Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Родитељи
Преузимање
Контакт


Матурска журка

Дана 22. јуна 2020. године матуранти Средње школе „Милоје Васић" су организовали шетњу кроз град како би прославили завршетак свог средњошколског школовања. Ни кишно време није спречило ученике да обележе последњи дан школе. Праћени трубачима, на главном тргу су се шаренеле мајице, а одељења су се разликовала по бојама. Са главног трга су се преместили у градски парк где је славље настављено уз музику. Свима је драго што ни ове године славље матураната није изостало, с обзиром на тренутну ситуацију.

Свечана додела диплома

У Свечаној сали Средње школе “Милоје Васић“ у уторак 16. јуна додељене су дипломе носиоцима „Вукове дипломе“, као и посебне дипломе за изузетне успех. Ове године нису присуствовали сви матуранти, због превентивних мера које школа спроводи, услед пандемије. На почетку је директорка пригодним говором честитала свим матурантима завршетак школовања, захвалила се на успесима које су постигли у току школовања. Прво су награђени ученици генерације, Катарина Милошевић, матурант гимназије и Анита Илић, матурант-туристички техничар, а затим и сви ученици који су својим успесима допринели подизању угледа школе.


ДАН ШКОЛЕ 2020. ГОДИНЕ

Реч директора Online свечана академија

УПИС 2020. ГОДИНЕ

Конкурс за упис 2020/2021


МАТУРСКИ ИСПИТ 2020. ГОДИНЕ

Распоред активности везаних за матурске испите


ВАСКРС 2020.Обавештење за наставнике, ученике и родитеље

Препоруке за превентивно понашање ученика и запослених

Ментално здравље у ванредном стању

Психолошка моћ корона вируса, страх од непредвидивог... О.Хајровић

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/ЗАКОНСКЕ ЗАСТУПНИКЕ

РАСПОРЕД ЕДУКАТИВНИХ САДРЖАЈА ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

ЕДУКАТИВНИ САДРЖАЈИ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

Међуокружно такмичење из хемије

Међуокружно такмичење из хемије за ученике средњих школа, одржано је 14.3.2020. године у СШ „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци. На такмичењу су учествовали ученици од првог до трећег разреда средњих техничких школа и гимназија из Жагубице, Велике Плане, Великог Градишта, Пожаревца, Смедеревске Паланке и Смедерева. Такмичење је одржано у веома пријатном окружењу по планираном распореду у јако добро опремљеној лабораторији и протекло је у најбољем реду. Ученик наше школе, другог разреда Гимназије – Горан Кнежевић, из Голупца, освојио је прво место. Тест, који је ове године по мишљењу свих чланова комисије, био јако тежак, Горан је урадио одлично освојивши 30,25 поена. И практични рад, како из „кванти“ тако и из „квали“ анализа, урадио је са скоро максималним бројем поена. На крају такмичења, укупан број поена је био 95,5 што само потврђује квалитет и знање нашег ученика и спремност за даље такмичење. Овако одличним резултатом Горан Кнежевић пласирао се на Републичко такмичење које би требало да се одржи у мају ове године. Још једном, све похвале за организацију такмичења СШ „Жикица Дамњановић“, гостопримству, лепој и успешној сарадњи, али и честитке нашем ученику Горану Кнежевићу и професорки Наташи Грујић на оствареном завидном резултату и пуно успеха на Републичком такмичењу.

Сајам образовања

Као и претходних година наша школа организовала је посету најважнијем сајму образовања у региону - EDUfair 2020 - за ученике трећег и четвртог разреда у петак 6. марта 2020. у Белекспо центру на Новом Београду. На сајму образовања представило се преко 90 образовних институција из 13 земаља - бројни државни и приватни универзитети, факултети и високе и средње школе из Србије и иностранства (Аустрије, Немачке, Француске, Грчке, Канаде, САД, Велике Британије, Словеније, Хрватске, Холандије, Швајцарске...) - а ученици су могли да се на једном месту информишу о свему ономе што је битно приликом избора области коју ће студирати а тиме и опредељивања свог животног пута и каријере: Преко 45 најбољих српских факултета и образобних институција, Преко 40 престижних интерната и универзитета из 13 различитих земаља, Инфо центар Интеграл Еду – директне апликације и стипендије, Сјајни попусти на различите едукативне програме- до 10% попуста на одабране курсеве, Тестови професионалне оријентације, Панел дискусије са психологом за родитеље. Такође, ученици су посетили и изложбу духовно и културно наслеђе манастира студенице - древност, постојаност савременост у галерији САНУ. Реч је о интерактивно дизајнираној изложби која се састоји од инсталација и експоната из ризнице манастира Студеница. Била је то прилика да се ученици уз помоћ технологије проширене стварности (Augmented Reality), у посебно за ову прилику дизајнираном амбијенту и уз стручно вођење кустоса кроз изложбу, информишу о историји и развоју овог културног и духовног средишта и знаменитих личности - најважнијих ктитора Манастира Студенице, као и из српске историје. Ову посету организовале су професорке Биљана Лукић и Сања Стефановић, координаторке Тима за каријерно вођење.

Семинар из биологије – Истрaживачка станица Петница

У периоду од 29.1.2020. до 4.2.2020. ученица наше школе, Анастасија Милошевић, била је полазница Зимског семинара из биологије у Истраживачкој станици у Петници. Зимски семинар је теоријског типа и садржи веома интензиван програм предавања, разговора и вежби, укључујући и проверу предзнања полазника. Писала је семинарски рад из области генетике на тему „Вортекс изумирања и МВП“. Ученица се путем овог семинара боље упознала са научном дисциплином за коју се определила.

