислава Савовић и педагог Александра Димитријевић уручили су представницима Центра за социјални рад и Црвеном крсту помоћ за најугроженије становнике нашег места. Акција је показала да се код младих наше школе негује емпатија, сарадња, дух заједништва и одговорност за ширу локалну заједницу.

Студијска посета Радовишу

19 и 20.10.2018. године, група коју је чинило 9 професора и 3 вршњачка едукатора из општина: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Велико Градиште, Пожаревац и Кучево, посетила је Гимназију "Коста Сусинов" у Радовишу (Бивша Југословенска Република Македонија). Била је то активност у оквиру пројекта УГ "Свет речи" "Пет до дванаест! Док не буде касно! Зауставимо насиље". Размене искуства добре праксе на свим пољима рада школа са посебним освртом на поље борбе против насиља биле су тема овог путовања. Нашу школу представљали су педагог Александра Димитријевић и саветник-сарадник ШУ Пожаревац, Велина Стојковић, професор енглеског језика.

Светски дан здраве хране

Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Овај дан се обележава у више од 150 земаља у целом свету. Традиционално у нашој школи се обележава дуги низ година. У холу школе одржан је јавни час чија је тема Здрава храна. Час су припремили професори Весна Новковић, Тања Јовановић и Мирко Симић. Овај час је имао циљ да промовише здраве животне навике, разноврсну и правилну исхрану која је најбитнији фактор за здравље ученика као и формирање исправних ставова, посебно код младих и код деце. Овај час је и део пројекта који се реализује у нашој школи „Подстицање демократске културе у школама“. Развијајући демократске компетенције код ученика, на овом часу, реализујемо и циљеве пројекта. Час је почео уводним излагањем и презентацијом професорке Весне Новковић. Ученици су на столу здраве хране презентовали јела која су спремили у кабинету куварства са својим професорима Тањом Јовановић и Мирком Симићем. На крају су присутни дегустирали припремљена јела. У исто време у свечаној сали школе професор биологије Горан Мишић је са ученицима такође обележио овај дан. Ученици одељења 2-3 Невена Перић, Марија Момировић, Виктор Штивчевић, Маринковић Ружица и Бранкица Николић припремили су предавање о принципима правилне исхране.

Пројекат „Подстицање демократске културе у школама Србије"

У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама Србије" у коме учествује наша школа 11. и 12. октобра представници Средње школе „Милоје Васић" Александра Димитријевић, педагог и Велина Стојковић, професор енглеског језика, присуствовали су обуци за тренере, која се одржала у Београду у хотелу Зира. Како одрасли уче, тренерске компетенције и менторство биле су теме на којима су радили представници ЦОП-а уз присуство и подршку представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије у сарадњи са школама из пројекта.

У корак са светом

Како би припремила ученике Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта за улазак у дигитални свет сутрашњице, професор рачунарства и информатике Биљана Лукић организује различите догађаје везане за програмирање и развој дигиталних компетенција. Тако и ове године, током Европске седмице програмирања (Code Week), која траје од 6. до 21. октобра 2018. године, у овој школи су реализоване ИТ радионице са изузетно трендовском тематиком. Ове године Code Week подржава Министарство просвете и технолошког развоја Републике Србије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Удружење професора информатике Србије, иницијатива „Дигитална Србија“, фондација „Петља“...
У оквиру иницијативе Meet and Code која има за циљ да упозна младе људе са светом технологије и програмирања, а подржава дигиталне и прогpамерске догађаје у земљама као што су Аустрија, Бјелорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Енглеска, Француска, Немачка, Мађарска, Ирска, Италија, Казахстан, Македонија, Пољска, Румунија, Русија, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска и Украјина, професор Биљана Лукић је организовала две радионице за своје ученике: Learn programing to get a job и Језик будућности. Ученици 1., 2., и 3. разреда ове школе, су се кроз активности на радионицама упознали са кодирањем у HTML (HyperText Markup Language) језику за означавање хипертекста намењеном опису веб страница као и Javascript програмирањем како би развили интересовање за програмирање, логичко и алгоритамско размишљање на путу ка бољем образовању и запослењу. https://www.danas.rs/drustvo/programiranjem-do-brzeg-razvoja http://www.tpknews.com/radionica-iz-informatike-za-djake-gimnazije-u-velikom-gradistu

Светски дан менталног здравља

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, у среду 10.10.2018. у свечаној сали наше школе одржан је округли сто на тему: Како (смо) у свету који се мења?! Психолошко, биолошко и теолошко излагање, помогло нам је да схватимо значај очувања психичког здравља и да прихватимо да смо активни креатори сопственог квалитетног живота, упркос друштвеним нормама које нам данашњица намеће.

Дан интеркултуралног дијалога

У четвртак 04.10. у средњој школи "Милоје Васић" обележен је Дан интеркултуралног дијалога презентацијом програма АФС - међународне размене средњошколаца за ученике првог и другог разреда. Ученици су могли да се упознају са искуствима ученика и родитеља које су претходних година били домаћини ученицима на размени, а који су похађали нашу школу. Такође, то је била и прилика да се подсетимо свих ученика који су од 2013. до 2017. похађали Средњу школу у Великом Градишту и оставили свој траг кроз различите наставне и ваннаставне садржаје. Успостављена су блиска пријатељства која трају и данас, а у прилог томе говори и чињеница да се неки од њих редовно враћају и посећују своје породице домаћине. Волели бисмо да се ова традиција настави и веома нам је жао што ове године немамо ученика на размени.

Светски дан старих особа

У Голупцу је обележен 1. октобар, светски дан старих особа у сарадњи Црвеног крста, Дома здравља и учешће ученика гимназије Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта одељења у Голупцу. Представници ђачког парламента другог разреда и ученици првог разреда са професорком Миленом Васић посетили су баку Винку Тошић рођену 1930. године која живи сама у тешкој материјалној ситуацији. Том приликом од Црвеног крста Голубац уручена јој је помоћ у прехрамбеним и хигијенским производима.
Поменути датум обележава се како у свету, тако и код нас са циљем да се скрене пажња јавности на старост која представља са једне стране цивилизацијски успех, а са друге стране изазов јер треба решавати проблеме које са собом старење доноси. Веома је важна улога младих јер они могу много да помогну старијим особама у свакодневном животу и да истовремено много науче од њих.

Европски спортски школски дан 2018.

У петак 28.09. Средња школа „Милоје Васић“ прикључила се обележавању Европског спортског школског дана. Пројекат који је започела група ентузијаста из Мађарске врло брзо се проширио на европске земље у окружењу и сада се обележава у више од 20 земаља. Претходне године у пројекат је било укључено више хиљада школа са више од 2 милиона ученика. Ова активност проглашена је за најмасовнију активност на старом континенту уз подршку Ерасмус+ програма, Европске комисије и партнерских организација које окупљају школску популацију. Ученици наше школе прикључили су се реализацији овог дана низом активности. Пројекат је реализован у организацији професора Драгане Пајкић и Дејана Милановића, као и Миодрага Тодоровића који је реализовао пројекат у издвојеним одељењима школе у Голупцу.

Конференција "Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља“

У Библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани, 28.09. одржана конференција "Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља" у реализацији Удружења грађана "Свет речи" и уз подршку Теленор фондације.
Пројекат "Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља" спроведен је у дванаест школа (8 средњих и 4 основне) из Подунавског, Поморавског, Шумадијског и Браничевског округа. Конференција је окупила вршњачке едукаторе и њихове наставнике - менторе вршњачке едукације, директоре школа, представнике институција, локалне самоуправе из девет општина (Велика Плана, Смедеревска Паланка, Пожаревац, Велико Градиште, Кучево, Деспотовац, Јагодина, Лапово и Београд). Средњу школу „Милоје Васић“ из Великог Градишта као учесника пројекта представљали су директор Зоран Ташић, педагог Александра Димитријевић, професор енглеског језика Велина Стојковић и ученице Дајана Крсмановић и Катарина Илић.
На четворосатној конференцији говорили су Јелена Златкова, председница УГ "Свет речи" и ауторка пројекта, др психолошких наука Лада Маринковић из Новог Сада на тему "Адолесцент и одрастање у виртуелном свету" и директор Мреже организација за децу Србије Саша Стефановић на тему "Заштита деце од насиља кроз међусекторску сарадњу". На конференцији су приказани резултати имплементације пројекта у десет општина и проглашени су победници наградног конкурса за филмић са темом безбедности на интернету, а аутори најбољих филмова награђени су вредним поклонима од стране Теленор фондације. Уједно, подељене су захвалнице тимовима школа које су учествовале у пројекту, директорима и заслужним појединцима.

Светски дан срца

У Голупцу, поводом Светског дана срца у четвртак 27.09. спроведена је акција на којој је, преко 50 суграђана проверило крвни притисак, гликемију и телесну тежину. Овогодишњој акцији, као волонтери, придружили су се чланови ученичког парламента 1. и 2. године одељења гимназије у Голупцу. Заједно са њима, акцији су присуствовали и остали ђаци ова два одељења, уз пратњу професора Милене Дрндаревић, Биљане Лукић и Горана Мишића. Циљ акције био је да се људима подигне свест о кардиоваскуларним обољењима и како се заштити од њих, те је свако, уз бесплатан преглед, добио и промотивни материјал са саветима како очувати здравље свог срца. Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свету и код нас. Зато је важна превенција болести и информисаност како старих, тако и младих људи. Организатори акције су били Црвени крст Голубац, Дом здравља из Голупца и Служба за негу и помоћ у кући. https://www.youtube.com/watch?v=Aw_-WCp94DQ

Радионица о туристичким потенцијалима Великог Градишта

Поводом Светског дана туризма у Великом Градишту у четвртак 27.09. у организацији Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта и Туристичке организације Велико Градиште одржана је радионица на тему туристички потенцијали ове подунавске општине. Радионицу су организовали ученици смера туристички техничар са својом професорком Вером Стокић у сарадњи са Туристичком организацијом општине Велико Градиште. На заједничкој радионици говорило се о туристичким потенцијалима општине, а ученици су исписали стрелице са најатрактивнијим локацијма које гости радо посећују. Учесници радионице урадили су и пропагадни материјал у оквиру флајера са занимљивим чињеницама о Великом Градишту који су у току обиласка града подељени пролазницима испред Народног музеја и Културног центра. Овом приликом ученици су посетили задужбину „Пигоза“, атеље, несвакидашњу поставку музеја као и библиотеку Душка Зеје Јовановића.

Радионице о буџету

Одељење за финансије општине Велико Градиште у среду 26.09. и четвртак 27.09. одржало је радионице о буџету са ученицима Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта. У оквиру транспаретног буџетирања и укључивања јавности у процес доношења нацрта одлуке о буџету, Одељење за финансије одржало је по једну радионицу са ученицима одељења трећег разреда. Сама идеја је да се средњошколци, који ће ускоро бити пунолетни, упознају са тим шта је буџет, како се доноси, који приходи га чине и на шта се троши. Дата им је могућност да предлажу пројекте за које мисле да су потребни да се ураде на територији општине Велико Градиште уз сарадњу са службама Општинске управе. Сви предлози пројеката ће бити прегледани и од оних за које постоје услови да се спроведу, изабраће се најбољи који ће бити буџетиран одлуком о буџету за 2019. годину. Група ученика чији пројекат буде изабран биће прикладно награђена.

