Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Галерија
Преузимање
Контакт

Позивница

Монографија

Част нам је да Вас обавестимо да је поводом прославе 140 година у току припрема монографије о гимназији у Великом Градишту 1879.-2019. и Летописа великоградиштанске гимназије. Тим поводом стало нам је да прикупимо што више старих фотографија и оригиналних докумената (ђачке књижице, сведочанства, дипломе . . ) која сведоче о овом јубилеју, раду гимназије као и раду Интерната.
Зато вас молимо и позивамо да нам помогнете и у што краћем року сачуване и пронађене фотографије и документа донесете нама. Све што нам доставите биће вам након обраде враћено одмах.


Данашња Средња школа налази се на Житном тргу, у делу Просторне културно-историјске целине старог језгра Великог Градишта. Смештена је у згради бивше Државне гимназије престолонаследника Петра саграђеној наменски и освећеној 1929. године.  Исте године прослављено је и педесет година од оснивања прве реалне гимназије настале од прве приватне гимназије основане пре првог Турског рата, пре 1876. године у Великом Градишту. Тадашње Велико Градиште имало је само нешто више од три хиљаде становника, али  захваљујући својим школованим трговцима и њиховој вези са Пештом, Бечом и пречанским градовима, доживљавало је економски и културни процват. Зато није ни чудо што се баш у то време појавила потреба Градиштанаца да имају своју гимназију. То  је време када су Градиштанци добили и читалиште и телеграф.

Године 1879. приватна гимназија претворена је у великоградиштанску гимназијску реалку. њу је на Крстовдан 14. септембра свечано отворио г. Живан Живановић, ондашњи предавачи...

Преузмите цео портрет школе. (85kb)