Јавни час

Дана 28. фебруара обележава се Национални дан књиге. Тим поводом, у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Великом Градишту професорка српског језика и књижевности, Сања Ђокић, одржала је јавни час са ученицима другог разреда Средње школе „Милоје Васић“. На часу, који је био посвећен Иву Андрићу, великом приповедачу и добитнику Нобелове награде за књижевност 1961. године, професорка и ученици говорили су о најпознатијим приповеткама чувеног уметника, истакавши то да је уметност начин да се победе усамљеност и пролазност, а да је библиотека место на којем се ствара будућност.

Промоција књиге "Адолесценти-спој науке и праксе"

Дана 26.2.2020. у свечаној сали Средње школе "Милоје Васић" у Великом Градишту, одржана је промоција књиге "Адолесценти-спој науке и праксе" аутора Оливере Хајровић, специјалисте медицинске психологије. Допринос промоцији дали су, поред аутора књиге, ученици: Ања Јовановић, Алекса Јевтић, Милица Јоцић и педагог Александра Димитријевић. Исцрпним излагањем, родитељима, наставницима и ученицима, предочен је адолесцентни период са свим својим обележјима и специфичностима, који могу бити подршка младима у процесу одрастања.

Пројекат "Мрежа младих Србије против корупције" у Великом Градишту

У Средњој школи “Милоје Васић” у Великом Градишту, последњи дан првог полугодишта школске 2019/20. године, био је посвећен обележавању Међународног дана борбе против корупције. Вршњачки едукатори са својим вршњацима, у центру града, делили су балоне и разговарали са пролазницима о корупцији.

Прослава Светог Саве

27. јануара 2020. године Средња школа „Милоје Васић“ из Великог Градишта прославила је своју славу Светог Саву. На почетку смо чули Светосавску химну у заједничком извођењу ученика основне школе, средње школе и музичке школе из Великог Градишта. Затим се приступило резању славског колача. Потом је директор школе, Зоран Ташић, у свом говору подсетио све присутне на активности и резултате у претходној години, која је била веома успешна. Том приликом, директор је ставио акценат на обележавање јубилеја школе, промоцију монографије и прославу првог дана школе. У наставку програма, Светосавску беседу читала је Јана Милић, матурант наше школе, а потом су ученици наше школе извели представу коју су осмислили професори књижевности и професор историје Ненад Михајловић. По завршетку представе, дружење је настављено у холу школе уз пригодан коктел.

Окружно такмичење – одбојка

У петак 24.01.2020. у Економско-трговинској школи у Пожаревцу одржано је окружно такмичење школских средњошколских одбојкашких екипа. Мушка одбојкашка екипа наше школе у полуфиналу победила је екипу Пожаревачке гимназије 2:0 (25:11, 25:24) и у финалу екипу Средње школе „Младост из Петровца на Млави 2:0 (25:9, 25:4). Тиме је освојила прво место и пласман на међуокружно такмичење. Женска одбојкашка екипа освојила је треће место.
Честитамо свим такмичарима и професорима Дејану Милановићу и Драгани Пајкић

Уручене награде најбољим радницима у локалној самоуправи

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић у уторак 31. децембра уручио је на свечаном пријему награде радницима “за најистакнутијег запосленог у 2019. години“ у Oпштинској управи и јавним установама и предузећима локалне самоуправе. Награду је добила Сања Стефановић, професор историје уметности у Средњој школи “Милоје Васић“ Велико Градиште. Честитамо!

Промоција књиге „Поп књижевност“ Мухаремa Баздуља

Још једном је добра сарадња институција у Великом Градишту изнедрила догађај вредан пажње. У организације народне библиотеке „Вук Караџић“, а у сарадњи са Културним центром „Властимир Павловић Царевац“, Средњом школом „Милоје Васић“ и Домом културе „Студентски град“ из Београда, у среду 25. децембра у препуној Свечаној сали .Средње школе, одржана је промоција књиге „Поп књижевност“ Мухарем Баздуља. Промоцију је отворила директорка градиштанске библиотеке, Милена Димитријевић, која говорила о биографији писца. Са писцем је разговарао професор Средње школе, Ненад Михајловић. Промоцији је присуствовала и уредница Дома културе „Студентски град“ Тамара Митровић. Мухарем Баздуљ је писац, новинар и преводилац. Објавио је више романа. Његови романи су објављени и у преводима на енглески, немачки, пољски, бугарски и македонски језик. Осим романа, пише кратку прозу те есеје и публицистику. Поједине приче и есеји преведени су на петнаестак језика. Редовно пише за сарајевски дневни лист Ослобођење, као и за београдску Политику и магазин Недељник. 2013. године добио је награду за најбољег новинара у штампаним медијима у Босни и Херцеговини од стране Друштва новинара БиХ. Редакција београдског листа Данас доделила му је награду „Станислав Сташа Маринковић“ за новинарску храброст и истраживачко новинарство. Исте године добио је и награду „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије за најбољи коментар.

Награда на ликовном конкурсу "Моја европска заједница" за Јовану Јанковић

На ликовном конкурсу за календар ЕУ ПРО-а за 2020. годину "Моја европска заједница" ученица трећег разреда наше школе Јована Јанковић освојила је вредну награду - мобилни телефон. У конкуренцији 53 школе из 32 општоне и преко 150 радова Јованин рад "И ми смо хероји" пласирао се у првих 10, од укупно 12 награђених. Овогодишња тема ставила је пред средњошколце и средњошколке задатак да у својим заједницама препознају које групе становништва су на неки начин занемарене или искључене из друштвених токова, односно којима је потребна помоћ, а затим и да на креативан начин предложе идеје како би могло да им се помогне и тако допринесе да буду равноправни чланови друштва. Победницима конкурса награде је уручио Сем Фабрици, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, 18. децембра у Научно-технолошком центру у Чачку, где је уприличена и изложба радова учесника овогодишњег конкурса.