Европски дан језика

Поводом обележавања Европског дана језика, 26.9.2018. професори страних језика наше школе одржали су низ радионица којим промовишемо значај вишејезичности.

Пројекат „Подстицање демократске културе у школама Србије“

Прва година реализације пројекта „Подстицање демократске културе у школама Србије“ у коме учествује наша школа је завршена. У уторак 18.09. Средњу школу „Милоје Васић“ посетили су Снежана Вуковић, представник Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, Кристијан Рајковић, представник Савета Европе и др Бојка Ђукановић, професор универзитета. Они су честитали нашој школи и исказали велико задовољство досадашњим резултатима наше школе у пројекту. Затим су чланови пројектног тима презентовали планове за другу годину реализације пројекта.

Матурска екскурзија 2018.

Матурска екскурзија 2018. Од 10.09. до 15.09.2018. ученици завршних разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта били су на матурској екскурзији у Италији.
Матуранти наше школе су после путовања преко Хрватске и Словеније стигли у Монтекатини, бању у Тоскани. Другог дана посетили су Пизу и Фиренцу кроз које су их водили локални туристички водичи. Трећег дана ученици су посетили Болоњу и увече су стигли у летовалиште на обали Јадранског мора Лидо Ди Јесоло. Те вечери организован је заједнички одлазак у дискотеку. Наредног дана ученици су бродом отишли на целодневно разгледање Венеције. Петог дана организован је одлазак у Верону и Падову. Последњег дана екскурзије ученици су посетили Трст и у касним вечерњим часовима вратили су се у Велико Градиште.
Заједнички закључак ученика и професора је да је екскурзија испунила очекивања, да је план у потпуности испуњен и да су остварени сви овразовно-васпитни циљеви. Сви ученици су похваљени за изузетно примерно понашање на екскурзији од стране свих професора, директора, туристичке агенције која је реализовала путовање и туристичких водича.

Образовање за људска права и демократско грађанство

У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ који финасира Савет Европе, а под покровитељством МПНТР , од 17.до 20. јула 2018.године одржана је студијска посета и обука „Образовање за људска права и демократско грађанство“ у Европском омладинском центру Савета Европе у Будимпешти. Професорке Александра Димитријевић и Велина Стојковић представљале су нашу школу заједно са представницима осталих 19 школа укључених у пројекат. Поред представника пилот-школа, обуци је присуствовала и Ана Марија Вичек , државни секретар МПНТР као и предстваници два државна завода за образовање. Обука се бавила проблемима образовања за људска права и демократске компетенције.

Свечано постављена нова табла на Средњој школи са именом Милоја Васића

На Средњој школи у Великом Градишту у петак 31.08. свечано је постављена нова табла са именом чувеног археолога Милоја Васића.
“Школа данас званично мења име. Отворена је давне 1879. године. До 1985. била је “Борис Кидрич“, од 1990. носи нови назив Гимназија, а од 2005. године име Средња школа када су уведени профили за трговину, угоститељство и туризам. Од ове године школа улази у систем дуалног образовања и уводи се нови профил – посластичар“, рекао је директор Школе, Зоран Ташић, најавивши велики јубилеј наредне године – 140 година Школе када ће по први пут бити прослављен и дан ове установе.
Како је истакао, Милоје Васић је најпознатији Градиштанац, ученик, а затим и професор ове Школе, професор београдског Универзитета, врхунски научник и један од сто најзнаменитијих Срба: “Заслужује да носи ово име и ту није било ни трунке дилеме.“. Присутнима се обратио и председник општине, Драган Милић, рекавши: “Ово је један леп тренутак и за Школу и за сам град и мислим да смо пре десетак година били визионари када смо испред школе подигли бисту Милоју Васићу и тада себи поставили задатак да Школа промени име. Мислим да нисмо могли да изаберемо боље име и да су задовољни сви – грађани, ђаци и професори“.
Овом приликом Школа је, у присуству свих званица, први пут од 1929. године и освештана.

Општинска награда општине Велико Градиште

У среду 01. августа одржана је свечаност поводом прославе Дана општине Велико Градиште. Ове године додељено је 15 Општинских награда за постигнуте резултате и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију општине.
Општинску награду добили су професори Средње школе Весна Новковић у области образовања и Дејан Милановић у области спорта, Никола Кнежевић, ученик генерације Средње школе у области образовања, мушка одбојкашка екипа Средње школе у области спорта и Средња школа из Великог Градишта у области хуманитарног рада. Ово је заиста велико признање Средњој школи за све резултате које постиже.

Међународна олимпијада из хемије

Од 19. до 29. јула 2018. у Словачкој и Чешкој републици одржана је јубиларна 50. међународна олимпијада из хемије. https://50icho.eu
Члан олимпијског тима Србије ове године био је ученик Средње школе из Великог Градишта, Никола Кнежевић као победник Српске хемијске олимпијаде.
Никола је у конкуренцији такмичара из 76 земаља из целог света освојио посебну похвалу за успешно учествовање.
Све честитке Николи за успешно представљање Србије и Средње школе из Великог Градишта на овом великом међународном такмичењу. Честитамо и професору Весни Новковић на изузетно успешној припреми ученика за такмичење

Додељена признања и награде најуспешнијим ученицима, студентима и професорима

У петак 22. јуна општина Велико Градиште одала је признање најуспешнијим ученицима, студентима и професорима наградивши рад, труд и изузетан успех који су током школовања остварили.
Присутне је поздравила Сања Стојадиновић, руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове, честитавши им на успеху. Успех им је честитао и председник општине Велико Градиште, Драган Милић.
Све ђаке општина је наградила књигама, а носиоце дипломе “Вук Караџић“ и новчаним износом од 3.000 динара док су ђаци генерације добили ваучере за куповину техничке робе у вредности од 35.000 динара и сезонске карте за базен. Уз карте за базен, ваучере су добили и најбоље пласирани на републичким такмичењима па су за треће место награђени са 20.000, за друго са 27.000 и прво са 35.000 динара. Пригодним новчаним износима награђени су и наставници и професори најбољих ученика. У име свих награђених захвалио се ученик Никола Кнежевић, ђак генерације Средње школе и награђен на републичком такмичењу из хемије, који је на Српској хемијској олимпијади освојио прво место што је и први пут у историји Средње школе у појединачном такмичењу и који ће своју школу и земљу представљати на међународном такмичењу у Словачкој и Чешкој. “Захвалио бих се општини Велико Градиште која организује и подстиче људе да иду још даље, директору школе што ми је омогућио да се посветим Петници где сам стекао много пријатеља, много знања и изостанака“, нашалио се Никола, “и свим професорима који су ме подржавали и много научили као и друговима без којих би све било неподношљиво и јако досадно“, рекао је праћен незапамћеним аплаузом. “Само још једну ствар да додам у вези успеха – рекао бих да за успех није потребно да неко буде генијалан или много талентован него једна једина особина која је битна је да се никад не одустаје“, закључио је Никола и навео свој и пример одбојкашког тима и затражио од другова да му обећају да ни они никад неће одустати и овог пута награђен бескрајним аплаузом.
Прилог

Пријем одбојкаша Средње школе код Министра омладине и спорта

У понедељак 18. јуна у згради Палате Србије у Београду одржан је пријем одбојкаша Средње школе из Великог Градишта код Министра омладине и спорта Вање Удовичића.
Нашим одбојкашима честитке на освојеној бронзаној медаљи на Светском првенству у одбојци упутили су поред Министра Удовичића и Жељко Танасковић, први човек Савеза за школски спорт, Предраг Даниловић, председник кошаркашког савеза Србије и Зоран Гајић, председник одбојкашког савеза Србије.
"Они су понос свих нас. Учинили сте много за промоцију наше државе и спорта уопште. Свима желим пуно среће у спортским и личним каријерама", рекао је Танасковић на конференцији за медије у Палати Србија. "Надам се да ће тако наставити и када постану професионалци. Србија је показала да је земља одбојке", додао је Гајић. Детаље можете погледати на: http://www.rtv.rs/sr_ci/mladi/aktuelno/tanaskovic-skolarci-uradili-puno-na-promociji-srbije_927876.html
http://www.rtv.rs/sr_ci/sport/tanaskovic-o-uspesima-srpskih-skolaraca-se-prica-u-svetu_925790.html
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=413974

Пројекат "Пет до дванаест! Док не буде касно!"

Дана 15. и 18. јуна 2018. у Голупцу и Великом Градишту ученици првог и другог разреда гимназије, заједно са вршњачким едукаторима, спровели су акцију дељења балона и флајера људима који су посетили ова два града у време њиховог пијачног дана. Акција је имала за циљ освешћивање јавности о присутности насиља и апел на нетрпљење и пријављивање, јер као и што пројекат поручује: "Пет до дванаест! Док не буде касно!".

Матурско вече

У петак 15. јуна ученици завршних разреда Средње школе из Великог Градишта са својим професорима прославили су матурско вече. После окупљања и фотографисања испред школе, матуранти су кренули у „Матурску шетњу“ кроз главну улицу праћени бројним друговима, рођацима и пријатељима на опште одушевљење окупљених грађана. Велико Градиште је те вечери било пуно младости, лепоте и радости. Славље је до касно у ноћ настављено у ресторану Ледерата.

Дочек одбојкаша

Пријем одбојкаша Средње школе код Председника општине У уторак 12. јуна ученике Средње школе из Великог Градишта који су на Светском школском првенству у одбојци у Брну освојили бронзану медаљу примио је у свечаној сали Скупштине општине председник општине, Драган Милић. Свечаности су, поред руководилаца општине, присуствовали и истакнути спортски радници и легенде овог спорта из Великог Градишта. Председник је овом приликом честитао успех свим одбојкашима и пожелео им пуно успеха у раду и школовању. На крају, Милић је екипу изненадио наградом за освојени успех – петодневним путовањем у Истанбул са џепарцем од по 100 евра, а тренеру уручио урамљену слику трофејног тима. Успех је “забележен“ и фотографијама на LED билборду у центру града. Прилог

Дочек одбојкаша

У понедељак 11. јуна Велико Градиште је свечано дочекало своје одбојкаше – освајаче бронзане медаље на Светском првенству у одбојци. Прво су их у Средњој школи дочекали и честитали на успеху ученици и професори Средње школе, а затим су сви зајено кренули ка Тргу Младена Милорадовића где су их многобројни грађани уз звуке трубе дочекали као шампионе.

