Насловна
О нама
Ученици
Запослени
Галерија
Преузимање
Контакт

Вести и активности - АРХИВА

Пријем фудбалске екипе школе у општини Велико Градиште

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уприличио је 07.06, у присуству руководства и спортских радника општине, директора Школе и професора, пријем фудбалске екипе Средње школе која је на републичком такмичењу у малом фудбалу освојила сребрну медаљу.
Освојивши друго место, ова екипа постигла је и први велики успех у фудбалу у историји школе што ће се посебно памтити. Уз асистенцију професора Миодрага Тодоровића, они су сребро освојили у конкуренцији још седам најбољих екипа из читаве Србије. Чланови екипе добили професионалне лопте и тренерке, а заједничка фотографија осванула је на билборду у центру града. За Средњу школу су играли: Милан Панић, Милош Јањић, Немања Мишић, Вељко Владић, Милош Трифуновић, Марко Милосављевић, Алекса Марковић, Давид Карапанџић, Игор Јовановић и Кристијан Ђорђевић.

ДАН ИЗАЗОВА

31.5.2017.у 10 часова, наша школа се придружила Светском дану изазова, под слоганом "Вратите своје улице, вратите своју будућност".Ученици и наставници су имали прилике да заједно вежбају на спортском терену и показали су да су стварно "спортска општина".

СРПСКА ХЕМИЈСКА ОЛИМПИЈАДА – ТРЕЋЕ МЕСТО

После освојеног првог места на републичком такмичењу из хемије, ученик трећег разреда наше школе Никола Кнежевић пласирао се на српску хемијску олимпијаду. На српску хемијску олимијаду пласира се укупно 12 најбољих ученика из свих разреда средње школе. СХО представља изборно такмичење за олимпијски тим који ће представљати Србију на међународној хемијској олимпијади. Никола је на СХО 2017 која је одржана у Београду од 26. до 27.05 освојио треће место. Честитамо Николи и професору Весни Новковић.

Српска научна телевизија - Знање Србије

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ – ДРУГО МЕСТО

На републичком такмичењу из српског језика и језичке културе одржаном у Тршићу 27.05. Немања Милошевић, ученик четвртог разреда наше школе освојио је друго место. Тиме је заокружио серију успеха у свом четворогодишњем школовању. У свим разредима освајао је једно од прва три места на републичком такмичењу из српског језика, а кад томе додамо прва места на републичким такмичењима из историје и латинског језика долазимо до закључка да је Немања један од најуспешнијих ученика у историји Средње школе у Великом Градишту. Честитамо Немањи и његовом професору Бојану Јелићу.

Српска научна телевизија - Знање Србије

ПРЕДАВАЊЕ УДРУЖЕЊА ХЕНДИЦЕНТАР КОЛОСЕУМ

У петак 26.05 у свечаној сали Средње школе одржано је предавање у заједничкој организацији професора Високе туристичке школе из Београда и удружења Хенди центар „Колосеум“. Својим активностима Хенди центар „Колосеум“ жели да оствари визију праведнијег друштва и равноправан третман особа са инвалидитетом. Удружење је и оснивач првог сервиса подршке и персоналне асистенције особама са инвалидитетом.

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН БИСТЕ ЖАНКИ СТОКИЋ

Ученици и професори Средње школе активно учествују у свим дешавањима у Великом Градишту. У четвртак 25.05. у градском парку свечано је откривена спомен биста Жанки Стокић.

Програм су водили ученици наше школе. Ученици смера конобар били су задужени за послужење на свечаном коктелу, а потом су око 150 ученика и професора наше школе испунили салу Културног центра где су присуствовали монодрами „Госпођа министарка“ у извођењу глумице Љиљане Стјепановић.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ

19. маја у Ваљеву одржана је републичка смотра рецитатора Србије. Представник Браничевског округа у категорији средњих школа био је наш ученик Немања Ђурић.

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ У МАЛОМ ФУДБАЛУ – СРЕБРНА МЕДАЉА

После победе на окружном и међуокружном такмичењу, фудбалска екипе наше школе пласирала се на завршни турнир који је одржан у Караташу и Кладову 17. и 18. маја. У конкуренцији осам најбољих екипа из целе Србије, наши фудбалери постигли су велики успех. После победа у групи и полуфиналној утакмици у борби за прво место сусрели су се са екипом школе из Чачка. Утакмица је завршена резултатом 2:2 и после извођења пенала, победила је екипа из Чачка.
Тиме је фудбалска екипа наше школе освојила друго место, сребрну медаљу и постигла заиста велики успех. Честитамо свим фудбалерима и професору Миoдрагу Тодоровићу

„Безбедност девојчица и девојака на Интернету“

У Бањи Ковиљача 12, 13. и 14. маја 2017. године професори Средње школе у Великом Градишту Биљана Лукић и Милена Васић, и ученице 1. разреда гимназије Анђела Милићев, Невена Јовановић и Катарина Милошевић су учествовале и успешно окончале тренинг „Право девојчица и девојака на безбедан интернет“, у организацији Центра за истраживање и промоцију из Београда. Тренингу су присуствовали млади, али и родитељи и педагози из три партнерске општине – Великог Градишта, Ирига и Инђије, који су радили паралелно, како би свако из свог угла сагледао изазове које доносе савремене дигиталне технологије.
Током тренинга, млади учесници су учили о томе како препознати опасности на интернету, али и реаговати на њих, који су механизми едукације и заштите, шта све млад човек може да уради и коме да се обрати уколико доживи или је сведок нежељене ситуације у дигиталном свету.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ – ПРВО МЕСТО

14. маја у Сремским Карловцима одржано је републичко такмичење из књижевности – српска књижевна олимпијада. Растко Јокић, ученик другог разреда наше школе у конкуренцији више од 160 такмичара освојио је прво место. Честитамо Растку на великом успеху као и његовом професору Сањи Ђокић.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕКОЛОГИЈЕ

13. маја у Бору одржано је републичко такмичење из екологије. Нашу школу представљала су три ученика, ученице другог разреда Надежда Војиновић и Дајана Крсмановић и ученица првог разреда Милица Милетић.