Завршна конференција пројекта "Кул је да знаш“

У среду, 18.12.2019.године, у Пожаревачкој гимназији, организована је конференција која је завршна активност пројекта "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља" на којој су представљени резултати спроведених активности. Конференција је окупила Тимове вршњачких медијатора и њихове наставнике - супервизоре из 7 партнерских средњих школа. Пројекат спроводи Удружење "Свет речи" из Велике Плане уз подршку Министарства омладине и спорта, а у оквиру спровођења националне стратегије за младе. Средња школа "Милоје Васић" Велико Градиште, понела је велики број захвалница и једну награду и диплому за филмић на тему медијације. Супервизор Александра Димитријевић, заједно са вршњачким медијаторима из своје школе, Алексом Јевтић, Милом Јоцић и Анђелином Благојевић, презентовала је активности школе у овом пројекту.

Пројекат "Квалитетно образовање за све"

6-7.12.2019. у хотелу Цептер у Врњачкој Бањи одржана је друга обука ментора школа у оквиру пројекта Савета Европе "Квалитетно образовање за све" (Quality Education for All – Quality ED Serbia). Представници Средње школе "Милоје Васић" биле су професорка енглеског језика Велина Стојковић, координатор и педагог Александра Димитријевић, члан пројектног тима. Овај пројекат је наставак двогодишњег пројекта "Подстицање демократске културе у школама". Пројекат " Квалитетно образовање за све" представља трогодишњу активност коју заједнички финансирају ЕУ и Савет Европе, а у оквиру програма Европске уније и Савета Европе под називом „Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey – 2. faza“. Програм реализује Одељење за образовање Савета Европе у сарадњи са канцеларијом Савета Европе у Београду и Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС. Пројекат има за циљ да промовише квалитетно образовање пружањем подршке школама, њиховој локалној заједници у њиховим напорима у погледу борбе за уклањање предрасуда и дискриминаторних приступа ка осетљивим групама, као и превенцији насиља у школама.

Фестивал науке „Разоткривање“ 2019.

Ученици наше школе су и ове године, у петак, 6. децембра 2019. посетили Фестивал науке у Београду. Уз пратњу професора Новковић Весне, Лукић Биљане и Живковић Бојане, наши ђаци су имали прилику да учествују у различитим радионицама као што су „Знање покреће“, „Феномен међу нама“, „Енергија која покреће свет“... На фестивалу је учествовало више од 60 научних и образовних институција, удружења, али и појединаца из Србије и иностранства. Сваки посетилац могао је наћи нешто занимљиво у разноврсности сајма, који је покривао теме из физике, хемије, биологије, психологије и медицине, роботике, астрономије и географије.... Кључни дио ове мисије био је приближити науку ненаучној публици тј. ученицима наше школе и изазвати интересовање за научни рад, а у будућности изазвати разумевање научних утицаја на свакодневни живот.

Ликовни конкурс „Моја европска заједница“

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге објавила је резултате ликовног конкурса за календар ЕУ ПРО-а за 2020. годину. На конкурс су стигла 153 рада из 53 средње школе. Награђено је 12 најбољих радова. Ученица 3. разреда наше школе Јована Јанковић освојила је 3. награду - мобилни телефон.
Званични резултати

Meet and Code

У оквиру недеље програмирања ученици Средње школе „Милоје Васић“ Адамовић Матеја, Милијић Лазар, Лукић Вељко и Живковић Павле су били такмичарски тим на међународном такмичењу које је организовала иницијатива Meet and Code. Професор информатике Биљана Лукић је била ментор овог тима испред Удружења професора информатике Србије. Они су се такмичили у категорији Community а њихова тема је била „КОД за МУЗЕЈ“. Продукт рада тима наше школе је веб сајт Народног музеја у Великом Градишту где су ученици остварили планирани циљ а то је видљивост ове значајне установе широм света.
Сајт музеја
На часовима рачунарства и информатике остали ученици су имали прилику да електронским путем гласају за тим наше школе. Европску недељу програмирања покренулa је 2013. године група саветника бившег комесара ЕУ за дигиталну агенду Nelies Кrоеs, а подржала их је Европска комисија. Ове године, Европска недеља кодирања одржала се од 5. до 20. октобра 2019. године. Meet and Code иницијативу су подржали SAP, Haus des Stiftens gGmbH и одговарајући партнери у земљама чланицама TechSoup Europe мреже.

Ликовна радионица „Моја европска заједница“

Развојни програм ЕУ ПРО расписао је наградни ликовни конкурс за ђаке средњих школа и гимназија из 99 градова и општина, међу којима је и Велико Градиште на тему „Моја европска заједница“ како би подстакао младе да боље сагледају своје локалне заједнице и увиде проблеме са којима се њихови суграђани и суграђанке из осетљивих група суочавају. Конкурс се традиционално организује тринаести пут са циљем да се подстакне креативност, али и активизам младих из локалних самоуправа укључених у програм те да се талентовани ђаци, као и школе које подржавају креативно стваралаштво младих, награде. Тим поводом у понедељак 28. октобра у свечаној сали наше школе одржана је ликовна радионица на којој је учествовало двадесетак ученика од првог до четвртог разреда из Великог Градишта и Голупца, а радионицу су водиле професорка историје уметности Сања Стефановић и педадог Александра Димитријевић. Ова тема пред ученике је поставила задатак да у својим заједницама препознају које групе становништва су на неки начин занемарене или искључене из друштвених токова односно којима је потребна помоћ, а затим и да предложе и креативно прикажу идеје како би могло да им се помогне и тако допринесе да буду равноправни чланови друштва. Најбољи радови по оцени жирија наћи ће се на страницама календара ЕУ ПРО-а за 2020. годину, док ће њихови аутори и ауторке бити награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима. Организатор конкурса позива и саме школе да организују интерна такмичења на којима ће изабрати радове за учешће на конкурсу, а школа која се буде показала као најбоља у ангажовању и организацији добиће као награду лаптоп и пројектор.