БРОНЗАНА МЕДАЉА – СРЕДЊА ШКОЛА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

Утакмица за треће место на Светском првенству Србија – Израел
У суботу 09.06.2018. одиграна је утакмица за треће место на Светском првенству у одбојци у Брну у Чешкој. Ношени фантастичним навијањем наших навијача и великом жељом за реваншом за пораз у групи, наши одбојкаши приказују феноменалну игру, можда и најбољу утакмицу на Светском првенству. Побеђују веома јаку и неугодну репрезентацију Израела максималним резултатом 3:0 (25:23, 25:19, 25:18). Тиме постижу највећи успех у историји српске мушке средњошколске одбојке освајањем бронзане медаље – трећег места. Ово је први пут да једна мушка екипа средње школе из Србије освоји медаљу на Светском првенству.
Мало је рећи честитамо. Овим успехом, одбојкаши Средње школе су се уписали златним словима у историју одбојке Великог Градишта и Србије. Поносни смо на Вас!!!

Полуфинале Светског првенства Србија – Турска

У петак 08. јуна одиграна је утакмица полуфинала Светског првенства у одбојци Србија – Турска. У првом сету виђена је лавовска борба две изузетно јаке селекције. У финишу првог сета, екипа Турске била је сналажљивија и добија сет на разлику резултатом 27:25. У другом сету Турска показује врхунску игру и добија сет резултатом 25:15. Тиме је остварила пласман у финале, а екипа Србије ће се борити за треће место. Селекција Турске је актуелни светски шампион, а испоставиће се да ће и на овом шампионату поново освојити прво место без иједне изгубљене утакмице.
Утакмицу је посматрало и правило фантастичну атмосферу више од 50 навијача из Великог Градишта.

Четвртфинале Светског првенства

У четвртак 07.06. одиграна је утакмица четвртине финала Светског првенстава у одбојци Србија – Француска. Против моћног противника наши одбојкаши дали су свој максимум. У врло неизвесном и изједначеном првом сету, екипа наше школе имала је више самопоуздања, знања и хладнокрвности и добила је први сет на разлику 27:25. И у другом сету виђена је велика борба коју репрезентација Србије добија 25:20. Тиме добија утакмицу резултатом 2:0 и остварује феноменалан успех пласманом у полуфинале Светског првенства међу четири најбоље екипе на свету. Пласман у полуфинале оствариле су Србија, Немачка, Турска и Израел. У 25 година дугој историји светских првенстава средњих школа у одбојци, само једном је тим из Србије успео да избори пласман у полуфинале. Тиме је овај рекорд изједначен. У Средњој школи био је обезбеђен уживо пренос на бидео биму. У холу школе окупило се више од 150 ученика, професора, родитеља, представника општине и спонзора екипе како би дали подршку нашим одбојкашима. Истог поподнева, Велико Градиште захвата велика еуфорија због историјског успеха наше школе. У року од пар сати, уз помоћ општине, организује се пун аутобус навијача који исте вечери крећу у Брно како би присуствовали сутрашњем полуфиналу против селекције Турске.

Осмина финала Светског првенства

У уторак 05. јуна екипа Србије, као другопласирана у групи Ц одиграла је утакмицу осмине финала са екипом Мађарске, као првопласираном екипом у групи А. У изузетно тешкој и напетој утакмици са веома јаком екипом из Мађарске, наши момци су дали све од себе и успели да победе са 2:0 (25:16, 25:23). Тиме су остварили изузетан успех. Пласирали су се у четвртфинале Светског првенства међу најбољих осам екипа на свету. Заиста велики, велики успех. Честитамо!!!

Други дан Светског првенства у одбојци

У понедељак 04. јуна на Светском првенству, екипа Средње школе из Великог Градишта одиграла је две утакмице. Прво је пре подне убедљиво победила екипу из Аустрије са 2:0 (25:10, 25:16), а затим је у врло тешкој и неизвесној утакмици пуној преокрета, поражена од екипе из Израела са 2:1 (19:25, 25:22, 25:23). Тиме је наша екипа заузела друго место у групи Ц и стекла пласман у осмину финала међу 16 најбољих екипа на свету. Заиста велики успех. Честитамо! Током све три утакмице у групи велику подршку и ветар у леђа нашим момцима давали су навијачи који су прешли више од 800 км да би помогли екипи наше школе.

Први дан Светског првенства

У недељу 03. јуна екипа Средње школе је изузетно успешно стартовала на Светском првенству. Убедљиво смо победили екипу из Луксембурга са 2:0 (25:5, 25:11). Велику подршку нашем тиму дао је пун аутобус навијача који је дошао из Великог Градишта да бодри екипу наше школе у групној фази такмичења. У вечерњим часовима присуствовали смо спектакуларном отварању Светског првенства које ће свим присутним остати у дугом памћењу. Снимак свечаног отварања можете погледати на http://video.isf-volleyball2018.org/?video_id=8

Одлазак на Светско првенство у одбојци

Екипа Средње школе из Великог Градишта, као победник државног такмичења и представник Србије, 02. јуна отпутовала је на Светско првенство у одбојци које ће се одржати у Брну у Чешкој од 02. до 10. јуна 2018. На Светском првенству учествују представници 32 земље са свих континената, а наша екипа се налази у групу Ц за представницима Аустрије, Луксембурга и Израела. Екипу Средње школе чине Богдан Станојевић, Боривоје Голубовић, Вељко Бохарев, Лазар Лазаревић, Михајло Стојановић, Милош Попић, Милутин Мијаиловић, Алија Бекрић, Милан Васић, Петар Јанковић, Лазар Стевић и Александар Ђоловић. Професор и тренер је Дејан Милановић. Желимо им пуно успеха!

„Подстицање демократске културе у школама“

Од 24. до 27. маја у Суботици одржана је друга радионица Peer Learning у оквиру пројекта Савета Европе „Подстицање демократске културе у школама“. Учествовало је пет представника пројектног тима Средње школе из Великог Градишта-координатор пројекта Велина Стојковић, Александра Димитријевић, педагог и професори Наташа С. Стевић, Наташа Т. Стевић, Горан Мишић. Представљени су примери добре праксе, као и многобројне активности школа, планиране акционим плановима. Координатор Велина Стојковић била је учесник панел дискусије где је из угла наставника сагледала демократске компетенције и представила новине у Примени стандарда квалитета рада уустанови.Поред успешног рада, посећене су знаменитости града и околине. Други peer learning финализиран је акционим планом за даљу реализацију пројекта.

Државно такмичење из српског језика
друго место Владимир Ђорђевић

Државно такмичење из српског језика – друго место Владимир Ђорђевић У недељу 27.05. у Тршићу је одржано државно такмичење из српског језика и језичке културе. Ученик четвртог разреда наше школе, Владимир Ђорђевић у јакој конкуренцији освојио је друго место.
Честитамо Владимиру и професору Бојану Јелићу.

Подршка општине најбољим спортистима

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, примио је 28. маја, са својим сарадницима, најбоље младе спортисте у овој години како би им уручио награде и на тај начин обележио изузетан успех на такмичењима највишег ранга у земљи. Председник је најбољима овом приликом уручио вредне награде. Џудистима и каратистима подељене су парадне тренерке, а носиоцима златне медаље и кимоно. Мушка екипа одбојкаша Средње школе најбоља је екипа у Србији у 2018. години чиме је одбранила титуле освојене 2016. и 2017. године. Овим успехом обезбедили су пласман на светско првенство ученика средњих школа које ће се одржати од 2. до 10. јуна у Чешкој. Како би се представили у најбољем светлу, општина је за њих обезбедила у комплету парадне и радне тренерке, дрес са шорцом, патике, поло мајце и бермуде и ранчеве. Обративши се присутнима, председник Милић им је честитао на постигнутом успеху, рекавши да ће општина увек стајати уз њих и подржати их на такмичењима, и пожелевши им још много успеха, а одбојкашима – средњошколцима да у Чешкој освоје злато.

СРПСКА ХЕМИЈСКА ОЛИМПИЈАДА
ПРВО МЕСТО НИКОЛА КНЕЖЕВИЋ

Од петка 25. маја до недеље 27. маја у Београду и Новом Саду одржана је Српска хемијска олимпијада која, после одржаног државног такмичења, представља изборно такмичење за Олимпијски тим Србије. Ученик четвртог разреда наше школе, Никола Кнежевић освојио је прво место и пласман на међународну олимпијаду из хемије.
Честитамо Николи и професору Весни Новковић.
Ово је заиста историјски успех за Николу и целу Средњу школу из Великог Градишта. По први пут у 140 година дугој историји школе, један наш ученик учествује на међународној олимпијади у појединачној конкуренцији. Желимо пуно успеха на Међународној олимпијади из хемије која се ове године одржава у Словачкој и Чешкој од 19. јула до 29. јула. Званични резултати.
Извештај са Српске хемијске олимпијаде .

Републичко такмичење из биологије

У недељу 20. маја у Нишу је одржано републичко такмичење из биологије. Средњу школу из Великог Градишта представљао је ученик трећег разреда Владимир Јовановић као победник окружног такмичења. Владимир је на практичном делу освојио максималан број поена, а у укупном збиру веома мало је недостајало да освоји награду на такмичењу. Честитамо Владимиру и професору Горану Мишићу.

Матуранти плешу

У петак 18. маја на градском тргу у Великом Градишту тачно у 12 сати матуранти наше школе по први пут придружили су се Европском денс фестивалу. Уз музику Јохана Штрауса више од 100 матураната наше школе играло је кадрил и тиме су се придружили осталим матурантима из Србије у покушају да оборе Гинисов рекорд у најмасовнјем симултаном плесу. Плес је након добро увежбаних корака, за које су заслужне професорке физичког васпитања Драгана Пајкић и Катарина Јатић, завршен у нешто опуштенијој атмосфери уз ужичко и влашко коло коме су се прикључили и бројни посматрачи. Био је то празник младости и лепоте који су бројни присутни суграђани поздрављани громогласним аплаузима.

Трка мира у Великом Градишту

Ученици и професори Средње школе укључили су се у Трку мира „Peace Run“ која је у петак 18. маја пролазила кроз Велико Градиште. Трка мира је спортска манифестација посвећена миру, складу и пријатељству међу људима и народима света без обзира на њихову националну, расну, верску или политичку припадност. Њена траса пролази кроз већину земаља на свих шест континената.Трка мира је до сада прошла кроз више од 150 земаља света, а њена траса је неколико пута дужа од обима земаљске кугле. Светску Трку мира је 1987. године покренуо индијски спортиста, филозоф и сањар о миру Шри Чинмој и од тада се одржава сваке друге године на глобалном нивоу. Упаљена бакља коју тркачи носе, а која симболизује људске тежње за мирнијим и срећнијим светом, прелазећи из руке у руку, повезује људе са жељом да једнога дана у свету владају мир, љубав, склад и јединство.

Предавање представника полиције – Матура 2018

Предавање представника полиције – Матура 2018 У оквиру пројекта „Матура 2018“ и акције које заједно спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство унутрашњих послова у свечаној сали наше школе у среду 16. маја представници полицијске станице из Великог Градишта одржали су предавање ученицима завршних разреда наше школе. На предавању су обрађене теме: насиље у партнерским односима, последице злоупотребе наркотика и поштовање полицијских службеника.