Фрушкa Горa

Дана 09.05.2017. године ученици Средње школе Велико Градиште обишли су манастире Фрушке Горе (Крушедол и Гргетег) као и културне центре Срба у средњем веку, богословију у Сремским Карловцима и Гимназију, завршивши своју посету обиласком Катедрале у Новом Саду и саме престонице Војводине. На овај пут су се упутила углавном деца са верске наставе,а придружили су им се и професори и ученици који похађају грађанску наставу.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ – АТЛЕТИКА

09. маја у Костолцу је одржано окружно такмичење у атлетици. Ученици наше школе остварили су запажен успех. Александра Германовић, ученица четвртог разреда освојила је треће место у трци на 100м. Урош Огњановић, ученик четвртог разреда, освојио је треће место у трци на 100м. Александар Николић, ученик трећег разреда, освојио је друго место у скоку у вис. Честитамо ученицима и професору Катарини Јатић.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ – ПРВО МЕСТО

На хемијском факултету у Београду од 5. до 7. маја одржано је републичко такмичење из хемије. Ученик трећег разреда наше школе, Никола Кнежевић остварио је велики успех. У категорији ученика трећег и четвртог разреда у конкуренцији од 56 такмичара из целе Србије освојио је прво место и пласман на Српску хемијску олимпијаду. Честитамо Николи и професору Весни Новковић.

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу 29. априла, Средња школа из Великог Градишта била је домаћин окружног такмичења из српског језика и језичке културе. На такмичењу су учествовали ученици из Техничке школе из Жагубице, Средње школе из Петровца на Млави, Пожаревачке гимназије, Економско-трговинске школе, Медицинске школе, Музичке школе из Пожаревца и Средње школе из Великог Градишта.
Ученик четвртог разреда наше школе, Немања Милошевић, једини од свих такмичара освојио је максималан број поена, прво место на окружном такмичењу и пласман на републичко такмичење које ће бити одржано у Тршићу. Честитамо и желимо пуно успеха на републичком такмичењу.

Еколошка акција чишћења Дунава код Сребрног језера

У уторак 25. априла организатори музичког фестивала “Уранак“ у сарадњи са ученицима Средње школе из Великом Градишту и са UG (United Group) фондацијом организовали су пролећно чишћење дела Дунава код Сребрног језера. Сви млади који су учесвовали у сређивању речног полуострва, тзв. “шпица“, на Дунаву код Сребрног језера, њих око шездесет, од стране организатора фестивала, награђени су једнодневним картама за фестивал „Уранак“. „Циљ ове акције је да мотивишемо и укључимо младе у филантропске вредности које негујемо према средини у којој живимо и радимо. Наш мотив је и да промовишемо Србију као туристичку дестинацију коју треба да посете млади и у њој проведу слободно време“ – изјавио је Драгомир Ћосо, један од оснивача и организатора Уранак фестивала.

Окружно такмичење из екологије

22. априла одржано је окружно такмичење из екологије. Три ученика наше школе изборило је пласман на републичко такмичење: ученице другог разреда Дајана Крсмановић и Надежда Војиновић и ученица првог разреда Милица Милетић. Честитамо ученицима и професору Горану Мишићу.

Међуокружно такмичење – хемија

22. априла у Пожаревцу одржано је међуокружно такмичење из хемије. Ученик трећег разреда наше школе, Никола Кнежевић освојио је прво место и пласман на републичко такмичење. Честитамо Николи и професору Весни Новковић.

Окружно такмичење – рукомет

20. априла у Пожаревцу одражан је окружни турнир у рукомету. Наша мушка рукометна екипа освојила је треће место. Честитамо!

Пројекат "Млади против корупције".

У среду, 19.04.2017. у библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани, одржана је завршна конференција пројекта "Млади против корупције". Kонференцији су присуствовали директор школе, педагог, вршњачки едукатори Станислава Савовић и Нина Лазић. Због успешне сарадње и великог доприноса на овом пројекту, Удружење грађана „Свет речи" доделило је захвалнице нашој школи и едукаторима, али и похвалнице великом броју наших ученика због учешћа на ликовном конкурсу.

Међуокружно такмичење у малом фудбалу

19. априла у Бору одржан је међуокружни турнир у малом фудбалу. Екипа наше школе победила је екипе средњих школа из Параћина и Бора и освојила прво место. Тиме је изборила пласман на државно такмичење. Честитамо нашим фудбалерима и њиховом професору Миодрагу Тодоровићу.

Пријем најбољих спортиста на републичким такмичењима

У четвртак 13. априла председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уприличио је пријем за ученике – спортисте, њихове тренере и професоре који су током претходног месеца постигли изузетне успехе на републичком школском такмичењу доневши свом граду три златне, четири сребрне и једну бронзану медаљу. Пријему су присуствовали и председница Скупштине општине, заменици председника општине и Скупштине општине, начелница Општинске управе, директор Спортског центра, председник и секретар Спортског савеза, сарадник председника општине за спорт као и директори награђених школа – ОШ “Иво Лола Рибар“ и Средње школе. Испред наше школе награђени су мушка одбојкашка екипа која је постала првак Србије, Зорана Благојевић, која је освојила сребрну медаљу на државном првенству у џудоу и Тијана Стојиљковић, која је освојила сребрну медаљу на државном такмичењу у каратеу. Градиштански шампиони награђени су петодневним путовањем у Венецију.