Радионице „Имам право на безбедан интернет“

У току септембра и октобра 2019/20 школске године одвијале су се радионице које су за циљ имале подизање свести о безбедности ученика првог разреда у дигиталном окружењу. Радионице је водила Биљана Лукић, професор рачунарства и информатике заједно са вршњачким едукаторима Катарином Милошевић, Невеном Јованови и Анђелом Милићев, ученицама 4-2. Програм радионица је заснован на приручнику Дигитално насиље - превенција и реаговање чији су издавачи Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Педагошко друштво Србије. Радионицама су присуствовалa и члан тима за превенцију насиља, занемаривања и злостављања ученика у нашој школи професор Вера Стокић и професор рачунарства и информатике Милена Васић.

„Културом против насиља"

У оквиру пројекта: „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља!" Удружења грађана „Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 28.10.2019. одржана је манифестација „Културом против насиља". Mанифестација је реализована кроз истраживачке задатке ученика који похађају наставу изборног предмета: Језик, култура и медији, ученика који уче стране језике у нашој школи и оних који имају таленат за ликовно изражавање. Кроз културу Немаца, Енглеза и Француза представљено је културно понашање и опхођење ових заједница према маргинализованим групама у својим земљама. Тако су ученици добили идеју да се ликовно изразе и узму учешће на ликовном конкурсу ЕУ ПРО на тему: Моја европска заједница. Циљ конкурса је подстаћи младе да боље сагледају своје локалне заједнице и увиде проблеме са којима се њихови суграђани и суграђанке из осетљивих група суочавају. Манифестација је допринела да се увиди значај културног понашања према различитостима и да се избегне свако евентуално насиље.

Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању

24.10.2019. На конференцији у пуној Великој сали Београдског сајма, издавачка кућa Клетт промовисала је Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању. Приређивачи лексикона су др Миленко Кундачина и др Мирјана Пајић. У Лексикону су представљени најбољи васпитачи, учитељи, наставници и педагози који су оставили велики траг у нашем образовном систему. Имена професора Средње школе "Милоје Васић" чије се биографије налазе у овом Лексикону су: Весна Новковић (на дужности директора у време спољашњег вредновања установе(4)); Велина Стојковић, виши педагошки саветник; Биљана Лукић, педагошки саветник; Александра Димитријевић, педагошки саветник

Mултимедијално вече културе

У Свечаној сали Средње школе „Милоје Васић“ у петак, 18. октобра 2019. године, уз помоћ Општине Велико Градиште одржано је мултимедијално вече културе у организацији уметничке групе „Луцидо“. Уз изложбу слика и фотографија академских сликара Браничевског округа и ученика Основне и Средње школе и Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца (истурено одељење у Великом Градишту), своје стихове рецитовали су и завичајни песници, а ученици поменутих школа допринели су програму кроз учествовање у музичком и књижевном делу. Догађај је забележен и у медијима: Курир, www.espreso.rs и tpknews

Октобарске активности у екосекцији

Рециклери из Пожаревца су папир сакупљaн крајем прошле школске године, допуњен новим количинама од 30.9.2019. од стране свих актера у школи, а спакован и прилагођен за одношење од стране активиста екосекције, однели 16.10.2019.године. Сакупљено је између 400 и 500 кг папира, чиме је остварен циљ спасавања 6-8 стабала дрвећа, а с обзиром на то да је акција носила назив "Подршка рециклерима!", сав папир је поклоњен, што значи да су они утрошили једино средства за транспорт, док су време, енергију и сировине заједнички уложили актери школе, активисти екосекције (нарочито) и рециклери, а све то на волонтерској бази.
У сарадњи активиста екосекције и одељења 1-4 (кувара и посластичара), у школи је обележен Дан здраве хране. Уз послужење је одржано предавање о новим научним знањима која се тичу начина исхране, од дејстава хормона, преко утицаја психе на исхрану, до различитих режима исхране (интермитентно гладовање, терапеутско гладовање и аутофагија – концепт обележен Нобеловом наградом 2016. године), којима се надопуњују и модификују принципи здраве исхране, односно, објашњава се како је могуће вршити превенцију неких озбиљних обољења променом режима исхране.

„Музиком против насиља“

У оквиру пројекта: Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља! Удружења грађана "Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 14.10.2019. одржана је манифестација „Музиком против насиља“. У свечаној сали школе професорка музичке културе Надежда Цветковић одржала је две музичке радионице са прва два разреда наше школе. Као продукт настале су две композиције које говоре о ненасиљу и позитивним вредностима. У холу школе, путем разгласа, за време трајања наставе и за време одмора емитовани су страни хитови са темом позитивних осећања и мисли. Желели смо да поручимо да музика може да промени наше мисли и осећања и да сви заједно негујемо ненасилну атмосферу у Средњој школи „Милоје Васић“.

Трибина "НИСТЕ САМИ"

Поводом Дана менталног здравља, у свечаној сали наше школе, 8.10.2019. године одржана је трибина у оквиру пројекта "НИСТЕ САМИ". Пројекат спроводи Петроварадин медија. Циљ овог пројекта, подржаног од стране Уницефа, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Народне скупштине, јесте пружање подршке особама са проблемима из области менталног здравља и особама са инвалидитетом. На трибини су говорили професор, лекар, Ранко Рајичевић, председник Општине Великог Градиште, Драган Милић и родитељи и сарадници организација које се баве превенцијом менталног здравља и проблемима развоја деце.