Републичко такмичење – књижевна олимпијада

У недељу 13. маја у Сремским Карловцима одржано је републичко такмичење у познавању књижевности. Нашу школу представљала су четири такмичара. Ученица другог разреда Катарина Милошевић освојила је друго место, а ученик трећег разреда Растко Јокић освојио је треће место. Честитамо Катарини и Растку на великом успеху као и професору Сањи Ђокић.

Државно првенство – џудо

На државном првенству у џудоу одржаном 12. маја, ученица првог разреда Ана Милошевић освојила је друго место у јуниорској конкуренцији. Честитамо Ани.

Државно такмичење из хемије – друго место

На државном такмичењу из хемије одржаном у Београду од 11. до 13. маја нашу школу и браничевски округ представљао је ученик четвртог разреда Никола Кнежевић. Никола је у јакој конкуренцији освојио друго место и пласман на Српску хемијску олимпијаду која представља изборно такмичење за олимпијски тим Србије на међународној хемијској олимпијади. Четитамо Николи и професору Весни Новковић и желимо пуно успеха на Српској хемијској олимпијади.

Државно првенство за пионире у одбојци

Од петка 11. маја до недеље 13. маја Велико Градиште било је организатор државног првенства за пионире у одбојци. Ученици наше школе Милан Васић, Вељко Лукић, Лазар Стевић, Милутин Мијаиловић, Стеван Лукић и Драган Илић у саставу екипе ВГСК освојили су прво место. Честитамо свим ученицима и професору и тренеру Дејану Милановићу.

Дан демократске културе

У Средњој школи у Великом Градишту 11. маја одржан је Дан демократске културе у оквиру имплентације пројекта ,,Подстицање демократске културе у школама’’ подржан од Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Саветом Европе и Европском унијом. Пројекат укључује 20 основних и средњих школе из Србије које су се обавезале да измене своју наставну праксу, унапреде примену антидискриминаторних принципа заснованих на нашим националним стандардима, али и моделима Савета Европе. Наша школа је одабрала да ради на побољшању три компетенције: отвореност према културној разноврсности, решавање сукоба и грађански дух.

Наши запослени и ученици припремили су: Собу знаменитих Градиштанаца, изложбу „Очување дивљег живота – предуслов за демократију“, радионицу са родитељима „Медијација у нашој школи“. Додељене су награде ученицима за најбоље кратке филмове. Удружење жена из Тополовника припремило је изложбу радова и правиле су традиционална влашка јела у сарадњи са нашим ученицима смер кувар.
Нашу школу тог дана посетила су деца из предшкоске установе „Мајски цвет“ и основне школе из Великог Градишта, представници Савета Европе, као и представници установа из града и школа из окружења.
Општи утисак је да је Дан демократске културе одлично организован и да је у потпуности испуно свој циљ.
Детаљан извештај можете погледати на SAT TV.

Дан демократије – соба знаменитих Градиштанаца

У оквиру обележавања Дана демократије у Средњој школи у Великом Градишту 11. маја у кабинету историје направљена је изложба о познатим Градиштанцима. Наши ученици су упознали грађанство, а пре свега ученике Средње школе, Основне школе и Предшколске установе „Мајски цвет“ из Великог Градишта са ликом и делом најзнаменитијих особа из Великог Градишта. Представљени су Милоје Васић, Милан Бесарабић, Жанка Стокић, Милица Јанковић, Марија Михајловић, Властимир Павловић Царевац, Павле и Ђорђе Ђорђевић и Слободан Ковач. Сви присутни су пуно тога сазнали о животу и делу ових познатих људи који су или рођени или су део свог живота провели у Великом Градишту.

Дан демократије – изложба Удружења жена из Тополовника

О оквиру обележавања Дана демократије 11. маја, кабинет физике наше школе био је претворен у својеврстан музеј. Чланице Удружења жена „Тополовчанке“ направиле су изложбу традиционалне српске и влашке народне ношње, као и предмета који су се некад користили у свакодневном животу. Такође су, заједно са ученицима наше школе смер кувар, спремали традиционална влашка јела. Ученици Средње школе и Основне школе, као и полазници Предшколске установе „Мајски цвет“ са великим интересовањем су обилазили ову заиста оригиналну поставку. Захваљујемо се Удружењу жена из Тополовника на помоћи у организацији Дана демократије у нашој школи.

Дан демократије у учионици биологије

Дан демократије који је одржан у нашој школи 11. маја обележен је и у учионици за наставу биологије. Желели смо да у грађанској свести додатно подстакнемо, проширимо и продубимо потребу за очувањем изузетног природног наслеђа које поседујемо у овим крајевима, на ободу Ђердапа, највећег националног парка у Европи, оличеног пре свега у великом биодиверзитету. Ученици првог и другог разреда су упознали грађанство са законом заштићеним врстама животиња (сисара, птица, гмизаваца, водоземаца, риба, мекушаца, подгрупа зглавкара и др.) и дивљим, коровским биљкама, које су суштински корисне, свака на свој начин (медоносне, природни пестициди, јестиве, лековите, станиште законом заштићених животиња, извор кисеоника и органске материје и друго). Неколико десетина ученика створило је сајамску атмосферу, а посебно задовољство је било посматрати како старији ученици, кроз игру, питалице и ведар разговор, поучавају предшколце и ученике ниже основне школе о значају очувања разноврсности живог света.

Пројекат „Пет до дванаест“ – трибина

Пројекат „Пет до дванаест“ – трибина У оквиру пројекта „Пет до дванаест! Док не буде касно“ у петак 11. маја у Средњој школи у Великом Градишту организована је трибина о повезаности породичног и вршњачког насиља. На трибини су говорили директор школе Зоран Ташић, педагог Александра Димитријевић, професори Вера Стокић и Велина Стојковић које су као наставници/ментори укључене у овај пројекат и Јелена Златкова – аутор и координатор пројекта. У завршном делу, учесници су имали прилику да погледају монодраму „Данас сам добила цвеће“ у извођењу Миљане Миловић. На самом крају трибине, волонтер удружења „Свет речи“, Андрија Пантић говорио је о утицају породичног насиља на живот детета.
Средња школа из Великог Градишта и Удружење грађана „Свет речи“ из Велике Плане су дугогодишњи партнери. Сарадња је започета 2005. године на пројекту превенције трговине људима.

Позивница

Тим вршњачких медијатора

Након обуке у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама у Србији" наша школа оформила је Тим вршњачких медијатора. Заједно са професорима Наташом Т.Стевић, Биљаном Лукић и педагогом Александром Димитријевић, ученици су радили на развијању вештина неопходних за медијацију и стицању знања о том процесу. 11.5.2018.у оквиру Дана демократије у нашој школи, представиће родитељима и наставницима свој Тим и умеће у једној од радионица.

Окружно такмичење из историје

У суботу 28. априла у Техничкој школи у Костолцу одржано је окружно такмичење из историје. Нашу школу представљало је осам такмичара. Најбољи резултат и пласман на државно такмичење остварили су ученици првог разреда Емилија Ђокић и Милош Јанковић. Честитамо Емилији и Милошу и професору Ненаду Михајловићу. Пуно успеха на државном такмичењу које ће се одржати средином маја у Зрењанину.

Окружно такмичење из српског језика

У суботу 28. априла Средња школа из Великог Градишта била је домаћин најбољим ученицима Браничевског округа у познавању српског језика и језичке културе. На такмичењу је учествовало 32 ученика из Пожаревца, Петровца на Млави, Кучева, Жагубице и Великог Градишта. Ученик четвртог разреда наше школе Владимир Ђорђевић освојио је треће место. Честитамо Владимиру и професору Бојану Јелићу.

Међуокружно такмичење у футсалу

У уторак 24.04. у Рековцу одржано је међуокружно такмичење у футсалу. Средња школа из Великог Градишта као представник браничевског региона освојила је треће место. Честитамо свим фудбалерима и професорки Драгани Пајкић.

"Европски дневник" – награда на конкурсу

Ученица прве године гимназије наше школе, Луна Јовановић, конкурисала је у оквиру наградног конкурса за креативне и иновативне радове "Европски дневник" Делегације Европске уније у Републици Србији. На наше велико задовољство и понос, њен рад је један од награђених радова, на тему "Реци, НЕ трпи!"
Награђене су само четири школе (Лесковац, Велико Градиште, Нови Сад и Крагујевац).
Овај конкурс покрива теме обрађене у публикацији „Европски дневник" која има за циљ да олакша информисање о Европској унији, њеним вредностима и могућностима које пружа младима. Теме овогодишњег конкурса биле су: активно грађанство, здрав живот, превенција насиља, паметно учење, одржива економија и бројне друге теме повезане са ЕУ.
Луна ће као награду добити пут од седам дана у три европска града, Будимпешту, Праг и Беч, у пратњи свог ментора, професорке Бојане Пршендић. Честитамо и желимо јој пуно успеха у даљем раду.

Резултати наградног конкурса за израду кратког филма

Поводом пројекта ЕУ "Подстицање демократске културе у школама", Средња школа у Великом Градишту расписала је наградни конкурс за ученике школе за израду кратког филма на следеће теме:
1. Упознајте Милоја Васића - једног од 100 најзнаменитијих Срба;
2. Пут од свађе до помирења;
3. Моја школа - школа отворена за различитости;
Након жирирања и прегледа "лајкова" жири састављен од професора и ученика наше школе донео је следећу одлуку:
Прочитајте целу вест...

Еколошка акција чишћења Дунава код Сребрног језера

У уторак 24. априла организатори музичког фестивала “Уранак“ у сарадњи са ученицима Средње школе из Великом Градишту организовали су пролећно чишћење дела Дунава код Сребрног језера. Сви млади који су учествовали у сређивању речног полуострва, тзв. “шпица“, на Дунаву код Сребрног језера, њих око педесет, од стране организатора фестивала, награђени су картама за фестивал „Уранак“.

Окружно такмичење у рецитовању – прво место

У петак 20.04. у Жагубици је одржано окружно такмичење у рецитовању ученика браничевског округа . Средњу школу из Великог Градишта представљала су три ученика. Прво место и пласман на републичко такмичење освојила је ученица трећег разреда Теодора Урошевић. Теодора је рецитовала песму „Како написати песму о Теодори“ коју је написао професор наше школе Игор Мишуровић. Честитамо Теодори и професору Игору и желимо пуно успеха на републичкој смотри рецитатора која ће бити одржана у Ваљеву.

Окружно такмичење у футсалу – прво место

На окружном такмичењу у футсалу одржаном у Пожаревцу у петак 20.04. ученици наше школе постигли су велики успех. Мушка екипа освојила је прво место и пласман на међуокружно такмичење које ће се одржати у Рековцу 24.04. Честитамо свим фудбалерима и тренеру – професорки Драгани Пајкић и желимо пуно успеха на међуокружном такмичењу.