Окружно такмичење – рецитовање

У недељу 09. априла у Жагубици одржано је окружно такмичење из рецитовања. Нашу школу представљала су три такмичара. Прво место и пласман на републичко такмичење освојио је наш ученик Немања Ђурић. Станислава Савовић освојила је треће место. Честитамо!

Окружно такмичење из српског језика – књижевна олимпијада

У суботу 08. априла у Пожаревачкој гимназији одржано је окружно такмичење из српског језика – књижевна олимпијада. Нашу школу представљало је 12 такмичара. Растко Јокић, Тијана Животић и Анђела Милићев освојили су друго место, а Ирена Чучковић освојила је треће место. Честитамо!

Окружни турнир у фудбалу

7. априла 2017. Средња школа у Великом Градишту била је домаћин окружног турнира у фудбалу. На турниру су учествовале екипе средњих школа Пожаревачке гимназије, Средње школе из Петровца, Техничке школе из Жагубице и Средње школе из Великог Градишта. У борби за финале, екипа Средње школе из Великог Градишта победила је екипу Техничке школе из Жагубице, а Средња школа из Петровца победила је Пожаревачку фимназију. У финалу екипа наше школе победила је Средњу школу из Петровца, освојила прво место и пласман на међуокружно такмичење. Честитамо свим нашим фудбалерима и професору Миодрагу Тодоровићу.

e-Облаци

Завршена је недеља посвећена информатичкој писмености. Библиотека наше школе прикључила се „Онлајн недељи“ са практичним ИТ активностима усмереним ка подизању нивоа знања рада у „облацима“. Услуга организованог складиштења, чувања и дељења прилога – докумената је на располагању са било ког места и уређаја у било које време, једноставном интернет комуникацијом. Из дана у дан смењивали су наставници, на рачунарима у библиотеци, како би уз асистенцију Драгане Стокић, проф. ИТ, савладали и увежбали вештине рада са „ownCloud“ веб сервисом.

ОНЛАЈН НЕДЕЉА 2017.

Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Кампања се организује сваке године у марту под покровитељством организације Телецентри Европе која представља мрежу телецентара.
Ове године Онлајн недеља одржава се од 27. марта до 2. априла у нашој школској библиотеци - ИнфоЦентру са темом "Облаци". Придружите нам се!

Српска научна телевизија

Средња школа у Великом Градишту је склопила уговор о дуготрајној пословно – техничкој сарадњи са Српском научном телевизијом у циљу промовисања и представљања широј јавности одабраних радова, ђака и група, дешавања и осталих догађаја значајних за нашу школу.

Прилог о Средњој школи

Прилог о одбојкашима

Прилог о Немањи Милошевићу

Прилог о Николи Кнежевићу

Дочек одбојкаша

У петак 24.03. за време великог одмора дочекали смо наше шампионе. Велики број ученика и професора у холу наше школе прославили су успех наших одбојкаша који су постали прваци Србије у одбојци за 2017. годину.

ПРВАЦИ СРБИЈЕ

Мушка одбојкашка екипа Средње школе одбранила је титулу освојену прошле године и поново постала првак Србије. На републичком такмичењу одржаном у Кладову 22. и 23. марта у веома јакој групи, победили су школе из Љига, Ужица и Спортску гимназију из Београда. У финалу су победили екипу из Новог Сада. Све утакмице добили су максималним резултатом 2:0.
Све честитке за екипу коју чине: Никола Илић, Иван Ћировић, Милош Милошевић, Александар Ђоловић, Боривоје Голубовић, Вељко Бохарев, Богдан Станојевић, Марио Живојиновић, Петар Јанковић и Милош Попић. Такође честитке иду и професору Дејану Милановићу.
На утакмицама другог дана, одбојкаши су имали и велику подршку са трибина. Школа је организовала превоз на утакмице за све заинтересоване професоре и ученике Средње школе.

Трибина

Трибина "Млади против корупције" у Средњој школи у Великом Градишту одржана је 20.3.2017.године у присуству великог броја представника локалних институција, наставника, родитеља и деце.На трибини су говорили проф.др Ненад Радовић (КПА Београд) и Јелена Бркић Златкова - ауторка и координаторка пројекта Мобилизација младих Подунавског, Поморавског, Шумадијског и Браничевског округа за борбу против корупције.

Рециклажа у СШВГ

Први дан пролећа 2017.искористили смо за реализацију највеће акције до сада. Електрични и електронски отпад који је чуван и нагомилаван деценијама, као и лименке које смо сакупљали неколико година уназад, све је предато људима који ће се постарати да тај отпад, изузетно опасан јер садржи тешке метале, заврши у рециклажном центру. Велико хвала помоћним радницима школе који су изузетно савесно приступили проблему, пружили пуну подршку екосекцији и омогућили да се ова акција оствари.

Окружно такмичење из страних језика

На окружном такмичењу из страних језика одржаном 19. марта у Смедеревској Паланци наши ученици постигли су запажен успех. Мишић Соња и Дејан Стокић поделили су друго место на такмичењу из немачког језика. Ирена Чучковић је освојила друго место, а Катарина Редић, Бојана Армуш и Лука Роглић су поделили треће место из енглеског језика. Сви ученици су стекли право учешћа на републичком такмичењу. Честитамо свим такмичарима и њиховим професорима Биљани Јовановић, Велини Стојковић и Наташи Стевић.

Семинар – ефикасно вођење педагошке документације

У суботу 18. марта у Средњој школи одржан је семинар за све заинтересоване професоре. Семинар – ефикасно вођење педагошке документације одржали су представници Образовно методичког центра из Новог Сада, Жолт Коња и Горан Станојевић. На врло оригиналан и инспиративан начин предавачи су упознали професоре наше школе са новим технологијама и тенденцијама у настави које ће сигурно бити од велике користи у образовно-васпитном процесу.