Посета Шефа мисије Савета Европе

У петак 04.10.2019. средњу школу „Милоје Васић“ посетили су шеф мисије Савета Европе у Србији Tobias Flessenkemper и координатор за пројекте Савета Европе Кристијан Рајковић. Посета је уследила по завршетку пројекта „Подстицање демократске културе у школама Србије“ који је био реализован у организацији Савета Европе у коме је наша школа показала завидне резултате. Овај пројекат ће имати и наставак – трогодишњи пројекат „Квалитетно образовање за све“, такође у организацији Савета Европе и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Средња школа „Милоје Васић“ ће у овом пројекту имати улогу ментор школе. Г.дин Flessenkemper је разговарао са директором школе, са координатором пројекта, са пројектним тимом, а касније је провео скоро сат времена у разговору са ученицима школе који су на крају дискусије имали бројна питања за њега.

Kонференција „Каријерно вођење и саветовање“

У четвртак, 3. октобра 2019. године у Београду је одржана седма национална Euroguidance конференција „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи“. Након отварања конференције, поздравне речи и доделе награда у склопу Нациолалног такмичења добрих пракси и области каријерног вођења и саветовања учесници конференције били су у прилици да чују предавања везана за Рефлексивну праксу у каријерном вођењу и саветовању: унапређење квалитета активности каријерног вођења и саветовања у школској пракси, улога рефлексивног практичара (панел дискусија), каријерно вођење и саветовање и развој вештина кроз европске перспективе и новости, каријерно вођење и саветовање и развој вештина кроз националне перспективе и новости. Конференција је завршена панел дискусијом Подршка на преласку из школе на тржиште рада: Јачање вештина за запошљивост младих. Конференцији су присуствовале професорке наше школе Биљана Лукић и Сања Стефановић, чланице Тима за професионални развој.

Представа „Magistra vitae...“

Ауторска позоришна представа ученика и професора средње школе „Милоје Васић“ наменски написана за прославу јубилеја и први Дан школе имала је још два извођења. У уторак 24. септембра представа је изведена у ревијалном делу програма на свечаном отварању 5. фестивала „Штап и канап“ у сали културног центра у Великом Градишту. Том приликом је нашој школи додељена захвалница за успешну дугогодишњу сарадњу. У петак 27. септембра представа је одиграна у Голупцу уз помоћ Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ из Голупца. У представи наступа 27 ученика од првог до четвртог разреда од којих је 24 глумца и три музичара. Текст за ову представу написао је професор књижевности Бојан Јелић, режисер је професор историје Ненад Михајловић, а асистент режије је професор књижевности Милена Дрндаревић. Видео материјал урадио је бивши ученик наше школе Александар Вељковић. Почетак представе везан је за настанак гимназије у Великом Градишту далеке 1879. године, а затим ток представе прати друштвена дешавања у земљи током 19 и 20. века. Аутори су представили дешавања која нису везана само за школу, већ описују дешавања с краја 19. века, првог и другог светског рата, распада бивше Југославије, бомбардовања 1999. године па све до данашњих дана. Са овом представом Средња школа „Милоје Васић“ покушаће да се кандидује за Фестивал средњошколских позоришта који се наредне године одржава у Крагујевцу.
Вест на Сат Тв-у
Иза сцене

Обележавање Светског дана туризма

27.09.2019. године у холу "Средње школе Милоје Васић" обележен је светски дан туризма у организацији професора економске групе предмета. Том приликом одржан је јавни час са ученицима четврте године туристичког смера и указано је на значај туризма како у економском тако и у социо-психолошком смислу. Час су пратиле презентације ученика на разне теме које се обрађују у оквиру наставног плана. Такође овом приликом пожелели смо још једном добродошлицу најмлађим ученицима овог смера. Пратећи пропагандни материјал је био изложен у холу школе.

Европски спортски школски дан 2019.

Под слоганом #BeActive, Европска недеља спорта одржава се од 23. до 30. септембра широм Србије у циљу подизања свести о здравом животу и важности спорта и физичких активности. Европска недеља спорта одржава се по други пут у Србији у организацији Олимпијског комитета Србије и Министраства омладине и спорта под покровитељством Европске Уније.
Средња школа „Милоје Васић“ се као и претходне године укључила у овај пројекат и 27.09.2019. организовала „Европски спортски школски дан“. У реализацији су учествовали професори физичког васпитања и ученици свих разреда. Манифестацију су подржали и остали професори нае школе. Ученици су презентовали фолклор, џудо, баскет 3х3 и одбојку.

Спортом против насиља

У оквиру пројекта: Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља! Удружења грађана " Свет речи", подржаног од стране Министарства омладине и спорта, у нашој школи, 27.9.2019. одржана је манифестација: Спортом против насиља. Професори физичког васпитања Драгана Пајкић и Дејан Милановић дали су велики допринос овој манифестацији, организацијом свог рада, на данашњи дан, који је обележен и као Европски школски спортски дан. Осим промоције спорта, професори физичког васпитања и педагог Александра Димитријевић, објаснили су значај и предности бављења спортом и позвали присутне на неговање здравих стилова живота.

Европски дан језика

26. септембра у нашој школи обележен је Европски дан језика. Низом активности промовисана је вишејезичност, вишекултуралност, интеркултурална сарадња, толеранција, отвореност према другим народима и језицима. Међусобном сарадњом библиотекара, наставника српског језика и наставника страних језика организована је радионица на којој су ученици израђивали паное на тему "Европа...", користећи фотографије личности из различитих сфера живота појединих европских земаља и уз њих исписивали на више језика кључне речи које представљају те личности (интеркултурални дијалог). Кроз дату активност истакли смо универзални карактер и значај појединих појава без обзира на језик на коме су изречене. Ученици су такође радили плакат са пословицама на више језика (српски, енглески, италијански, румунски, руски, немачки, француски, латински...). Једна група ученика делила је ученицима и наставницима током дана пословице и изреке на више језика и говорили су о значају богате културне ризнице свих народа која се темељи на изрекама и мудростима које су универзалне само другачије изречене.