Међуокружно такмичење из хемије

У суботу 14.04. у Пожаревцу је одржано међуокружно такмичење из хемије за ученике Браничевског и Подунавског региона. Ученик четвртог разреда наше школе Никола Кнежевић освојио је прво место и пласман на државно такмичење које ће се одржати у Београду. Честитамо Николи и професору Весни Новковић и желимо пуно успеха на државном такмичењу!

Окружно такмичење – књижевна олимпијада

У суботу 14.04. у Пожаревцу одржан је окружни ниво такмичења – књижевна олимпијада. Ученици наше школе остварили су велики успех. Ученице другог разреда Тијана Животић и Катарина Милошевић освојиле су прво место. Растко Јокић, ученик трећег разреда освојио је прво место. Владимир Ђорђрвић, ученик четвртог разреда освојио је друго место. Емилија Ђокић, ученица првог разреда освојила је треће место. Тијана, Катарина, Растко и Владимир изборили су пласман на државно такмичење које ће се одржати у Сремским Карловцима. Честитамо ученицима и професорима Сањи Ђокић и Бојану Јелићу и желимо пуно успеха на државном такмичењу!

Републичко такмичење из трговинског пословања

Републичко такмичење из трговинског пословања У петак 13.04. и суботу 14.04. у Пожаревцу је одржано републичко такмичење ученика средњих школа, смер трговац из предмета трговинско пословање. Нашу школу представљали су Милица Прица и Јована Степић у пратњи професора Снежане Рашић.

Међународно такмичење у печењу
„Креирајте и испеците вашу Европу“

Ученици III5 одељења, смер кувар, и наставници Симић Мирко и Тања Јовановић са задовољством су се одазвали позиву Илеу института из Улма Немачка и образовне Дунавске мреже Данет да учествују на такмичењу у печењу разних креација од хлебног теста. Умесили су, обликовали и испекли две корпице од теста и 12 жутих звездица које на плавој подлози представљају симбол ЕУ.

Обучавање школских медијатора

У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама у Србији“ једна од активности наше школе била је обучавање школских медијатора. Ученици другог и трећег разреда наше школе, заједно са професорима Наташом Т.Стевић, Биљаном Лукић и педагогом Александром Димитријевић, у петак 30.03. отпочели су део активности које имају за циљ унапређивање вештина ученика за решавањем конфликтних ситуација ненасилним путем и формирање групе вршњачикх медијатора.

Пројекат „Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља“

У оквиру пројекта „Вршњачком едукацијом против дигиталног насиља“ 28.03. у Техничкoj школи у Великој Плани, организован је тренинг за ученике - вршњачке едукаторе и професоре - менторе. Циљ пројекта је информисање, едуковање и подизање свести деце и младих , наставника, родитеља и шире локалне заједнице о проблему дигиталног насиља, њихово мотивисање на преузимање активне улоге у својој околини кроз подстицање акција креативног деловања које доприносе елиминацији овог проблема. Тренинг је одржала Ана Мирковић из Института за дигиталне комуникације. Пројекат спроводи Удружење „Свет речи“ из Велике Плане уз подршку Теленор Фондације. Вршњачки едукатори Средње школе у овом пројекту су ученице друге године Тијана Животић и Катарина Милошевић и ученице треће године Ивана Даутбашић и Катарина Илић. Ментор вршњачким едукаторима је професорка Велина Стојковић.

Изложба о Милутину Миланковићу

У Средњој школи у Великом Градишту у понедељак 26.03. свечано је отворена изложба о Милутину Миланковићу, једном од највећих српских научника. У организацији Удружења Милутин Миланковић из Београда и Средње школе из Великог Градишта уз помоћ локалне самоуправе општине Велико Градиште велики број ученика, професора, директора јавних предузећа и установа упознао се са животом и делом нашег славног научника.
Наставак...

Окружно такмичење из биологије

25. марта у Петровцу одржано је окружно такмичење из биологије за ученике средњих школа Браничевског региона. Нашу школу представљало је осам ученика. Ученик трећег разреда, Владимир Јовановић освојио је прво место, а ученица четвртог разреда, Ивана Стојковић освојила је треће место. Владимир је освојеним првим местом изборио учешће на државном такмичењу.
Честитамо такмичарима и професору Горану Мишићу!

Недеља дигиталних вештина 2018.

Годишња европска дигитална кампања која се организује у циљу промоције нових технологија, стицању вештина и многобројним могућностима онлајн света. Кампања се организује сваке године у марту под покровитељством организације -Телецентри Европе- која представља мрежу телецентара.
Ове године "Недеља дигиталних вештина" одржала се од 19-25. марта и у нашој школској библиотеци - ИнфоЦентру са темом "е-Путовање". Реч је о електронској онлајн резервацији, куповини као и употреби „self checkin“ киоска за самосталну пријаву путника на лет.
Путем презентација, симулација и разговора библиотекарке Драгана Стокић и Весна Новковић, oдржале су промоцију онлајн процедура пре самог путовања и помогле сваком заинтересованом да сазна о начину коришћења ИК Технологија на аеродромима, које још увек збуњују и најискусније путнике.

Републичко такмичење – џудо

21. марта у Кикинди одржано је републичко такмичење у џудоу за ученике средњих школа. Ученици наше школе постигли су велики успех. Средњу школу представљало је четири ученика. Ученица четвртог разреда, Зорана Благојевић освојила је друго место и сребрну медаљу, као и ученица првог разреда, Ана Милошевић.
Честитамо Зорани и Ани на великом Успеху!

Светски дан воде

У сарадњи са представницама Туристичке организације Велико Градиште, ученици Средње школе су 22.3.2018. године у оквиру акције екосекције обележили Светски дан воде. Деливши по насељу пригодне поруке, разговарали су са грађанством о значају, заштити и очувању воде. У организацији акције учествовали су професори Данијела Парезановић и Горан Мишић, а у реализацији ученици Милица Врачарић, Никола Настасијевић, Теодора Раденковић, Наташа Рајчић, Милош Бранковић, и други.

Циклус француског филма „Удахни живот“

Средња школа из Великог Градишта, Народна библиотека „Вук Караџић“ и Француски институт организују приказивање циклуса француског филма „Удахни живот“. Позивамо Вас да од 26. до 29. марта у свечаној сали Средње школе и просторијама библиотеке „Вук Караџић“ доживите боју, машту и емоцију којима су испуњени филмови чији су протагонисти адолесценти. Упозанајте њихову свакодневицу, погледајте свет њиховим очима. Откријте које су њихове наде, визије будућности и битке које воде да би остварили своје снове и постали своји, уместо да их савремено друштво прегази.

Окружно такмичење из енглеског језика

У недељу 18.03. у Смедеревској Паланки одржано је окружно такмичење из страних језика. Ученица четвртог разреда наше школе, Бојана Станковић стекла је право учешћа на државном такмичењу. Честитамо Бојани и професорки Велини Стојковић и желимо пуно успеха на следећем нивоу такмичења.

Програм размене средњошколаца АФС - Интеркултура Србија

У оквиру међународног програма размене средњошколаца АФС - Интеркултура Србија, у нашој школи су у периоду од 10. до 17. марта боравили Фју Ронгрој са Тајланда и Исак Израел Санабриа из Парагваја. Ови ученици су у Србији у овиру истог програма од септембра 2017. године и смештени су у породицама домаћинима у Новом Саду, односно Врбасу где похађају школу. Осим што су се дружили са својим вршњацима, похађали часове у нашој школи, ишли на спортске утакмице и тренинге, Фју и Исак Израел су, захваљујући својим љубазним домаћинима, породици Васић и породици Младеновић обишли и Голубачку тврђаву и Сребрно језеро.

Такође, уз помоћ својих домаћима припремили су и презентације о својим земљама за ученике и професоре наше школе, тако да смо научили нешто ново о овим лепим и далеким зељама, Тајланду и Парагвају, њиховим егзотичним културама, богатој историји, традицији, језику, гастрономији, уметности... Фју и Исак Израел остају у Србији до јула 2018, а верујемо да ће до тада бар још једном доћи у Велико Градиште.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ – КАРАТЕ

На републичком такмичењу у каратеу одржаном у Смедереву 17.03. ученица наше школе Марија Ђорђевић остварила је изузетан успех. У јакој конкуренцији освојила је друго место. Честитамо Марији!

Трибина „Завичајно културно наслеђе“

У организацији Средње школе и Народне библиотеке ,,Вук Караџић“ у Великом Градишту у свечаној сали Средње школе 16. марта одржана је за ученике и њихове професоре трибина ,,Завичајно културно наслеђе“. На трибини је промовисана књига Душана Станковића ,,Велико Градиште и околна села кроз векове“.

Овај догађај реализован је у оквиру пројекта ,,Подстицање демократске културе у школама у Србији“. Пројекат је подржан од Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Саветом Европе. Организатор трибине је професор Весна Новковић, члан пројектног тима. Истог дана, у вечерњим часовима трибина је одржана и у Народној библиотеци - Вук Караџић.

Пројекат „Пет до дванаест“

У оквиру пројекта "Пет до дванаест! Док не буде касно", 14.3.2018. у Гимназији у Великој Плани организоване су две обуке. Тренинг за професоре и тренинг за уценике. Циљ пројекта је формирање 10 тимова за подршку деци и младима из породица у којима је присутно породично насиље. Обуку су држале Биљана Лајовић - психолог, саветница за борбу против насиља у Министарству просвете и Смиља Синђелић - психолог. Пројекат спроводи Удружење "Свет речи" уз подршку Екуменске иницијативе жена, а Средња школа из Великог Градишта је учесник пројекта. Учесници из наше школе били су ученици Дајана Крсмановић и Вук Стефановић, професор Вера Стокић и Александра Димитријевић, педагог.

Сајам образовања 2018.

Ученици и професори Тима за каријерно вођење и саветовање наше школе посетили су 9. марта 2018. у хотелу Crowne Plaza у Београду Сајам Образовања, који већ 15 година помаже младима из Србије и региона у њиховом избору образовања и будућих каријера. Ове године сајам је одржан под слоганом "Шта уписујеш ?" На једном месту наши ученици могли су да се упознају са програмима преко 100 високих школа и факултета из Србије и иностранства, како државних тако и приватних. Високе школе и факултети представили су своје програме, амбасаде програме стипедија, а агенције своје програме размене ученика. Свечаном отварању су присуствовали ректори, декани, професори, као и представници медија. Приликом свечаног отварања сајма проглашен је и „Омиљени професор Србије 2018.“

Окружно такмичење у џудоу

У суботу 10.03. у Краљеву одржано је окружно такмичење у џудоу. Ученици наше школе остварили су велики успех. Ана Милошевић, ученица првог разреда освојила је прво место. Лазар Лазаревић, ученик другог разреда освојио је друго место. Урош Милошевић, ученик трећег разреда освојио је прво место. Зорана Благојевић, ученица четвртог разреда освојила је прво место. Сви наши такмичари стекли су пласман на републички ниво такмичења које ће бити одржано у Кикинди. Честитамо свим такмичарима и желимо пуно успеха и на републичком такмичењу.