Дан Италије

16. марта 2017. године у свечаној сали Средње школе у Великом Градишту одржан је Дан Италије, а повод је био што од новембра 2016. године нашу школу похађа Мирјам Де Пало, у оквиру међународног програма АФС размене средњошколаца.

Мирјам је са југа Италије, из околине Барија, из места Гравина ди Пуљо, а у Србији ће боравити до јула 2017. када се програм размене и званично завршава. Уз помоћ својих другова и другарица из одељења III1 Мирјам нам је представила своју земљу, као и место из ког долази. Такође, сазнали смо и шта је то што нас спаја, а шта раздваја са Италијом. Кроз музику, плес, скечеве, поезију, али и кулинарске специјалитете Италије и Србије могли смо да уживамо у једном изузетном дану испуњеном пријатељством и интеркултуралним дијалогом нама блиске и пријатељске земље. У припреми и организацији овог догађаја учествовали су ученици и професори наше школе, као и родитељи и породица Стрејкић из Тополовника у којој борави Мирјам. По први пут оваквом догађају, који се традиционално организује за све ученике који су на размени у нашој школи, присуствовали су, осим ученика и професора и родитељи као и представници локалне самоуправе и представници Српске научне телевизије који припремају посебну емисију о овом догађају. Посебној атмосфери допринели су и господин и госпођа Де Пало, који су својим присуством увеличали овај догађај који ће се још дуго памтити и препричавати....

Посета сајму образовања

10. и 11. марта 2017. у Хотелу Crowne Plaza у Београду , под покровитељством Министарства просвете одржан је EDUfair који већ 14 година помаже младима из Србије и региона у њиховом избору образовања и будућих каријера под слоганом „ШТА УПИСУЈЕШ?" На једном месту ђаци средњих школа, студенти, млади професионалци, као и родитељи, могли су да се упознају са програмима преко 100 факултета, из Србије и иностранства, државних и приватних. Факултети и високе школе предствили су своје основне и мастер програме, амбасаде програме стипедија, а и ове године је фокус био на МБА студијама које су тренутно најпопуларнији академски програм у свету. 43 ученика Средње школе из Великог Градишта, као и пет професора (Вера Стокић, Милена Васић, Биљана Лукић, Александра Димитријевић и Сања Стефановић ) и ове године је посетило Сајам образовања. Ученици и професори учествовали су у радионици коју је водио Марко Стојановић, драмски уметник и професор на Универзитету Сингидунум. Такође, ученици су били у прилици да се боље информишу и сазнају како аплицирати и добити стипендију, како положити пријемни испит, како одабрати факултет и сл. Осим тога, за професоре су били обезбеђени акредитовани семинари у оквиру програма сталног стручног усавршавања наставникa.

Јачање образовања за демократију

У уторак 14. марта 2017.г. у Свечаној сали наше школе одржана је радионица „ Јачање образовања за демократију“ . Радионици је присуствовало 30 ученика као и професори грађанског васпитања.
Професорка Велина Стојковић је представила модел компетенција потребних за развој културе демократије. Компетенције обухватају 20 вештина, ставова, вредности и знања потребних за развој демократске културе, а са ученицима је разговарано о начинима примене ових компетенција у настави.

Међуокружни турнир – одбојка

09. марта 2017. на међуокружном турниру у одбојци одржаном у Јагодини, наша мушка одбојкашка екипа освојила је прво место. Тиме је изборила пласман на републичко такмичење.
Честитамо свим одбојкашима и њиховом професору Дејану Милановићу. Пуно успеха на републичком такмичењу.

Републичко такмичење – карате

На републичком такмичењу у каратеу одржаном у Панчеву 07.03.2017. наши ученици постигли су запажене резултате. Ученица другог разреда, Тијана Стоијљковић освојила је друго место, а Александра Ђорђевић, ученица четвртог разреда освојила је четврто место. Честитамо на великом успеху!

Посета предшколаца из вртића „Мајски Цвет"

У понедељак 06. 03. 2017 год. предшколци из вртића „Мајски цвет“ посетили су нашу школу са жељом да се упознају шта то кувари раде у својом кабинету.

Ученици II5 одељења су им говорили о задацима које имају кувари, чиме се баве, која јела припремају, а практично су им показали како месе колачиће. У самој изради колача и дегустацији су учествовали и предшколци, на велико задовољство и мале и велике деце.

ОКРУЖНИ ТУРНИР У ОДБОЈЦИ

У понедељак 27.02.2017. Средња школа из Великог Градишта била је организатор окружног такмичења у одбојци за ученике средњих школа са територије Браничевског округа. Наши ученици били су веома успешни. Мушка одбојкашка екипа освојила је прво место, а женска одбојкашка екипа освојила је друго место. Честитамо свим такмичарима, као и њиховим професорима, Дејану Милановићу и Катарини Јатић. Мушкој екипи желимо пуно успеха на међуокружном турниру.

39. међународни сајам туризма

У петак 24.02.2017. ученици и професори Средње школе из Великог Градишта посетили су 39. међународни сајам туризма у Београду. Ученици смерова туристички техничар, кувар и конобар, осим упознавања са понудама више од 1100 најзначајнијих туристичких агенција и организација из 56 земаља, узели су и активно учешће у презентацији туристичке понуде општине Велико Градиште. Ученици смера туристички техничар су обављали праксу на штанду туристичке организације Велико Градиште, а ученици смера кувар и конобар су учествовали у организацији коктела на презентацији туристичких потенцијала општине Велико Градиште.

"Свети Сава"

27. јануара 2017. године Средња школа из Великог Градишта прославила је своју славу Светог Саву. Више од 150 гостију прво је чуло Светосавску химну у заједничком извођењу ученика ОШ Иво Лола Рибар и ученика Средње школе. Затим се приступило резању славског колача.