Акције екосекције реализоване у септембру 2019. године

У организацији ученика 3-1, који су успоставили контакт са фирмом Gomex, где се такође сакупљају чепови и предају активистима акције "Чепом за хендикеп", а уз помоћ ученика и професора школе, који су доносили чепове у школу, успешно је реализована акција предаје сакупљене пластике на рециклажу. На слици су ученици 3-2, који су притекли у помоћ када је чепове требало припремити за транспорт.
Акцију паковања и уређења нагомиланог папира у школи реализовали су ученици 3-1 Ања Јовић, Марија Тадић, Јован Поповић, Емилија Ђокић, Јана Станојевић, Милица Мајсторовић (записничар) и Кристијан Булатовић. Они су, истовремено, преузели улогу екипе-организатора активности у екосекцији. Значајну помоћ добили смо и од секретара школе Татјане Богичевић, Милене Васић професорке која учествује у свим акцијама екосекције и домара школе Љубише Лезића и других, који нам помажу при чувању и решавању проблема који искрсавају у току реализовања акција.

Матурска екскурзија 2019.

Од 16.09. до 21.09.2019. ученици завршних разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта били су на матурској екскурзији у Италији. Матуранти наше школе су после путовања преко Хрватске и Словеније стигли у Монтекатини, бању у Тоскани. Другог дана посетили су Фиренцу кроз које су их водили туристички водичи које је обезбедила туристичка агенција. Трећег дана ученици су посетили Ђенову. Четвртог дана ученици су посетили Трг чудеса у Пизи и поподне су стигли у летовалиште на обали Јадранског мора Лидо Ди Јесоло. Те вечери организован је заједнички одлазак у дискотеку. Наредног дана ученици су бродом отишли на целодневно разгледање Венеције. Последњег дана екскурзије ученици су посетили Трст и у касним вечерњим часовима вратили су се у Велико Градиште. Заједнички закључак ученика и професора је да је екскурзија испунила очекивања, да је план у потпуности испуњен и да су остварени сви образовно-васпитни циљеви.

Пројекат "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља"

У оквиру пројекта (УГ Свет речи) "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља", од 15-17. 9. у хотелу Вир у Великој Плани, одржан је тренинг за вршњачке тимове за медијацију и њихове професоре-супервизорe. Циљ тренинга је био оспособљавање вршњачких медијатора за ненасилно решавање сукоба. Учесници пројекта су школе из шест општина Браничевског и Подунавског округа. Тим наше школе су ученици: Анђелина Благојевић, Мила Јоцић, Невена Јовановић, Алекса Јевтић и педагог Александра Димитријевић. Детаљније

Форум школских библиотекара

У оквиру пројекта „Дигитални погон“ који партнерски организују новосадска новинарска школа и Удружење Библиотека плус из Београда, уз подршку Делегације Европске Уније у Београду је 11. и 12. септембра одржан Форум школских библиотекара под називом "Креативност и иницијатива", а који се бавио информационом писменошћу и пројектном наставом. У оквиру званичног програма било је речи о следећом темама : суперповезани интернет, дигитални медији и технодруштвеност (проф.др. Мери Чејко, Универзитет Рутгерс, САД), медијска култура, информациона писменост и велика промена (др. Добринка Кузмановић, Факултет за медије и комуникације, Београд), информациона писменост и изборни програми (Дејана Милијић Субић, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Наташа Стојановић, Педагошко друштво Србије, Драган Ђорђевић, Тринаеста београдска гимназија, Тамара Џамоња - Игњатовић, Филозофски факултет Београд. Форуму је присуствовала професорка наше школе Сања Стефановић

ЛЕТЊИ КАМП МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ КОПАОНИК 2019.

На Кoпаонику је од 15. до 20. августа одржан Летњи камп медијске писмености за ученике средњих школа из десет градова Србије а у организацији Удружења Библиотека плус и Новосадске новинарске школе, уз трајну подршку OEBS-a и издавачке куће CLIO. Нашу школу представљале су ученице другог разреда гимназије Мила Јоцић, Вера Живковић и Тијана Стојановић, а њихов ментор била је професорка Сања Стефановић. Бавећи се осетљивим темама медијске стварностии могућностима развијања медијске писмености шездесетак ученика и двадесетак професора из десет школа Србије активно су пратили и учествовали у програмима који су се одвијали током целог дана, дружили се са предавачима, менторима и гостујућим експертима. Разлог окупљања ученика, ментора и предавача је реализација пројекта Дигитални погoн који подстиче трансформацију школске библиотеке и развој медијске писмености, тачније медијске креативности и медијске критике у средњим школама. Током боравка сваки од ученика имао је задатак да направи два филма мобилним телефоном. Један је био интерпретација лекције из одабраног школског предмета, а други је документарно бележење одабраног догађаје или појаве на самом кампу. Улога ментора била је да учествују у раду као стручни сарадници и подржавају активности свог тима заједно са организаторима и предавачима, припремају и учествују у дебатним анализама. На завршној свечаности, у конкуренцији шездесет остварења насталих на кампу приказано је десет филмова, а међу њима и филмови Вере Живковић „Судбина једног клавира” и Тијане Стојановић „Радијација”. Најбољи аутори добили су одабрана издања издавачке куће CLIO.

Општинска награда општине Велико Градиште

У четвртак 01. августа одржана је свечаност поводом прославе Дана општине Велико Градиште. Ове године додељено је 14 Општинских награда за постигнуте резултате и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију општине. Општинску награду добио је у области образовања Растко Јокић, ученик генерације Средње школе „Милоје Васић“.