Осмомартовска радионица

Поводом 8. марта, одржана је ликовна радионица у просторијама наше школе. Одазвао се велики број ученика који је радио на изради оригами цветова и честитки које ће делити лепшем полу на њихов дан.

Онлајн курсеви енглеског језика

Средња школа из Великог Градишта је у сарадњи са компанијом LINKgroup обезбедила бесплатне онлајн курсеве енглеског језика за своје ученике.
ITAcademy као део компаније LINKgroup овим курсевима пружа одличну прилику ђацима који желе да усаврше и унапреде своје знање енглеског језика да постану што успешнији у даљем образовању и касније у послу.
Пет најуспешнијих ученика школе у школској 2017/2018 години добиће поклон код са којим ће остварити право на бесплатан онлајн курс у периоду од јуна до августа. Ђаци који добију поклон код могу се пријавити на следећој страни https://www.it-akademija.com/poklon-kurs-za-skole.
Позивамо све ђаке да се активно укључе у усавршавање знања енглеског језика како би тиме себи отворили што више могућности за дање образовање и развој каријере.

Национални дан књиге

У Народној библиотеци "Вук Караџић" у Великом Градишту 28.2.2018. године обележен је Национални дан књиге.
Својим књижевним радом и стваралаштвом представила се професорка књижевности Биљана Миловановић Живак из Пожаревца. Програму су присуствовали ученици Средње школе са својим професорима.

Семинар „Умеће комуникације“

Од 23. до 25. фебруара у Средњој школи организован је семинар „Умеће комуникације – како да говоримо и слушамо да би ученици хтели да нас чују и разговарају са нама“. Семинар су водиле Ирена Лободок Штулић и Милка Михаиловић испред Тима Психокод из Београда.
16 професора наше школе успешно су завршили обуку чиме је Средња школа искористила средства добијена од Министарства просвете, науке и технолошког развоја као једна од најуспешнијих школа у Србији у 2017. години.

Сајам туризма 2018.

Наша школа 23.02.2018. посетила је овогодишњи Међународни сајам туризма у Београду. Професори економске групе предмета и ученици профила туристички техничар, кувар и конобар имали су задовољство да буду једни од преко 59000 посетилаца колико је имао овогодишњи сајам.
Наше ученице Матејић Милица, Стојадиновић Љубица и Недељковић Александра биле су на штанду ТО Велико Градиште, а ученици Јован Јовановић и Лазаревић Алекса послуживали су на коктелу који је приредила општина Велико Градиште после своје успешне презентације. Свим ученицима је ова стручна посета употпунила стечено знање из области туризма.

ДОЧЕК ОДБОЈКАША – ПРВАКА СРБИЈЕ

У петак 23.02.2018. ученици и професори Средње школе свечано су дочекали мушку одбојкашку екипу школе која је освојила прво место на државном такмичењу и пласман на светско првенство ученика средњих школа. Сви заједно у холу школе прославили смо велики успех и трећу узастопну титулу.
Екипу Средње школе чине: капитен Богдан Станојевић, Боривоје Голубовић, Вељко Бохарев, Александар Ђоловић, Петар Јанковић, Милош Попић, Михајло Стојановић, Лазар Лазаревић, Милутин Мијајловић и Лазар Стевић. Све честитке иду и њиховом тренеру Дејану Милановићу.

ПРВАЦИ СРБИЈЕ

На државном такмичењу ученика средњих школа одржаном у Пријепољу 21-22.02. наша мушка одбојкашка екипа освојила је прво место. Тиме је постала најбоља екипа у Србији у 2018. години и одбранила титуле освојене 2016. и 2017. године. Редом су побеђиване екипе средњих школа из Владичиног Хана, Новог Сада и Љига и на крају у финалу побеђена је екипа средње школе из Горњег Милановца. Све победе су остварене без изгубљеног сета са максималним резултатом 2:0.
Наши одбојкаши су као најбоља екипа у Србији обезбедили пласман на СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ученика средњих школа које ће се одржати од 2. до 10. јуна у Чешкој.
Свака част момци! Средња школа и цело Велико Градиште је поносно на вас!

Само ти читај!

У среду, 21.фебруара у Средњој школи у Великом Градишту, обележен је Међународни дан матерњег језика под називом "Само ти читај".

Ученик трећег разреда гимназије, Растко Јокић, је у цркви, после јутарње литургије, прочитао Завештање језика, речи Стефана Немање, изговорене на самртној постељи, које је записао његов син Растко-Свети Сава.
У 5 до 12 на разгласу школе ученице, Анђела Милићев и Јована Мишић прочитале су пригодан текст о језику и најавиле приредбу која ће бити одржана, поводом истог дана.
У исто време у школској библиотеци, песник, професор Драгош Павић, читао је своје песме ученицима и разговарао са њима.

Радионица „Безбедно и сигурно“

Поводом 5.фебруара, Међународног дана безбедног Интернета професор рачунарства и информатике Биљана Лукић организовала је са ученицима првог разреда радионицу „Безбедно и сигурно“. Ова активност обухватила је 63 ученика у којој су они радили анкету о безбедности на Интернету, учествовали у презентацији безбености у дигиталном окружењу, износили своја мишљења о постављеним тврдњама и смишљали и излагали слогане и пароле који могу да упозоре на потенцијалну опасност. Ученици су научили и обновили како да препознају и да се заштите од могућих опасности у дигиталном свету, где је граница између насилника и жртве, коме да се обрате када препознају опасност.

Прослава Светог Саве

27. јануара 2018. године Средња школа из Великог Градишта прославила је своју славу Светог Саву. На почетку смо чули Светосавску химну у заједничком извођењу ученика основне и ученика Средње школе из Великог Градишта. Затим се приступило резању славског колача. Потом је директор школе, Зоран Ташић, у свом говору подсетио све присутне на активности и резултате у претходној години, која је била веома успешна. Том приликом, директор је ставио акценат на успехе ученика на такмичењима, освојена прва места на државним такмичењима ученика Николе Кнежевића и Растка Јокића, друго место Немање Милошевића, прво место наших одбојкаша и друго место фудбалера као и друго место на Балканијади Тијане Стојиљковић. Потом је поменуо учешће школе у пројекту „Сарадњом до знања“ у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја као и учешће школе у пројекту „Подизање демократске културе у школама“ у организацији Савета Европе. Подсетио је присутне и на отварање издвојеног одељења гимназије Средње школе у Голупцу. Затим је најавио планове за нареду годину – промену имена школе, отварање новог образовног профила посластичар и улазак школе у систем дуалног образовања.

У наставку програма, Светосавску беседу читао је матурант Владимир Ђорђевић, затим су приказани најбољи кратки филмови ученика рађени на тему Милоја Васића, а потом су ученици наше школе извели представу у режији професора Ненада Михајловића. По завршетку представе, дружење је настављено у холу школе уз пригодан коктел.

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ – ОДБОЈКАШИ ПРВО МЕСТО

25. јануара у Смедереву одржан је међуокружни турнир у одбојци за ученике средњих школа.
Браничевски округ представљала је Средња школа из Великог Градишта као победник окружног турнира. У првој утакмици наша мушка одбојкашка екипа победила је школу из Смедерава са 2:0, а у финалу наши одбојкаши победили су екипу школе из Параћина са 2:0.
Тим победама освојили су прво место и пласман на државно такмичење. Честитамо и желимо пуно успеха на државном такмичењу.

Активности у екосекцији

Еколошка секција наше школе је традиционално била беома активна у првом делу школске године. Чланови су реализовали низ активност. Реализовано је 7 акција раздвајања сакупљеног папира и картона. Континуирано су сакупљани чепови, лименке и батерије. Обележен је Међународни дан пешачења. По два представника одељења узели су учешће. У сарадњи са Општином из Великог Градишта, екипа наших ученика узела је учешће у акцији пошумљавања градске површине. Два пута је посећено прихватилиште за псе „ПУЖ“. Успостављен је контакт са Центром за заштиту сова Србије у Новом Саду. Акцијом је озваничено залагање за смањење нивоа буке у животној средини. Иницијатори и реализатори свих активности су професори Гораном Мишићем (координатор), Милена Васић, Сања Ђокић, Ивана Боснић, Јелена Бунчић, Александра Димитријевић, Катарина Јатић, Биљана Јовановић и Славица Тодоровић.

Трговци у Београду

У уторак 26.12. ученици наше школе, смер трговац, у оквиру реализације практичне наставе посетили су тржни центар „Ушће“ и Београдски сајам. Ученици су кроз практичне примере видели како се одвија рад у великом трговинском центру, а на сајму су се упознали са радом различитих типова продавница.

Један у милион

У четвртак 21.12. у Свечаној сали Средње школе за ученике трећег разреда, који су у току полагања возачког испита, одржана је трибина о безбедности у саобраћају.
Специјалан гост трибине био је Милан Митић из Пожаревца, момак који је преживео тешку саобраћајну несрећу приликом вожње мотора у пијаном стању, који је провео у коми 40 дана и чије су су шансе за преживљавање биле један у милион. Милан је присутнима испричао како је и зашто до несреће дошло, а стицајем срећних околности и великом упорношћу и вољом, преживео је, поново научио да хода и сада живи свој, како каже, други живот.
Са трибине је упућена порука младима у циљу подизања свести о безбедној вожњи.

Окружно такмичење – одбојка

У понедељак 18.12. у Пожаревцу је одржано окружно такмичење у одбојци. Мушка екипа наше школе освојила је прво место и пласман на међуокружно такмичење, а женска екипа је освојила друго место. Честитамо свим такмичарима, а мушкој екипи желимо пуно успеха на међуокружном такмичењу.

Посета ученика Средње школе у Великом Градишту Фестивалу науке

15. децембра 2017. године ученици наше школе, уз организацији професора Биљане Лукић, Весне Новковић и Горана Мишића, посетили су Фестивал Науке у Београду који је ове године имао слоган “Наука један на један”. Ученици су учествовали у огледима из хемије, физике, биологије, астрономије, информатике, вештачке интелигенције… Они су испробавали различите ситуације у саобраћају, сазнали много тога о здравој исхрани и пружању прве помоћи угроженима. Овај догађај посетило је 56 наших ученика.

Пријем на Старом двору

15.12.2017. заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, на новогодишњем пријему у Старом двору, поздравио je волонтере и добровољне даваоце крви. На пријему, који традиционално организује Институт за трансфузију крви Србије, додељена су признања најуспешнијим срединама у области добровољног давања крви у 2017. години. ДИЈАМАНТСКУ ПЛАКЕТУ ШАМПИОН СОЛИДАРНОСТИ добило је Велико Градиште. Заменик председника општине Слађан Марковић упутио је велику захвалност на хуманости и ширењу идеје давалаштва крви, даваоцима и волентерима Црвеног крста, а ученицима Средње школе у Великом Градишту. Тиме смо још једном показали добру сарадњу са локалним институцијама и подстицање ученика на хуманизам и волонтеризам.