Потом је директор школе, Зоран Ташић, у свом говору подсетио све присутне на активности и резултате у претходној години, која је једна од најуспешнијих у историји школе. Том приликом, директор је уручио награде Немањи Милошевићу и члановима мушке одбојкашке екипе за освојена прва места на републичким такмичењима и председнику општине Велико Градиште, Драгану Милићу, као захвалност за свестрану подршку школи. У наставку програма, Светосавску беседу читао је матурант Давид Карапанџић, а затим су ученици наше школе извели представу у режији професора Ненада Михајловића. По завршетку представе, дружење је настављено у холу школе уз пригодан коктел.

Миленa Павловић Барили

25. јануара 2017. у препуној свечаној сали наше школе, Удружење филмских и драмских уметника браничевског региона, под покровитељством Општине Велико Градиште, извело је монодраму о животу Милене Павловић Барили. Ову представу нашој школи поклонила је Општина Велико Градиште како би младим нараштајима приближила пожртвовање и храброст српске војске и народа у Првом светском рату, да спознају значај победе на Церу и Колубари, храброст српских војсkовођа и величину жртве напаћеног српског народа.

"Безбедност на интернету"

24. јануара 2017. у свечаној сали Средње школе новинар, Владан Арсић, одржао је предавање о безбедности на интернету, вршњачком насиљу и трговини људима. Предавању је присуствовало око 100 ученика Средње школе и ученика основне школе „Иво Лола Рибар“. Циљ предавања био је освешћивање о опасностима које све више прете.

"Време части и поноса"

У петак 30.12.1016. у сали Културног центра у Великом Градишту изведена је представа београдског Народног позоришта "Време части и поноса", нараторско - драмски приказ урађен према књизи "Живот преточен у памћење" чији аутор је пуковник Мића Живојиновић.

Ову представу нашој школи поклонила је Општина Велико Градиште како би младим нараштајима приближила пожртвовање и храброст српске војске и народа у Првом светском рату, да спознају значај победе на Церу и Колубари, храброст српских војсkовођа и величину жртве напаћеног српског народа.

Ученици СШВГ на 10. Фестивалу науке у Београду

У петак, 16.12.2016.год., ученици из наше школе су у рекордном броју посетили јубиларни Фестивал науке. У одлично организованом простору могли су да виде поставке из бројних научних области – од (чисте) енергетике, преко примењене психологије, форензике, до класичних експеримената и експоната из физике, хемије, биологије и екологије.
За разлику од претходних година, ове смо имали посебно задовољство да учествујемо у научно-позоришном спектаклу коју су осмислили и извели гости из шведског Универзитета у Лунду, једном од најстаријих на свету и свакако најцењенијих. Научници се нису либили да комбинују кловновско понашање са мајсторским приказивањем и објашњавањем феномена који су у вези са ласерима – лајт-мотивом представе. То се тешко може препричати. То треба доживети.

Пријем на Старом двору

У петак 18. децембра, Институт за трансфузију крви Србије организовао је новогодишњи пријем на Старом двору посвећен волонтерима и добровољним даваоцима крви где су додељена признања најуспешнијим срединама у области добровољног давања крви у 2016. години, као и појединцима за допринос промоцији и развоју културе добровољног давалаштва.
Општина Велико Градиште освојила је Златну плакету "Шампион солидарности" за највећи број давалаца у зимској кампањи 2016. Плакету је примио заменик председника општине уз присуство волонтера из Средње школе из Великог Градишта.

Зауставимо корупцију!

Дана 9.12.2016. манифестацијом ,,ИМАМ ПРАВА ДА ЖИВИМ У ЗЕМЉИ БЕЗ КОРУПЦИЈЕ" ученици Средње школе у Великом Градишту обележили су Међународни антикорупцијски дан.
Ово је само једна у низу активности у оквиру пројекта ,,Млади против корупције – мобилизација младих Подунавског, Поморавског, Шумадијског и Браничевског округа за борбу против корупције".
Наши ученици су са професорима и вршњачким едукаторима прошетали улицама града делећи промотивне балоне и лифлете ,,Зауставимо корупцију!". Надамо се да ће акција у граду и активности у школи допринети да ову појаву сведемо на најмању могућу меру и живимо у моралнијем и бољем друштву. "Ако не постанемо бољи, постаћемо гори"!

Међуодељењскa такмичењa

У малом фудбалу
У периоду од 20.09 до 30. 10. у нашој школи одржано је међуодељењско такмичење у малом фудбалу. Учествовало је 15 eкипа. У финалној утакмици између екипа IV -2 и IV-3 победили су ученици IV-3 одељења у саставу Панић Милан, Јањић Милош, Јовановић Игор, Мркаљ Стефан, Шекуларац Александар и Митровић Алекса.
У одбојци мешовитих екипа
Међу ученицима наше школе ова врста такмичења је све популарнија тако да је и ове године, на иницијативу ученика, организовано међуодељењско такмичење у одбојци мешовитог састава што подразумева да екипу чине три мушка и три женска члана. Учествивало је 5 екипа I-1, I-2, III-1, IV-1 и екипа састављена од професора и ваннаставног особља. Победници овог такмичења су ученици IV-1 који су у финалној утакмици савладали екипу професора. Екипу победника чинили су ученици Адамовић Милица, Бојовић Анђела, Ивковић Александра, Цвејић Миљана, Илић Никола, Пантић Никола и Ћировић Иван.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПЕШАЧЕЊА У СШВГ

15 km za 2h i 52 min! Учинак је испраћен дигиталним мерачем.
Међународни Дан пешачења обележава се 15.октобра, али је у нашој школи обележен касније.
Организација и реализација: Горан Мишић, координатор екосекције СШВГ, Катарина Јатић, проф.физичког васпитања, Милена Васић, проф.економске групе предмета, и двадесет четворо ученика.
На основу слика које су направиле Ивана Горановић, Емилија Радосављевић и Марина Ћирковић, можемо закључити да је животна средина у околини Сребрног језера уређена, и заправо, као створена за шетњу.
Да бисте били срећнији (јер шетња подиже ниво ендорфина у крви), и паметнији (јер мозак троши 20% удахнутог кисеоника), обележавајте Дан пешачења преко целе године ;).