ITAcademy и Краљевска фондација додељују бесплатна школовања за ђаке генерације

Са задовољством вас обавештавамо да ће и ове године ђак генерације наше школе имати могућност да освоји једногодишње бесплатно школовање на ITAcademy. Трећу годину заредом компанија ЛИНК гроуп (у чијем су саставу ITAcademy, BusinessAcademy , Савремена основна школа, Савремена гимназија и друге образовне институције), у сарадњи са Фондацијом Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, доделиће 30 бесплатних школовања за ђаке генерације из Србије и Републике Српске. Како да конкуришете? На следећој страни можете прочитати више о акцији, а пријаве за једногодишње бесплатно школовање на ITAcademy биће отворене на истој страни од 21. јуна, након 18 часова. Пријава ће бити отворена до 15. јула. На вама је да саставите мотивационо писмо у коме ћете објаснити због чега конкуришете за бесплатно школовање и зашто бисте волели да упишете неки од програма на ITAcademy, а најубедљивији и најоригиналнији одговори ће бити награђени. Имена победника биће објављена 30. јула на истој страници, а свечана додела бесплатних школовања биће одржана у септембру на Белом двору. Школовање за најтраженија ИТ занимања Ђаци генерације који освоје бесплатно школовање моћи ће да бирају програм а школоваће се онлине, путем најсавременије платформе за учење на даљину. Полазници могу да се школују на шест различитих одсека, који садрже укупно 30 програма. На њима је да одаберу област у којој се најбоље сналазе – Програмирање, Дизајн, Администрација, 3Д дизајн и др. ITAcademy, поред тога што својим полазницима обезбеђује знања и вештине за нека од најплаћенијих занимања данашњице, омогућава им и полагање за неке од најпрестижнијих међународно признатих сертификата. Не пропустите прилику! Пријави се и отвори себи врата ИТ света. Ове године можда баш ти освојиш бесплатно школовање на неком од ИТ програма по избору.

Општина Велико Градиште наградила најуспешније ученике и наставнике

У општини Велико Градиште у петак 21. јуна уприличена је свечаност поводом доделе награда најуспешнијим ученицима, наставницима и студентима у протеклој школској години које им је уручио председник општине Драган Милић. Ученицима који су освојили прво место на републичким такмичењима, ђацима генерације и најбољем студенту, општина је поклонила путовање у Праг. Ђаци генерације награђени су и ваучерима за куповину техничке робе у износу од 35.000 динара и фотографијом на градском билборду, ученици који су освојили друго место на репубичком такмичењу ваучерима од 27.000, а треће место ваучерима од 20.000 динара. Џудисти су добили кимона или тренерке, каратисти тренерке и опрему, док је одбојкашима уручен комплет – патике, тренерка, поло мајца, бермуде, торба и десет лопти за Клуб. По комплет дресова за ОШ „Иво Лола Рибар“ и СШ “Милоје Васић“ уручен је директорима установа. Ови ученици добили су и сезонске карте за “Силвер лејк“ аква-парк. По 3.000 динара додељено је носиоцима дипломе “Вук Караџић“, а два најбоља студента са територије општине Велико Градиште награђена су са по 30 и 20.000 динара.
У име награђених захвалио се ђак генерације Средње школе “Милоје Васић“, Растко Јокић, рекавши да су награде диван гест, али пре свега, велики подстрек за рад. “Велика је привилегија бити ђак и одрасти у Великом Градишту, похађати једну од најлепших основних школа, гимназију са традицијом дугом 140 година, музичку школу. Свако дете је могло да пронађе и искаже себе у неком од спортова, музици, балету, глуми и разним другим активностима, а сви испраћени изузетним учитељима, професорима, наставницима, врхунским тренерима и музичарима. Знам да су ђаци генерације давали све од себе на свим такмичењима у жељи да покажемо и докажемо колико наша школа и наша мала варош заиста вреде.“, рекао је, пожелевши да будуће генерације буду још боље и успешније.

Свечана додела диплома матурантима

У уторак 18.06. генерација 2019. је и званично завршила школовање у Средњој школи „Милоје Васић“ у Великом Градишту. Пред препуном свечаном салом школе директор школе са одељенским старешинама завршних разреда уручио је матурантима дипломе, награде, признања и похвалнице. По први пут у историји школе програм за ученике осмислили су и извели професори школе.
Свим матурантима желимо успешан наставак школовања.

Матурско вече

У петак 14. јуна 2019. ученици завршних разреда Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта са својим професорима прославили су матурско вече.
После окупљања и фотографисања испред школе, матуранти су кренули у „Матурску шетњу“ кроз главну улицу праћени бројним друговима, рођацима и пријатељима на опште одушевљење окупљених грађана. Велико Градиште је те вечери било пуно младости, лепоте и радости.
Славље је до касно у ноћ настављено у ресторану Ледерата.

Средња школа „Милоје Васић“ у медијима

Прослава јубилеја школе – 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту била је медијски изузетно пропраћена. Промоција монографије школе, ревијална одбојкашка утакмица, изложба слика и свечана академија изазвале су пажњу великог броја електронских и штампаних медија. Објављен је већи број чланака у новинама и на интернет порталима и снимљен је већи број телевизијских прилога. Линкови ка појединим вестима:
Сат Тв - Дан школе
Реч народа - монографија
Реч народа - Дан школе
Сат тв - монографија
Хит радио
По Портал
Boom 93 - ревијална утакмица
Институт за савремену историју

Радионица

У четвртак, 6.6.2019. ученицима Средње школе "Милоје Васић" професорка немачког језика Биљана Јовановић и педагог Александра Димитријевић одржале су радионицу на којој су представиле програм Еразмус + и седмодневну обуку које су прошле у оквиру пројекта "АСТ - Active citizens Тodaу” чешке организације Еuropeаn Yоuth Centre из Брецлава. У оквиру радионице, ученици су имали прилике да изнесу и прошире своје знање о познавању Европе и ЕУ. Главни задатак им је био израда теста за држављанство своје земље, по узору на тзв.naturalisaton тестове других земаља. Радионица је протекла у радној и пријатној атмосфери. Ученици су постављали занимљива питања из географије, историје, опште културе.