“Зато што те се плашим”

У четвртак, 14.12 у Културном центру у Великом Градишту организован је програм превенције вршњачког насиља под називом “Зато што те се плашим“ намењен ученицима првог и другог разреда Средње школа у Великом Градишту, у организацији Општине Велико Градиште. Први део програма чини истоимена представа, која даје приказ добрих и лоших понашања и учи младе људе да је једино право решење проблема здрава комуникација. Порука упућена кроз текст представе младима, који покушавају да пронађу себе у друштву поремећених вредности, у коме је важније шта носиш на себи од онога што носиш у себи, јесте да је излаз грађење свог става, а не прихватање свега што околина намеће.
Главну улогу тумачи глумац Иван Јевтовић, који потписује и режију, а у представи играју још и Милена Николић и Дејан Јајчанин. У другом делу програма деци се обраћа проф. др. Ратко Божовић, социолог културе понашања. Током свог излагања професор упућује децу у проблем вршњачког насиља, а затим са њима дискутују о представи и теми којом се она бави.
У трећем делу програма од деце се тражи да глумцима сугеришу како да реше одређене конфликте из представе. Глумачка екипа сценски дочарава предлоге, тако да деца активно учествују у програму.

Активност тима за каријерно вођење и саветовање

У оквиру планираних активности тима за каријерно вођење и саветовање у свечаној сали Средње школе у организацији Биљане Лукић, проф.рачунарства и информатике, 13.12.2017. одржано је предавање за матуранте. Предавач је био Иван Милосављевић, некадашњи ученик наше школе, сада филмски продуцент и монтажер. Он је ученицима представио свој развојни пут и каријеру коју је започео у Средњој школи у Великом Градишту. Приказао је исечке из својих филмова и причао о пријемном испиту и студирању на ФДУ, студентском животу, пословним ангажманима у току студија и о пројектима на којима је радио након дипломирања. Предавање је завршено непосредним разговором матураната и Ивана Милосављевића.

Ликовна радионица

12. децембра, у свечаној сали Средње школе у Великом Градишту одржана је ликовна радионица. У овој радионици учествовали су ученици наше школе од првог до четвртог разреда, а креативнији радови красиће зидове наше школе. Организатори радионице биле су професорке Бојана Пршендић и Сања Стефановић.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

11.12.2017. у нашој школи обележен је Међународни дан људских права. У организацији Ђачког парламента за ученике треће и четврте године организовано је предавање које је одржао професор Миљан Вељковић на тему људских права као и радионица коју је одржала професорка Велина Стојковић. Обележавање међународног дана људских права представља једну од активности пројекта „ Подстицање демократске културе у школама“. Активности је присуствовало 24 ученика, а циљ је био подићи свест о људским правима, узроцима који воде угрожавању тих права као и начинима да се у свакодневним ситуацијама поштују права свих људи.

Промоција збирке песама

У четвртак 07.12. у свечаној сали Средње школе одржана је промоција збирке песама „Суза старог кестена“ аутора Драгоша Павића. О песмама су говорили мр Љубимка Блажевић, рецезент и Ненад Михајловић, професор Средње школе. Драгош Павић је професор српског језика и књижевности који је дуго година радио као професор у Средњој школи у Великом Градишту, а ово је његова пета збирка песама. Издавач ове збирке песама била је Средња школа.

Посета министра просвете

06.12. представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја посетили су у Голупцу издвојено гимназијско одељење Средње школе из Великог Градишта. Делегацију су чинили гдин. Младен Шарчевић, министар просвете, Ана Ланговић Милићевић, државни секретар, Весна Недељковић, помоћница министра за предшколско и основно образовање, Марко Попадић, шеф кабинета министра и Тања Крстонијевић, саветница министра за медије. Посети су присуствовали др Небојша Мијовић, председник општине Голубац, Велиша Јоксимовић, начелник Школске управе Пожаревац, директор Средње школе, Зоран Ташић, професори и ученици Средње школе издвојеног одељења у Голупцу. Министар је похвалио организацију рада у одељењу средње школе које је образовано у складу са стратегијом повећања ученика обухваћених гимназијским образовањем дефинисаном у Стратегији развоја до 2020. године и најавио даљу подршку Министарства.

„Побољшање сарадње између школе и привреде“

У уторак 05.12. у Београду у хотелу „Radissson Blue Old Mill“ одржана је финална конференција регионалног пројекта „Побољшање сарадње између школа и привреде“. Средња школа из Великог Градишта је учесник овог пројекта који се од 2014. године спроводи у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, а у организацији КултурКонтакта из Аустрије.
Трогодишњи пројекат који је 2016. године проглашен за узорни пројекат Дунавске стратешке регије бавио се сарадњом школа и привреде, успостављањем, управљањем и осигурањем квалитета у средњем стручном образовању. Као резултат рада добијен је Приручник за организатора практичне наставе. Конференцији су присуствовали помоћник министра просвете задужен за средње школе Александар Пајић и помоћница министра задужена за дуално образовање Габријела Грујић, амбасадор Републике Аустрије у Србији Johannes Eigner, водитељ за образовање КултурКонтакта Monika Mott, директор Завода за унапређивање квалитета образовања Златко Грушановић, представници Привредне коморе Републике Србије и представници школа учесница пројекта. Средњу школу представљао је директор, Зоран Ташић.

Трибина „Стоп породичном насиљу“

У уторак 05.12. у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште, поводом обележавања “16 дана активизма против насиља над женама“, у организацији Министарства унутрашњих послова, одржана је трибина под називом “Стоп породичном насиљу“.
О овој изузетно осетљивој и актуелној теми говорили су командир Полицијске испоставе и инспектор криминалистичке полиције у Великом Градишту, јавни тужилац, Саша Милојковић, и директорка Центра за социјални рад Велико Градиште и Голубац, Неда Брајковић.
Предавању су присуствовали и ученици завршних разреда Средње школе у Великом Градишту са професорима и школским педагогом.

Предавање - СИДА

У понедељак 04.12. у оквиру обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, представници Дома здравља Велико Градиште предвођени др Виолетом Недић одржали су предавање у свечаној сали Средње школе у присуству ученика првог разреда и њихових професора.
Велико ХВАЛА свим учесницима на помоћи и подршци у подизању свести код младих о опасности од ширења ове опасне заразне инфекције - болести.

„Подстицање демократске културе у школама“

Од 1. до 3. децембра на Златибору одржана је прва радионица Peer Learning у оквиру пројекта Савета Европе „Подстицање демократске културе у школама“. Учествовало је пет представника Средње школе из Великог Градишта која је учесник пројекта као пилот школа, директор Зоран Ташић, координатор пројекта Велина Стојковић и чланови пројектног тима Биљана Лукић, Александра Димитријевић и Сања Стефановић. У току радионице, школе су упознате са компетенцијама за демократско друштво Савета Европе, повезаношћу са националним законодавством и стратешким оквиром, као и ресурсима Савета Европе. Испланиран је Дан демократске школе и финализиран је акциони план за даљу реализацију пројекта.

СТИХОВИЗИЈА

У суботу 2. децембра 2017. У Народној библиотеци Смедерево одржана је 9. Стиховизија на којој су ове године, по први пут учествовали наши ученици. Стиховизија је такмичење ученика средњих школа у рецитовању на страним језицима, које се у Народној библиотеци Смедерево организује од 2009. године. Наша школа имала је представнике на енглеском и француском језику, а ученик наше школе Ђурић Немања успео je да се пласира у финале међу 25 финалиста од 170 средњошколаца из читавог региона.

Окружно такмичење у рукомету

У петак 24.11.2017. у Костолцу одржано је окружно такмичење у рукомету. Мушка екипа наше школе освојила је треће место. Честитамо!

„Ропство и слобода“

У четвртак 23. новембра у свечаној сали наше школе премијерно је приказан филм под називом „Ропство и слобода“ аутора Новице Савића. Ученици и професори школе упознали су се са догађајима под бугарском окупацијом Пожаревца и околине у Првом светском рату. По завршетку филма ученици су имали прилику да дискутују са аутором о детаљима филма и о томе које су лепоте и тешкоће прављења једног филма.

Програм „Искорачи и ти! – Спортски. Здраво. Безбедно.”

У спортској хали у Великом Градишту у понедељак 20.11. одржан је целодневни програм промоције спорта и здравих стилова живљења који је окупио белики број ученика Средње школе и Основне школе из Великог Градишта.
У циљу стварања услова и промоције могућности за веће укључивање младих у различитим срединама у погледу омладинског активизма и рекреативног бављења спортом, Министарство омладине и спорта је у сарадњи са Студентском асоцијацијом Факултета спорта и физичког васпитања у Београду, Омладинском организацијом Spirit of Youth, Кровном организацијом младих Србије, Националном асоцијација практичара омладинског рада, Националном асоцијацијом канцеларије за младе, Антидопинг агенцијом Србије и Заводом за спорт и медицину спорта а уз координацију и финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије покренуло програм под слоганом „ИСКОРАЧИ И ТИ! – Спортски. Здраво. Безбедно
Помоћница министра спорта Снежана Клашња и председник општине Драган Милић свечано су отворили целодневни програм промоције спорта и здравих стилова живљења у Великом Градишту. Обраћајући се младима, помоћница министра позвала их је да се укључе у друштвени живот и спортске активности, да верују у себе и своје могућности и да резултати неће изостати.

„Подстицање демократске културе у школама“

Представници Средње школе, Зоран Ташић, Александра Димитријевић, Наташа Стевић и Горан Мишић присуствовали су конференцији поводом пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ која је одржана у хотелу Метропол у Београду 17. новембра у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Саветом Европе и Европском унијом.
Пројекат укључује 20 основних, средњих, као и школе које образују децу и ученике са сметњама у развоју из свих крајева Србије, а које су се обавезале да измене своју наставну праксу, унапреде примену антидискриминаторних принципа заснованих на нашим националним стандардима, али и моделима Савета Европе. Пројекат „ Подстицање демократске културе“ реализује се у оквиру ширег програма Европске уније и Савета Европе, а један од примарних циљева је упознавање школа и других главних партнера на пројекту са моделом компетенција за демократску културу који је развио Савет Европе.
Учесници конференције разговарали су о развоју демократије и људских права у школама те су том приликом поделили најбоља искуства у процесу инклузивног образовања, као и моделе како да укључе децу у наставу и ваннаставне активности.
На конференцији су такође разматрани начини за увођење антидискриминаторних мера као и оснаживање капацитета школа за отклањање предрасуда, дискриминаторског понашања према рањивим групама.

ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО БАЛКАНА – КАРАТЕ

Сребрна медаља за ученике Средње школе

На првим Балканским школским играма у дисциплини карате одржаним у Новом Саду од 09.11. до 12.11.2017. наши ученици постигли су изузетно запажене резултате. Тијана Стоиљковић освојила је друго место и сребрну медаљу, а Марија Ђорђевић освојила је четврто место. Честитамо на великом успеху!