Светски Дан борбе против сиде

У четвртак, 30.новембра, одржано је изузетно занимљиво предавање о свим релевантним питањима која се тичу проблема сиде, од стране искусне екипе из Дома здравља у Великом Градишту.
Сутрадан, 1. децембра, у организацији Екосекције из Средње школе одржан је још један програм. На самом почетку је била презентација која је послужила као подсетник на јучерашње стручно и целовито предавање, а остатак програма био је посвећен превенцији болести зависности, нарочито проблему наркоманије, која је скопчана са проблемом сиде. Циљ програма био је да се на емотиван начин дочара пакао који очекује све који потпадну под утицај дроге.

Предавање - СИДА

У оквиру обележавања Светског дана борбе против СИДЕ , Дом здравља Велико Градиште је и ове године уз помоћ Основне и Средње школе а у сарадњи са Црвеним крстом Великом Градиште организовао низ активности ...
Предавање у свечаној сали Средње школе у среду 30.11. а у присуству ученика и њихових професора је протекло веома успешно .
Велико ХВАЛА свим учесницима на помоћи и подршци у подизању свести код младих о опасности од ширења ове опасне заразне инфекције - болести.

Активности екосекције у новембру 2016.год.

* Обележен је 4.новембар, Светски Дан климатских промена, пројекцијом филма „Пре потопа“, глумца и режисера Леонарда Дикаприја, а у организацији Уроша Миловановића, професора верске наставе.
** Обележен је 10.новембар, Светски Дан науке за мир и развој, облачењем у бело свих актера у школи, у организацији Горана Мишића, професора биологије.
*** Приведена је крају прва етапа перманентног сакупљања чепова у склопу акције „Чепом до осмеха“, у реализацији Милене Васић, професорке економске групе предмета, и Горана Мишића, професора биологије.
**** Сваке недеље су се чланови екосекције бавили припремом папира и картона за рециклажу, док свакодневно сакупљање обављају и ученици и професори.

Окружно такмичење - кошарка

На окружном такмичењу, одржаном 22.11.2016. у Пожаревцу, мушка кошаркашка екипа наше школе освојила је друго место.
Честитамо ученицима и професору Миодрагу Тодоровићу.

Oracle Academy

Средња школа из Великог Градишта је у току новембра 2016. године постала члан ORACLE Академије (OracleAcademy).
ORACLE је водећа компанија која покрива сервисе база података и информационих система као и Java програмских решења. Компанија остварује сарадњу са едукационим установама у свету, обезбеђујући при том сопствене ресурсе и експретизу, а све у циљу едуковања младих стручњака из области информационо – комуникационих технологија.

Посета ученика Општинској управи

У оквиру предмета грађанско васпитање, група ученика 3. разреда Средње школе Велико Градиште данас је посетила локалну самоуправу.
Заједно са својим директором, Зораном Ташићем, и професорком грађанског васпитања, Сањом Стефановић, имали су прилику да виде и боље се упознају са функционисањем и структуром општинских органа и служби.
Између осталог, ученици су обишли и канцеларију председника општине и Скупштине општине, где им је председница Скупштине, Браниславка Шуловић, представила рад тог органа и одборника.
Председник општине, Драган Милић, објаснио је ђацима које су његове надлежности и на који начин руководи општином. Колико је овај посао комплексан и захтева добру координацију и сарадњу са другим органима, јавним установама и предузећима како би све функционисало без проблема, настојао је да представи председник, позвавши ученике да присуствују следећој јавној расправи о буџету општине за наредну годину. “На овај начин и ви учествујете у раду општине као пуноправни активни чланови заједнице“, рекао је Милић, поздравивши идеју да се средњошколци директно упознају са локалном самоуправом и својим правима и обавезама.

Jеднодневни излет

10. новембра, поводом дана просветних радника, запослени радници Средње школе из Великог Градишта отишли су на једнодневни излет. Посетили су археолошки локалитет Лепенски вир и Доњи Милановац. У пријатној атмосфери и неформалном дружењу, запослени су прославили свој празник.

Дан просветних радника

08. новембра у свечаној сали општине Велико Градиште обележен је Дан просветних радника, где су најуспешније просветне раднике примили председник општине, Драган Милић, и председница Скупштине, Браниславка Шуловић. Најистакнутијим радницима у протеклој години подељене су новчане награде и пригодни поклони као признање за труд и изузетну улогу у друштву.
Поздравну реч и честитке награђенима упутио је председник општине, подсетивши на почетке и значај обележавања ових датума те истакавши кључну улогу просветних радника у образовању младих. Он је овом приликом најавио и даљу подршку општине како би им омогућили боље услове за наставу и рад.
Ове године награђени просветни радници из Средње школе су Весна Новковић, професор хемије и Биљана Лукић, професор информатике.

