Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Галерија
Преузимање
Контакт

Изложба о Милутину Миланковићу

Изложба о Милутину Миланковићу

У Средњој школи у Великом Градишту у понедељак 26.03. свечано је отворена изложба о Милутину Миланковићу, једном од највећих српских научника. У организацији Удружења Милутин Миланковић из Београда и Средње школе из Великог Градишта уз помоћ локалне самоуправе општине Велико Градиште велики број ученика, професора, директора јавних предузећа и установа упознао се са животом и делом нашег славног научника.
У свечаној сали Средње школе на церемонији отварања изложбе о Милутину Миланковићу говорили су Зоран Ташић, директор Средње школе, заменик председника општине, Слађан Марковић и Слободан Стојановић, потпредседник Удружења, а затим су сви присутни погледали филм о најзначајнијем српском научнику који је каријеру провео у Србији. Милутин Миланковић је био академик и професор Универзитета у Београду, а исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству. Творац је реформисаног Јулијанског календара, али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба.

Њему у част, једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име. Ово је званично усвојено на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године у Брајтону (Енглеска). Иста та организација је у Сиднеју (Аустралија), 1973. године, донела одлуку да се и на Марсу једном кратеру да име Миланковић. Једно небеско тело, планетоид, којег су открили српски астрономи, носи име 1605 Миланковић. Европско геофизичко друштво установило је медаљу „Милутин Миланковић” 1993. године. Она се додељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе. Од 2003. године, ову медаљу додељује Европска унија за геонауке.
Изложба о Милутину Миланковићу – путнику кроз васиону и векове, биће отворена за све посетиоце до петка 30.03.2018.