Дан просветних радника

У среду, 08. новембра у општини Велико Градиште обележен је Дан просветних радника. Најуспешније у протеклој години тим поводом примио је председник општине, Драган Милић, са сарадницима. Ове године, награђени просветни радници су Катарина Јатић, професор физичког васпитања и Горан Мишић, професор биологије Средње школе. Најистакнутијим радницима у протеклој години подељена су пригодна признања за рад и изузетну улогу у друштву.

Пoсeтa Виминацијуму

У среду 01. новембра 2017. ученици прве и друге године наше школе, смер туристички техничар, посетили су Виминацијум. Поред стручне праксе и стручног усавршавања, посета Виминацијуму пружила је и много више. Било је то једно предивно путовање у прошлост и сусрет са моћном и великом римском цивилизацијом...

Теорија вишеструких интелигенција у настави енглеског језика

У циљу унапређивања наставе енглеског језика, 31.10.2017. у Свечаној сали Средње школе одржано је стручно предавање за наставнике и професоре енглеског језика са подручја Браничевског округа. Тема предавања је била „Теорија вишеструких интелигенција у настави енглеског језика“. Предавање је одржала професорка енглеског језика Велина Стојковић, саветник сарадник ШУ Пожаревац. Предавање је обухватало основне поставке теорије вишеструких интелигенција, врсте интелигенција, особине ученика према врстама интелигенција, технике и методе засноване на овом концепту као и технике оцењивања у складу са овом теоријом. Сви учесници су активно учествовали у раду, а Средња школа се још једном показала као добар домаћин.

Међународни дан пешачења

У четвртак 19.10.2017. обележен је Међународни дан пешачења у коме су учешће узели професори и ученици. У шетњу дугу тринаест километара екипу је повела Катарина Јатић, проф. физиког васпитања. Ученици су успут правили бројне фотографије, на основу којих смо утврдили стање у животној средини у околини Сребрног језера.

Јавна расправа о буџету

У понедељак 16.10.2017. године у свечаној сали општине Велико Градиште одржана је јавна расправа о нацрту Одлуке о буџету јединице локалне самоуправе општине Велико Градиште за 2018. годину. Расправи су присуствовали и матуранти Средње школе из Великог Градишта. 60 ученика и њихови професори грађанског васпитања узели су активно учешће у расправи и кроз конкретне примере упознали са тренутним стањем и плановима општине Велико Градиште. Ово је још један показатељ одличне сарадње Средње школе и општине Велико Градиште.

Дан менталног здравља

10. октобра у нашој школи обележен је Дан менталног здравља. Прочитан је пригодан текст у свим одељењима и подељени памфлети. Слоган овогодишње акције, која се обележавала широм земље, био је „Ослони се на мене сад ти“, чиме је промовисан значај поверења у међуљудским односима као важној мери у хигијени менталног здравља.

Дечја недеља

Као и претходних година, у оквиру Дечје недеље, у петак 06.10.2017. ученици другог разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ из Великог Градишта посетили су нашу школу. У Свечаној сали школе дочекали су их директор Зоран Ташић и педагог школе Александра Димитријевић. Директор је поздравио ученике и њихове учитељице, приказан им је промотивни филм о нашој школи. Затим су ученици обишли нашу школу, посетили неке часове, школску библиотеку... Био је то сусрет који нам је измамио осмехе.

Пројекат „Подстицање демократске културе у школама“

У среду 04.10.2017. у Средњој школи у Великом Градишту одржан је први састанак тима за пројекат „Подстицање демократске културе у школама“ коме је присуствовала Жаклина Веселиновић, локални координатор овог пројекта и заменица директора у Центру за образовне политике, Београд.
Пројекат представља двогодишњу активност коју суфинансирају Европска унија и Савет Европе, а подржава Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. Циљ пројекта је повећање квалитета образовања путем подстицања демократске културе у формалном систему образовања. За пројекат су се пријавиле 62 школе , а а изабрано је 20 што је још један успех за нашу школу.

Недеља интеркултуралног дијалога

Од 26-29. септембра 2017. године у Средњој школи у Великом Градишту обележена је Недеља интеркултуралног дијалога у оквиру које су одржане бројне активности. Професорке страних језика обележиле су Светски дан језика, 26. септембар, кроз различите радионице везане за сличности и разлике које постоје међу народима различитог говорног подручја, за њихове обичаје, животне навике, културу, традицију, историју, уметност, свакодневни живот, живот младих, толеранцију, као и вредности и принципе мултикултуралности и мултиетичности.
Такође, приређена је и изложба фоторгафија досадашнјих ученика који су боравили у нашој школи од 2014 до 2017. године у оквиру међунарoдне размене ученика АФС Интеркултура, Србија.
Анђела Милорадовић, ученица 3-2 одељења гимназије, одржала је презентацију у оквиру које је говорила о свом и искуству своје породице у програму размене. Наиме, ова породица је два пута примила ученике на размени, најпре из Русије, а затим и из Америке. Осим тога, Анђела је део школског ртаспуста провела у Немачкој на међународном кампу, тако да је присутним ученицима и професорима на веома оригиналан и занимљив начин поделила своја искуства са тог путовања.
Фотографије, као и радови ученика везани за обележаванје Дана интеркултуралног дијалога изложени су у холу школе.

Хуманитарна акција

Средња школа из Великог Градишта организовала је акцију прикупљања хуманитарне помоћи за Лену Цветковић. Велики број ученика, родитеља и запослених школе прикључио се акцији. Ученици школе су организовали и хуманитарни концерт. Средњошколци су певали за Лену у Свечаној сали наше школе у суботу, 23.09.2017, Подржали смо ове младе људе у доброти и учествовали у борби за један људски живот!
По завршеној акцији, Средња школа је уплатила укупно 111.400 динара на рачун за помоћ Лени Цветковић.

Предавање о првој помоћи

У петак 22.09. у свечаној сали Средње школе одржано је предавање о пружању прве помоћи. Представник Црвеног крста из Великог Градита, Оливер Стојановић и лекар Ненад Богићевић одржали су занимљиво предавање за ученике наше школе уз практичну демонстацију конкретних техника пружања прве помоћи.

Матурска екскурзија 2017.

Од 11.09. до 16.09.2017. ученици завршних разреда наше школе били су на матурској екскурзији у Чешкој. Матуранти су после путовања преко Мађарске и Словачке стигли до Прага, главног града Чешке.

Два дана су провели у обиласку града са локалним водичем. Један дан био је резервисан за посету бањи Карлове Вари, најпознатијој бањи средње Европе, а један дан је посећен град Дрезден у Немачкој. Сваког дана у поподневним часовима ученици су имали слободно време за индивидуално разгледање градова, а у вечерњим часовима ученици су организовано ишли у дискотеку.
Заједнички закључак и ученика и професора је да је екскурзија одлично организована и да су сви васпитно-образовни циљеви испуњени. По повратку, сви ученици су похваљени за примерно понашање на екскурзији од стране професора, директора, агенције која је организовала путовање и особља хотела “Олимпик“ у Прагу.

Караван “Дух младости“

У спортској хали у Великом Градишту, у недељу 17. септембра, одржан је Караван “Дух младости“. Караван се одржава у оквиру пројекта који има за циљ промовисање Националног модела дуалног и предузетничког образовања и едукацију о значају дуалног образовања за Србију. Организатор је “Spirit of youth“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку општине Велико Градиште.
У склопу манифестације одржана је панел дискусија о дуалном образовању и предузетништву. На дискусији су учествовали државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Џамић, саветница министра за дуално образовање, Габријела Грујић, а испред Привредне коморе Србије директорка Сектора за едукацију, Мирјана Ковачевић. Дискусији је присуствовао директор Средње школе Велико Градиште са својим сарадницима.
Главни циљ је била промоција дуалног образовања и предузетништва. Слушаоци саме дискусије имали су могућност да поставе питања у вези са темом дискусије и да на иста добију одговоре.

Уређење фасаде школе

У понедељак 11.09. почели су радови на реновирању фасаде старог дела Средње школе у Великом Градишту. Тај део школе je саграђен крајем 19. века и до сада није био уређиван.
Вредност радова је 3.998.392 динара, од чега је Министарство просвете, науке и технолошког развоја финансирало 2.500.000, а општина Велико Градиште 1.498.392 динара.

Отварање одељења Средње школе из Великог Градишта у Голупцу

У понедељак 04.09.2017. свечано је отворено ново одељење Средње школе из Великог Градишта у Голупцу. По први пут у својој историји Средња школа отворила је одељење ван свог седишта, а такође по први пут општина Голубац је добила одељење средње школе. Од ове школске године ученици из Голупца неће више морати да путују, већ ће похађати гимназију ...

ОПШТИНСКА НАГРАДА

На свечаној седници Скупштине општине Голубац одржаној 09.07.2017. Средњој школи из Великом Градишта додељена је ПЛАКЕТА за допринос у развоју општине Голубац и изванредне резултате постигнуте у друштвеном и привредно-економском развоју.

Награде најуспешнијим ученицима и професорима

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уручио је 23. јуна награде најуспешнијим ученицима завршних разреда основних и средњих школа, ученицима који су освојили неко од прва три места на републичким такмичењима и њиховим професорима, заслужним за успех. Уз књигу, “вуковци“ су награђени и са по 3.000 динара док су ђаци генерације добили ваучер за техничку робу у износу од 35.000 динара.

Добитници ваучера са овим износом су и Никола Кнежевић који је на републичком такмичењу из хемије освојио прво место, Растко Јокић са освојеним првим местом из књижевности док је Немања Милошевић, који је уједно и ђак генерације Гимназије, за освојено друго место из српског језика и језичке културе награђен ваучером у вредности од 27.000 динара. Спортистима, одбојкашима, фудбалерима, џудистима и каратистима који су провели 5 дана на наградном путовању у Венецију, уручени су и сезонски ваучери за базене Силвер Лејка, У име награђених, свим присутнима обратио се ученик Средње школе, Немања Милошевић,захваливши свима који су га подржавали, имали разумевања и ценили његове успехе,

Свечана додела диплома матурантима

У понедељак 19.06. генерација 2017. је и званично завршила школовање у Средњој школи у Великом Градишту. Пред препуном свечаном салом школе директор школе са одељенским старешинама завршних разреда уручио је матурантима дипломе, награде, признања и похвалнице. Ученици нижих разреда припремили су пригодан програм у коме су читали одломке из овогодишњих матурских радова. Свим матурантима желимо успешан наставак школовања.

МАТУРСКО ВЕЧЕ

У петак 16.06. матуранти Средње школе из Великог Градишта са својим професорима прославили су крај свог образовања у средњој школи.
После окупљања испред школе, матуранати су кренули у шетњу кроз главну улицу праћени бројним родитељима и пријатељима. Велико Градиште је било пуно младости, лепоте и радости.
Славље је настављено у ресторану Ледерата.

Раније вести и активности - АРХИВА