ДАН АМЕРИКЕ

У понедељак 07. 11. 2016. у 12 сати у Свечаној сали Средње школе у Великом Градишту одржана је презентација ДАН АМЕРИКЕ. Презентацију је одржала Кејт Бигер, ученица из Америке, која у оквиру међународне размене ученика похађа нашу школу.
Кејт је присутним ученицима говорила о граду и држави из које потиче, о својој свакодневници, својим интересовањима, али им је представила и своје виђење Сједињених Америчких Држава. Реализацију овог догађаја подржали су матуранти наше школе: Александра Ђорђевић, Александра Ивковић, Соња Мишић, Ксенија Станисављевић, Ирена Чучковић, Стефан Милојковић, Давид Обрадовић, Никола Пантић и Лука Роглић који су рецитовали песме Боб Дилана, овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност и Анђела Милорадовић, ученица наше школе код које смештена Кејт. Ученици друге године профила кувар-конобар у организацији професора куварства Мирка Симића припремили су пригодно послужење.

ХУМАНИТАРНА ЖУРКА

У петак 04. новембра 2016. ђачки парламемент Средње школе организовао је хуманитану караоке журку у холу школе.
На караоке такмичењу су учествовали професори, садашњи и бивши ученици школе, а о победнику је одлучивао трочлани жири, у саставу: проф. Урош Дучић (СШВГ), Јелена Пантић (Општина Велико Градиште) и Дајана Стојановић (Туристичка организација Велико Градиште).

Ликовна радионица

1. новембра , у свечаној сали Средње школе у Великом Градишту одржана је ликовна радионица у оквиру обележавања месеца књиге и протеклог Сајма књига. Тема радионице била је илустрација, а ученици су на оригиналан и маштовит начин илустровали ликове из својих омиљених књига.
У овој радионици учествовало је нешто више од педесет ученика наше школе од првог до четвртог разреда, а креативнији радови красиће зидове наше школе. Организатори радионице биле су професорке Бојана Пршендић и Сања Стефановић.

Посета Виминацијуму

У четвртак, 27.10.2016. године ученици другог и трећег разреда туристичког смера посетили су Виминацијум у оквиру своје практичне наставе. Као и сваке године нова ископавања и садржаји заокупљају пажњу ученика као и врло стручан и интересантан начин излагања водича. Силаском до римских гробница ученици су на тренутак осетили атмосферу „загробног света“, а потом су се нашли на термама, месту које је представљало центар друштвеног живота Виминацијума. Обилазак амфитеатра и домуса употпунио је слику о начину живота Римљана тог доба.
Посета Вимунацијуму је завршена обиласком палеонтолошког парка где је изложен скелет степског мамута старог око милион година, једног од два комплетно сачувана у свету.
Ова посета је изведена у организацији професора Снежане Милорадовић, Вере Стокић и Светлане Стефановић.

Донацијa

Француски институт у Србији и удружење Адифлор донирали су књиге на француском језику школама у Србији у којима се учи француски језик. Средња школа Велико Градиште је део тог пројекта и директор Зоран Ташић присуствовао је 24.10.2016. свечаној додели књига. Донацију је директору уручила амбасадор Француске у Србији њена екселенција госпођа Кристин Моро. La cérémonie de remise des livres Adiflor à l'Institut français en Serbie et mon école a reçu un don des livres.

Извештај CodeWeek2016

И ове године је у нашој школи обележен CodeWeek – светска недеља програмирања. Циљ ове манифестације у целом свету је популаризација програмирања и учење програмирања коришћењем различитих алата.
У организацији Биљане Лукић, проф.рачунарства и информатике, 22 ученика наше школе, из првог, трећег и четвртог разреда гимназије су учествовали у радионицама, које су одржане 19, 20 и 21. октобра у кабинету информатике. На овим радионицама ученици су научили алат Java Usin Alice са којим су испрограмирали више десетина апликација.

Светски дан здраве хране

16.10.2016. године у холу Средње школе обележен је светски дан здраве хране. Уз присуство великог броја ученика, професора, представника Дома здравља и грађанства испробали смо изврсне специјалитете које су од здравих састојака припремили ученици смера кувар. Нико од присутних није крио одушевљење радовима наших ученика.

Предавање – трговина људима

Полицијска управа Пожаревца и Великог Градишта у сарадњи са Црвеним крстом Велико Градиште 14.10.2016. у нашој школи одржали су предавање на тему Трговина људима. Циљ предавања је да се омогући младим девојкама и младићима да стекну неопходна знања о сексуалној и радној експлоатацији. Незнање штети-знање штити, закључак је свих присутних.

Обука ученика за писање пројеката

У четвртак 13.10.2016. године у свечаној сали Средње школе, представници Уније средњошколаца Србије одржали су обуку за писање пројеката за чланове ученичког парламента. Представљени су основни принципи писања пројеката, конкретни примери успешних пројеката и потенцијални извори финансирања.

„Е-портфолио“

12.10.2016. у Средњој школи у Великом Градишту одржана је радионица „Е-портфолио“. У склопу стручног усавршавања у образовању сви запослени су у обавези да имају свој портфолио. Као школа која увек прати актуелна дешавања и у складу са својим могућностима, уводи иновације на пољу информационо-комуникационе технологије, уочили смо предност вођења портфолиа у електронском облику и постали једна од ретких школа у Србији где се портфолио води на тај начин. Радионицу је водио аутор програма, Зоран Муљевски.

Црвени крст

И ове године од 7-9 октобра 2016. Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви организовали су едукативни семинар за будуће волонтере који се ангажују у промоцији и организацији акција добровољног давалаштва крви. У овој едукацији учествовали су ученици наше школе Бојана Армуш и Алекса Митровић. Након ове обуке волонтери ће у својој средини помагати реализацију акција добровољног давања крви, ширити волонтерску мрежу и подстицати своје вршњаке и околину да дају крв.

„Превенција је кључ сигурности"

Центар за омладину Твоја Србијa и Интернационална полицијска асоцијација 5.10.2016. у нашој школи реализовали су пројекат „Превенција је кључ сигурности". Циљ пројекта је да се омогући младим девојкама, да стекну неопходна знања о дигиталном насиљу које је све више присутно, као и трговини људима–децом, које су две највеће претње по безбедност младих жена у Србији данас.