Председница Владе Србије и министар просвете разговарали са успешним наставницима

У среду, 5. јуна 2019. у Влади Републике Србије премијерка Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одржали су састанак са 17 успешних наставника основних и средњих школа Србије о реформама образовања које се спроводе и њиховим предлозима и сугестијама за унапређење образовног система. Наставнике који присуствују састанку предлажу руководиоци школских управа као истакнуте наставнике који су показали успешну и иновативну праксу. Састанку је присуствовала професорка Велина Стојковић као представник Браничевског и Подунавског региона.

Семинар "Антидруштвеност медија”

У понедељак, 03. јуна у свечаној сали наше школе одржан је семинар под називом "Антидруштвеност медија". Семинар је организован у сарадњи са Дигиталним погоном, Библиотеком плус и Новосадском новинарском школом, а у оквиру програма семинара стручног усавршавања унутар установе за професоре, стручне сараднике и директоре средњих школа. Предавачи су били Далибор Петровић, професор Универзитета у Београду, Сања Домазет, професор Факултета политичких наука и Зоран Хамовић, Библиотека плус.
Ментор семинара била је професорка наше школе Сања Стефановић.

140. рођендан средње школе у Великом Градишту

Свечаном академијом одржаном 27. маја 2019. године обележено је 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту. У великој сали Културног центра у присуству великог броја гостију и радника школе обележен је 140 рођендан "Великоградиштанске гимназије" која је основана далеке 1879. године. О настанку и данашњим резултатима говорио је директор Средње школе "Милоје Васић" Зоран Ташић. Председник општине Велико Градиште, Драган Милић је на овој свечаности рекао да је образовање у овој општини квалитетно и често истиче да је рад у школи веома тежак и одговоран посао. "То показује око сто хиљада деце или људи која је ова школа ишколовала за ових 140 година. Поред тога што су многи од њих постали лекари, инжењери, доктори наука, просветни радници, спортисти, они су пре свега постали добри људи. То је захваљујући вама, просветним радницима који радите у овој школи. Поносам сам када чујем за резултате на неким од факултета и када су наша деца на медицини, на машинству, на електротехници, међу првих пет или десет. То је велики успех и ми ћемо као општина да наставимо то да награђујемо".
“Када погледате прошлост ове школе схватите да она има и академика, сликаре и спортисте и када бирамо спољашни оквир за вредновање, међу 40 школа у Србији су и две из Великог Градишта. Треба се поносити сваким новим успехом Великоградиштанске средње школе. Такви успеси, таква креативност, јесте у ствари резултат доброг рада запослених, резултат оног обећања од 1879. године да овде школа и даље ради” рекла је Марија Крнета, представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Потом је уследио наступ хора “Одјек” професора музичке школе “Стеван Мокрањац” из Пожаревца, а ученици средње школе "Милоје Васић" извели су премијерно ауторску позоришну представу “Магистра Витае…”.

Изложба слика

У свечаној сали средње школе „Милоје Васић“ у понедељак 27. маја отворена је изложба слика бивших ученика школе који су данас академски сликари, као и садашњих ученика школе који се баве сликарством. Изложба слика је једна активност у склопу обележавања првог Дана школе као и јубилеја – 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту. Изложбу слика отворили су директор школе Зоран Ташић и професор историје уметности наше школе Сања Стефановић. Велики број посетилаца уживао је у радовима 14 излагача у свечаној сали наше школе која је тог дана била трансформисана у својеврсну галерију.

Ревијална одбојкашка утакмица

Поводом 140 година од оснивања Гимназије у Великом Градишту, 25. маја, у спортској хали одржана је ревијална одбојкашка утакмица између мушке одбојкашке екипе Средње школе “Милоје Васић“ Велико Градиште и Одбојкашке репрезентације Београда коју чине најбољи играчи одбојкашких клубова из Београда. Екипа средње школе постала је првак Србије прошле недеље и то је, уједно, и четврта шампионска титула за редом по чему су градиштански средњошколци јединствени у земљи. У то име, председник општине Велико Градиште, Драган Милић је уочи утакмице, честитао првацима Србије и најавио пригодне награде – спортску опрему, десет лопти и петодневно путовање у Праг. Уједно, Одбојкашки савез Србије доделио је овом приликом Средњој школи „Милоје Васић“ захвалницу за дугогодишњу успешну сарадњу и изузетан допринос на афирмацији одбојке.

Промоција монографије „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“

У петак 25. маја 2019. године у свечаној сали средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту одржана је промоција монографије „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ Монографија „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ резултат је истраживања и прикупљања најзначајнијих података у вези са настанком и радом гимназије у Великом Градишту. Странице ове монографије, која је први пут написана у историји Школе, испричале су само делић приче о њеном животу, о њеним особеностима, успесима њених ученика и бројним активностима. Циљ истраживања и рада на Монографији „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“ био је упознавање шире јавности са чињеницама о гимназијском образовању у Великом Градишту, као и о образовном систему у Србији крајем 19. и током 20. века. На свечаној промоцији монографије, пред препуном свечаном салом школе, говорили су аутори Јасмина Живковић, Слободанка Цветковић, Весна Новковић и Зоран Ташић, као и рецезенти. Рецезенти монографије били су др Драгомир Бонџић, виши научни сарадник са Института за савремену историју као и др Милица Тапавички Илић, виши научни сарадник са Археолошког института из Београда. Занимљивост је да је Милица Тапавички Илић праунука Милоја Васића по коме средња школа у Великом Градишту од септембра 2018. године носи име. Сви присутни били су сагласни да је монографија једно капитално дело које представља драгоцену оставштвину за будућност и сведочанство једне богате и дуготрајне традиције.

Раније вести и активности - АРХИВА