"ДЕЧЈА НЕДЕЉА"

Као и претходних година, у оквиру Дечје недеље, у четвртак 06.10.2016. ученици другог разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ из Великог Градишта посетили су нашу школу. У Свечаној сали школе дочекали су их директор Зоран Ташић, педагог школе Александра Димитријевић, професорке Вера Стокић и Милена Васић. Директор је поздравио ученике и њихове учитељице, приказан им је промотивни филм о нашој школи. Затим су ученици обишли нашу школу, посетили неке часове, школску библиотеку... Био је то сусрет који нам је измамио осмехе.

Дан срца

У оквиру обележавања Светског дана срца, 29.9.2016. Дом здравља је у сарадњи са Црвеним крстом Велико Градиште и ученицима наше школе, волонтерима Црвеног крста, и ове године организовао акцију провере вредности шећера у крви и мерења артеријске тензије. Циљ акције је да се скрене пажња на високу стопу обољевања, али и смртности од кардиоваскуларних болести као и да се промовише значај превенције.

Пријатељска утакмица

У среду 21.09. у спортској хали Средње школе одиграна је пријатељска одбојкашка утакмица између учесника међународног кампа на Сребрном језеру и ученика Средње школе Велико Градиште. Под покровитељством организације „Јазас“ из Пожаревца, младих истраживача Србије и општине Велико Градиште на Сребрном језеру се одржава међународни волонтерски камп „Шума шумарум“ у коме учествују волонтери из Чешке, Украјине, Италије, Француске, Кореје и Србије. После утакмице, која је била медијски пропраћена од стране РТС-а, сви учесници су се послужили посластицама које су припремили ученици наше школе, смер кувар.

Матурска екскурзија

Од 12.09. до 17.09.2016. ученици завршних разреда наше школе били су на матурској екскурзији у Грчкој. Посећени су Паралија, познато летовалиште, манастирски комплекс Метеора (посета манастиру Варлаам), радионица за израду икона у Каламбаки.

У Атини, ученици су обишли Акропољ, луку Пиреј, летовалиште Глифаду, стари олимпијски стадион где су отворене прве модерне олимпијске игре 1896. године, тргове Омонију и Синтагму, присуствовали су смени страже код председничке палате. Организован је једнодневни излет на Пелопонез, где су ученици обишли Епидаурус, Микену и град Напфлион, прву престоницу модерне Грчке. У повратку из Атине, ученици су обишли археолошки локалитет Делфи и Термопиле. Последњег дана екскурзије, ученици су обишли Зејтинлик, српско војничко гробље из првог светског рата и град Солун. Заједнички закључак и ученика и професора је да је екскурзија одлично организована и да су сви васпитно-образовни циљеви испуњени. По повратку, сви ученици су похваљени за изузетно примерно понашање на екскурзији.

Пример добре сарадње

У понедељак 06.09.2016. у свечаној сали Средње школе одржан је заједнички састанак ученика који путују на матурску екскурзију, њихових родитеља, директора школе и одељенских старешина матураната. Састанку су присуствовали и представници полиције из Великог Градишта и представник полиције Пожаревац из сектора за странце и трговину људима, Петар Недељковић.
На састанку су договорена сва правила понашања на матурској екскурзији и представљене су потенцијалне опасности. Ово је пример како се заједничким учешћем свих актера може подићи сигурност и безбедност ученика на највиши могући ниво.

СИЛА ФЕСТ 2016.

Након пресс конференције у овиру СИЛА-ФЕСТА-а Висока Туристичка школа струковних студија из Београда данас је у средњој школи у Великом Градишту одржала презентацију. Студенти туризма ученицима Средње Туристичке школе предочили су све предности које нуди њихова школа. Заједно са својим професорима, студенти су одговарали на многобројна питања радозналих средњошколаца.
Фестивал од свог оснивања има изузетну важност у образовању младих генерација које су кренуле путем туризма и филмске уметности. Из године у годину све више матураната из Великог Градишта уписује Високу Туристичку сколу..

Пријем нових ученика

1. септембра 2016. у свечаној сали Средње школе одржан је свечани пријем нових ученика првог разреда.

Директор школе, Зоран Ташић, поздравио је ученике, пожелео им добродошлицу, кратко је представио школу и пожелео им пуно успеха у школовању.

ДОЧЕК ОДБОЈКАША

У недељу, 03.07.2016. испред Средње школе у Великом Градишту, организован је дочек мушке одбојкашке екипе наше школе која је учествовала на светском првенству школских екипа које је било организовано у Београду о 25.06. до 04.07.2016.
Бројни ученици, професори, родитељи и мештани Великог Градишта честитали су велики успех нашим одбојкашима.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

Мушка одбојкашка екипа Средње школе из Великог Градишта представљала је Србију на светском школском првенству које је одржано у Београду од 25.06. до 03.07.2016.
Учествовале су екипе из 32 земље. Наша екипа била је распоређена у групу Ф, заједно са представницима Грчке, Словачке и Чилеа. Победили су екипу Словачке са 2:1 и екипу Чилеа са 2:1, а поражени су од екипе Грчке са 2:1. Због лошијег поен количника, заузели су 3. место у групи и на жалост нису били у прилици да се такмиче за највиша одличја. У наставку такмичења, у борби за пласман, екипа наше школе победила је представнике Португала и Аустрије, а поражени су од представника Хрватске и Републике Српске.

Све време, наша екипа имала је подршку професора и ученика са трибина за које је био организован превоз за групну фазу такмичења. Честитамо нашим момцима на одличној игри и највећем успеху у историји спортских такмичења Средње школе Велико Градиште.